Revelion european - Spania
E bine sa te "prinda" Revelionul in Spania, pentru ca ai toate sansele sa te distrezi pe cinste. Petrecerea incepe acasa, alaturi de familie sau prieteni. Dupa aceea insa, spaniolii merg in baruri, unde danseaza si beau sampanie, mult timp dupa aparitia zorilor.
Revelion european - Spania
E bine sa te "prinda" Revelionul in Spania, pentru ca ai toate sansele sa te distrezi pe cinste. Petrecerea incepe acasa, alaturi de familie sau prieteni. Dupa aceea insa, spaniolii merg in baruri, unde danseaza si beau sampanie, mult timp dupa aparitia zorilor. Trecerea in noul an nu se petrece in acelasi timp pentru toti spaniolii. Primii care se bucura de stralucirea artificiilor sunt cei din Madrid, aflati in Puerta del Sol, iar abia dupa o ora sarbatoresc locuitorii din Insulele Canare (provincie autonoma a Spaniei).
LA MIEZUL NOPTII
Cu toate acestea, deliciul acestei petreceri prelungite de la cumpana anilor il reprezinta ritualul de la miezul noptii. Suna misterios, dar de fapt nu are nimic de ascuns. Este chiar distractiv. Se strang cu totii in jurul mesei pe care se afla asezat un munte de
struguri. In timp ce bat cele douasprezece clopote de la miezul noptii, vestind intrarea in noul an, fiecare mananca foarte repede boabele de strugure, cate una pentru fiecare bataie de clopot. Din nefericire insa, nu se prea gasesc in Spania struguri fara samburi, asa ca, de foarte multe ori, ibericii musca zdravan dintr-un sambure, spre hazul tuturor. Pentru fiecare boaba pe care o mananci repede, fara sa te lasi pacalit de samburi, primesti in dar cate o luna norocoasa. Boabele de strugure aluneca mai usor pe gat cu un pahar plin cu Cava, vinul spumant traditional spaniol.
POVESTEA STRUGURILOR
Traditia boabelor de strugure norocoase nu este chiar atat de veche, avand doar 100 de ani. Legenda spune ca in acea vreme recolta de struguri a fost atat de bogata, incat pana la Revelion au ramas foarte multi struguri carora nu li se putea gasi nici o intrebuintare. De aici pana la ideea de a manca cate douasprezece boabe de strugure (cate una pentru fiecare luna) nu a mai fost decat un pas. In felul acesta, spaniolii sperau sa obtina recolte cel putin la fel de bogate in fiecare an. Ati putea spune ca este si aceasta un fel de magie, chiar daca nu da intotdeauna rezultatele dorite. In ultimii 100 de ani au fost destul de rare recoltele uriase de struguri. Spaniolii insa nu si-au pierdut speranta si persevereaza. An de an.
|
Sandvisuri cu struguri
Ingrediente: 4 felii de paine de grau cu miere, 450 g piept de pui prajit, 125 g telina, 125 g migdale prajite, maioneza, doua linguri de suc de lamaie, o lingura de tarhon, boabe de struguri.
Preparare: Se amesteca pieptul de pui tocat impreuna cu migdalele taiate, maioneza, sucul de lamaie, telina si tarhonul. Se ung feliile de paine si deasupra se asaza cate 24 de jumatati de boabe de struguri. Migdalele macinate se presara din abundenta peste sandvisuri.
|