x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Cuptorul antic, mereu modern

Cuptorul antic, mereu modern

de Veronica Guzun    |    02 Sep 2005   •   00:00
Cuptorul antic, mereu modern

In epoca dezvoltarii tehnologice, vechile unelte ni se par depasite. Totusi, in unele tari asiatice, tandoori nu a cedat in fata cuptorului cu microunde.

Tandoori-ul functioneaza pe aceleasi principii ca oricare alt cuptor. Avantajul lui insa consta in faptul ca, fiind rotund, caldura se distribuie in mod egal. El se poate incalzi pana la 400 grade Celsius, temperatura pe care nici un cuptor nu o poate atinge. Cel mai adesea, in el se pun la copt pui si mai multe feluri de paine.

DIVERSITATE. Mohamad Afzal Asam, directorul restaurantului cu specific indian "Haveli", ne-a spus ca indienii prepara paine dupa mai multe retete. Exista naan traditonal, naan cu usturoi, cu unt, paine cu branza si cartofi, paine cu carne tocata de miel, paine cu menta si condimente. "Bucataria indiana nu ar insemna nimic fara naan-ul preparat in tandoori", ne-a spus Asam. Pentru a pregati paine intr-un asemenea cuptor, este necesar ca aluatului sa i se dea forma rotunda. El se lipeste de marginile cuptorului. Cand e gata, chifla se dezlipeste singura si cade. Abia atunci poate fi scoasa din tandoori. Pe langa paine, in acest cuptor se prepara si carne de pasare. Puiul Tandoori este cel mai cunoscut fel de mancare indiana. Puiul se marineaza timp de o ora intr-un amestec din pasta de usturoi, suc de lamaie, ghimbir si condimente specifice indiene. Carnea marinata este pusa pe frigare si este introdusa in cuptorul incins. Dupa ce este gata, se prepara sosul din iaurt, condimente si sare. Puiul se serveste fierbinte.

ISTORIE. Cuptorul tandoori era folosit inca din antichitate, de catre locuitorii teritoriului cunoscut astazi sub numele de Afganistan. Apoi a fost adus in India. In mod traditional, el este facut din argila, fan si par de capra, acesta din urma intarindu-i structura. Cuptorul se modeleaza manual. Partea interioara este bine fatuita, ca sa nu crape la incalzire si sa nu se lipeasca mancarea. Pentru a prepara bucate specifice indiene, cuptorul se incalzeste cu cherestea, iar pentru mai multa aroma, in foc se pun si cateva plante frumos mirositoare. Tandoori-ul se mai foloseste in Afganistan, Egipt si China.

×
Subiecte în articol: gastronomie paine