x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Coniacul și vinul care i-au făcut „praf” pe Churchill, Aznavour, Kusturica, Agatha Christie, Frank Sinatra și Stalin

Coniacul și vinul care i-au făcut „praf” pe Churchill, Aznavour, Kusturica, Agatha Christie, Frank Sinatra și Stalin

de Tudor Cires    |    31 Aug 2014   •   09:32
Coniacul și vinul care i-au făcut „praf” pe Churchill, Aznavour, Kusturica, Agatha Christie, Frank Sinatra și Stalin

Totul al plecat de la o amintire din vremea studenţiei, când, la o serbare de-nceput de an, un coleg armean ne-a adus o sticlă de „Ararat”. Numele de pe etichetă, cu misterioase conotaţii biblice, ascundea un coniac de 7 ani de o mare fineţe. Nu ştiam, atunci, că licoarea îi făcuse praf, înaintea mea, pe Churchill, Aznavour, Kusturica, Agatha Christie, Frank Sinatra şi bineînţeles, pe Stalin, care se plângea de Churchill că îi pasă mai mult de următoarea comandă de coniac armenesc decât de mersul războiului (în presă au apărut informaţii despre unele persoane care au dorit să li se pună chiar şi în mormânt o sticlă de co­niac Ararat). Gustul coniacului acela cu arome de alune de pădure m-a urmărit până de curând, când am avut ocazia să torn, din nou, în pahar, la temperatura camerei, lichidul învechit în butoaie de stejar caucazian, unic în lume.

Unde e coniac, la început, a fost vin. Armenia e o ţară în care vinul reprezintă o avere naţională. E aşa de preţios, încât creştinii se împărtăşesc, la sfânta liturghie, numai cu vin, nu şi cu pâine. Ţară a viţei-de-vie, cum a fost supra­numită în Antichitate, Armenia de azi a fost descrisă de Herodot ca locul unde vinul „cobora” pe fluviul Eufrat către Babilon. Butoaie imense de vin, confecţionate din trunchiuri de copaci evisceraţi, erau urcate în bărci circulare construite din piei intinse pe un schelet elastic. Acest transport regulat de vin între Armenia şi Babilon (oraş care avea şi el propriile plantaţii de vie) dovedeşte calitatea ieşită din comun a vinului armean. 

Citește despre fascinanta istorie a licorilor Armeniei, AICI.

Te-ar putea interesa și

Ce mâncau „Ceaușeștii”? Preferinţe de tinereţe, regim de bătrâneţe

Cum alungăm GHINIONUL? Ce trebuie să aruncăm din casă?
Băutura Fericirii! Află rețeta și bucură-te de ea!
Rețeta miraculoasă pe bază de gelatină care „ia cu mâna” durerile de spate și de gât
Remedii naturale pentru anemie
Cum menții dorința sexuală în cuplu, pe termen lung?
Secretele sexului perfect!

×
Subiecte în articol: felicia coniac