x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Competenţe şi competiţii

Competenţe şi competiţii

10 Oct 2007   •   00:00

Bucătărie şi joc! Am intălnit această combinaţie "savuroasă" la Vevey (Elveţia), vizitănd Alimentarium - Muzeul Alimentaţiei. Jucătorii sunt chiar oaspeţii muzeului, sosiţi din lumea intreagă. Ei devin personaje intr-o piesă de teatru, ilustrănd scene care au legătură cu momentul servirii mesei in diferite colţuri ale globului şi in varii perioade de timp.

Bucătărie şi joc! Am intălnit această combinaţie "savuroasă" la Vevey (Elveţia), vizitănd Alimentarium - Muzeul Alimentaţiei. Jucătorii sunt chiar oaspeţii muzeului, sosiţi din lumea intreagă. Ei devin personaje intr-o piesă de teatru, ilustrănd scene care au legătură cu momentul servirii mesei in diferite colţuri ale globului şi in varii perioade de timp. Fiecare jucător trage o carte dintr-un pachet şi incearcă să interpreteze un rol, astfel incăt adversarul să ghicească "cine este şi ce mănăncă?". Răspunde sau pune intrebări pentru a trece peste etapele eliminatorii. Bineinţeles, chestionarul se referă la indiciile aflate deja pe cartea trasă: continentul, timpul (trecut sau prezent), tipul de alimente folosite (cereale, tuberculi, prezenţa sau nu a cărnii), poziţia adoptată pentru a mănca, ustensilele utilizate. Prin acest joc in care intră şi oamenii mari, şi copiii, se invaţă şi se testează anumite informaţii pe care ar trebui să le ştim cu privire la o istorie lărgită a alimentaţiei. Aflăm mai mult despre specificul culinar al unui anumit loc geografic sau al unui anume timp istoric. Intrăm chiar in intimitatea unor personaje istorice, cu ajutorul anecdotelor legate de habitudinile lor nutriţionale. E, apoi, şi o competiţie! Şi un schimb de informaţii, pentru că cei care intră in joc nu ezită să impărtăşească din experienţele culinare ale ţărilor lor sau ale locurilor pe care le-au vizitat. Mai aproape de casă, in Ardeal, oamenii s-au jucat altfel "de-a bucătăritul". La Campionatul Internaţional de Gătit in Aer Liber de la Gilău; la Tuşnad, la şcoala de vară; la Sibiu, in "războiul culinar" dintre romăni şi englezi (girat de poetul Mircea Dinescu) ori in plină "revoluţie Pleşcoi" - pofta de joc, intre linguri, cratiţe şi ceaune, a coborăt din muzeu in stradă, invitănd la convivialitate.

Competenţe şi competiţii

Plăcerea de a mănca bine şi bucuria de a mănca din plin ceea ce-i place! Abilitatea de a găti ceea ce-i place să mănănce şi ştiinţa de a asocia inovator ingredientele, pentru a da o savoare nouă hranei sale. Capacitatea de a-şi adapta hrana in funcţie de nevoile impuse de ritmul de viaţă şi de a-şi programa viaţa (şi) in dependenţă de nevoile de hrană ale organismului. Dar, mai ales, obişnuinţa de a-şi transforma masa intr-o sărbătoare şi de a da gust sărbătorilor cu o măncare bună… Acestea sunt toate specifice omului. Aşa cum tot lui ii place să intre mereu in competiţie - inclusiv in domeniul gastronomic.

simona.lazar@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: reteta de suflet