BUCATARIA DE ALTADATA
Unul dintre creatorii geniali in muzica este fara indoiala italianul Gioacchino Rossini (1792-1868). A fost nu numai autorul unor celebre opere, dar si un rafinat in ale gastronomiei. Stia sa aprecieze o mancare buna si un vin corespunzator. Ii placea sa experimenteze in bucatarie, combinand maiestru ingredientele, spre a da savoare bucatelor. Intr-o epistola catre iubita sa, o frumoasa curtezana pariziana, el scria: "Mai important decat muzica pentru mine, draga mea Angelica, este inventia mea culinara: o salata nemaipomenita. Reteta este urmatoarea: se ia putin ulei de Provence, mustar englezesc, cateva picaturi de otet frantuzesc, piper, sare, salata verde si suc de lamaie. Se mai adauga trufe de cea mai buna calitate si totul se amesteca bine".
VEDETA. Ii cunostea pe aproape toti bucatarii de renume din vremea sa. Cu Antoine CarÃşme, celebrul bucatar francez, era foarte bun prieten. Cele mai cunoscute restaurante din Paris, cum ar fi "Tour dâArgent", "Bofinger", "The Cafe Anglais", "Maison Doree", erau onorate sa-l aiba ca oaspete si intotdeauna o masa ii era rezervata.
Creatorul "Barbierului din Sevilla" a recunoscut ca a plans in viata doar de trei ori: prima data cand opera sa a avut un insucces total, a doua oara - cand l-a ascultat pe Nicolo Paganini cantand la vioara, iar a treia oara - pentru portia sa de curcan umplut cu trufe pe care a avut nesansa sa o scape peste bordul unui vapor. Reteta acestui preparat il avea ca autor. Nu era singura "bucata" compusa. O serie intreaga de compozitii culinare ii este atribuita maestrului. Ficatul de gasca si trufele erau componente de baza. Una dintre operele sale gastronomice, mentionata si astazi in enciclopedii, este "Tournedo Rossini".
"TOURNEDO ROSSINI" |
|