x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Coada cocosului

Coada cocosului

18 Ian 2005   •   00:00

BARUL CASEI

VERONICA GUZUN

Cineva a comparat cocteilul cu o orchestra simfonica in care curacao este un clarinet, ginul si whisky-ul sunt tromboane, brandy este vioara, iar votca - violoncel. Se stie ca faraonii amestecau diferite bauturi cu care isi serveau oaspetii.

Prima carte de cocteiluri a fost publicata in sec al XVII-lea in Londra, iar retetele erau foarte complicate. Cam la anul 1800 a fost data definitia cocteilului: un amestec din alcool, zahar, apa si condimente. Nu se stie cum, de ce si cand s-a folosit pentru prima data cuvantul "cocteil".

Acest cuvant, format, in engleza, din "cock" (cocos) si "tail" (coada) semnifica, in toate barurile din lume, acelasi lucru: o bautura amestecata. Se crede ca, in timpul Razboiului Civil din SUA, intr-o carciuma se dadeau petreceri pentru soldatii ambelor tabere. O data acolo s-a facut pentru soldatii francezi un fel de mancare din carne de pui, iar paharele de pe masa au fost decorate cu pene de cocos, frumos colorate. Cu aceasta ocazie francezii au inchinat un pahar in cinstea gazdei si au strigat: "Vive le cocktail!".

COCTEIL DE MIERE SI BANANE
  • Ingrediente:
  • o lingura miere, doua linguri gheata pisata, o banana, 10 linguri suc de ananas, 250 ml lapte.

  • Preparare:
  • Se amesteca mierea cu laptele. Se pun in mixer gheata, sucul de ananas, banana taiata bucati, laptele amestecat cu miere si se bate pana la omogenizare. Se poate orna cu o felie de ananas sau cu cateva frunzulite de menta. Se serveste intr-un pahar cu picior inalt.

    COCTEIL DIN MARTINI SI NECTAR DE PIERSICI
  • Ingrediente: 50 ml Martini alb, 100 ml gin, 125 ml apa tonica, 125 ml nectar de portocale (sau piersici), gheata, lamaie.

  • Preparare:
  • Intr-un pahar mare de 400 ml, in prealabil racit, se amesteca bine Martini, apa tonica, nectarul de portocale sau de piersici. La sfarsit se pun cuburile de gheata. Se orneaza cu lamaie. Acest cocteil se serveste imediat, cu pai.

    VINUL LUI HIPOCRATE
    Click pentru a mari imaginea
    Cineva spunea ca arta cocteilului este, inainte de toate, arta de a trai, arta de a iubi, arta de a primi… Regele Luis al XIV-lea, ca si regina Elisabeta, prefera cocteilul numit"Vinum Hippocraticum". Acesta se prepara din scortisoara, miere, migdale si vin. Datorita ingredientelor, bautura este considerata nu doar gustoasa, dar si folositoare. Denumirea cocteilului vine de la faptul ca filtrul pentru vin a fost inventat de Hipocrate.

    Cocteil Negroni
    Unele denumiri de cocteil au aparut din senin. De exemplu, Contele Camille Cavour, cunoscut politician italian, a cerut intr-un bar sa i se adauge gin in bautura lui, care era un amestec din Cinzano rosu, Vermut si Campari. Cineva de alaturi a vrut si el un astfel de cocteil si a spus: "Dati-mi si mie un Negroni", nume legat de culoarea amestecului din pahar. Astfel, aceasta compozitie a ramas sub denumirea de "Negroni".

    Fructe "topite" in vin
    Click pentru a mari imaginea
    Regiunea-gazda a Merlot-ului este Bordeaux. Din 1800, el "locuieste" pe podgoriile scaldate de soare din sud-vestul Frantei. In prezent, acest vin nobil este preferat inainte de maturare, atunci cand are arome verzi, erbacee. De asemenea, el a inceput recent sa devina popular ca o verietate autonoma, si nu in amestec cu alte vinuri (cupajare). Aromele unui Merlot invechit sunt foarte bine determinate: prune uscate, cirese amare, zmeura, menta, trandafir, vanilie si nuca de cocos. Daca este invechit mai mult, prinde miros de tutun, ceea ce ii confera un aer de masculinitate. Merlot-ul nematurizat se potriveste foarte bine cu alimentele bogate, cum ar fi pastele, carnea, in special friptura, si chiar ciocolata. Aciditatea acestui vin este moderata. Are culoare rosie-rubinie si este un vin demisec. Se serveste la temperatura camerei (18-20 grade Celsus).

    ×
    Subiecte în articol: cocteil