x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Cum afli dacă peștele pe care îl cumperi este proaspăt

Cum afli dacă peștele pe care îl cumperi este proaspăt

18 Feb 2018   •   13:40
Cum afli dacă peștele pe care îl cumperi este proaspăt

Dezlegarea la peşte se ţine cu marfă din import. Peste 80% din peştele pe care îl mâncăm vine de la străini. A ajuns să fie cu mult mai ieftin să aducem marfă de peste mări şi ţări, decât să producem la noi în ţară. Motivul este simplu. Crescătorii de peste hotare primesc subvenţii consistente, în timp ce ajutorul dat de statul român este aproape egal cu zero.

 

Mare atenție când cumpărați pește, e simplu să verificaţi dacă este proaspăt sau nu. Îi putem vedea prospeţimea şi după branhii. O culoare roşiatică deschisă şi după miros. Dacă nu e proaspăt, branhiile au culoarea maroniu închis, explică Alesea Brînzilă, director în departamentul importuri.

Deşi avem râuri, un fluviu, o deltă şi o mare, doar 18% din peştele consumat de români vine din apele noastre. Restul, de 82%, e adus din import.

Şi culmea, peştele de la străini e mai ieftin decât cel românesc. De exemplu, un kilogram de păstrăv eviscerat autohton se vinde la raft cu 20 de lei. Cel din Turcia este cu trei lei mai ieftin, adică plătim pentru el 17 lei pe kilogram.

"Cei din Grecia sau Turcia primesc o susţinere a guvernului, adică nişte subvenţii. Din păcate, crescătorilor de păstrăv din România le vine cam greu să concureze cu piaţa internaţională.", explica Brinzila.

Un român mănâncă anual 6 kg de pește

În fiecare an, România importă aproape 75.000 de tone de peşte, în valoare de aproape 200 de milioane de euro. Aşa se face că, pe mesele românilor ajung cel mai des peşti din Norvegia, Insulele Feroe sau Grecia şi mai puţin din producţia internă.

Cea mai mare cantitate de peşte proaspăt vine din ţările nordice, dar şi din Turcia şi Italia. Cel congelat, de pe rafturile hipermarketurilor, ajunge la noi din Argentina, Ecuador, Vietnam şi Taiwan. Iar din Alaska aducem mult căutatul somon sălbatic.

Anual, fiecare român mănâncă şase kilograme de peşte, arată statisticile. Cel mai mult se consumă în timpul postului, atunci când sunt zile cu dezlegare. OBSERVATOR

×