Totuși nu întotdeauna tigăile sau oalele rezistente sunt și cele mai interesante din punct de vedere design. În ziua de astăzi, există soluții de preparare și servire mâncăruri tradiționale în ceaun sau alte mici tigăi care arată bine, dar sunt și practice.
Preparate la ceaun în restaurant
Gătirea preparatelor culinare la ceaun a devenit tot mai apreciată datorită gustului savuros pe care îl au. Există tot mai multe restaurante ce servesc preparate tradiționale pregătite la ceaun.
Printre cele mai cunoscute preparate culinare pregătite la ceaun se numără gulaș cu cartofi sau fasole, pui la ceaun, mămăligă la ceaun, fasole cu ciolan la ceaun, carne friptă la ceaun, mâncare de varză, tocană și multe altele.
Servirea preparatelor
După cum bine știm, servirea preparatelor joacă un rol foarte important în impresia pe care și-o face clientul despre locația noastră. Tocmai de aceea, dacă ai un restaurant, este recomandat să alegi un magazine de unde poți cumpăra lucru o gamă largă de vase fontă în care se poate realiza servirea preparatelor tradiționale pregătite la ceaun.
Servirea preparatelor pregătite la ceaun se poate realiza chiar în diferite modele de ceaun fontă. Poți găsi o mulțime de modele de ceaun potrivite atât pentru gătirea mâncării, cât și pentru servirea acesteia. De asemenea, sunt disponibile și tigăi fontă potrivite pentru servirea mâncării pregătite la ceaun.
Un exemplu este vasul grill din fontă și cu suport din lemn ce poate fi folosit pentru servirea preparatelor traditionale.
Avantajele gătirii la vase de fontă
Vasele din fontă dispun de foarte multe beneficii, cum ar fi:
- alimentele nu se lipesc de vas datorită stratului de ulei protector
- se poate găti cu puțin ulei
- materialul gros asigură o temperatură constantă pentru gătit
- sunt ușor de curățat și foarte rezistente
- se poate găti la temperaturi foarte ridicate.
Vasele de fontă sunt apreciate datorită rezistenței și calității de care dau dovadă de foarte multă vreme, fiind potrivite pentru restaurantele ce își doresc să impresioneze prin servirea potrivită a preparatelor tradiționale.
Tips: curățarea vaselor din fontă
Vasele din fontă trebuie să fie curățate chiar după ce ai terminat de gătit sau de servit pentru a putea fi îndepărtate mai ușor toate resturile. Este recomandat să folosești un detergent delicat pentru a nu afecta stratul protector de ulei polimerizat de pe vas.
Vasul trebuie spălat cu apă călduță și un burete sau o perie. Se clătește foarte bine vasul, dar niciodată nu se lasă la înmuiat deoarece există riscul de ruginire. După ce l-am curățat foarte bine ștergem vasul cu un prosop uscat și îl lăsăm un pic pe aragaz la foc mic pentru a dispărea orice urmă de apă.
Dacă sunt urme de mâncare ce nu s-au curățat putem presăra o lingură cu sare pe porțiunea respectivă și repetat procesul de curățare.
Îți urăm spor atât în gătirea preparatelor tradiționale la ceaun, cât și în servirea acestora în vasele potrivite!