x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar De-amorul... comediei

De-amorul... comediei

de Tudor Cires    |    27 Feb 2008   •   00:00

Puţine sunt comediile “în care nu întâlneşti îndrăgostiţi; şi în care absolut toată dragostea cinstită de­vine principalul impuls al acţiunii comice”.

Puţine sunt comediile “în care nu întâlneşti îndrăgostiţi; şi în care absolut toată dragostea cinstită de­vine principalul impuls al acţiunii comice”. Este poziţia lui Goldoni, aceasta, pe care o expune în textul in­tro­ductiv la “În­drăgostiţii”, conti­nuând: “Această comedie însă (...) pre­zintă un amor mai violent decât toate ce­lelalte. Două per­soane care au o dragoste fidelă, per­fectă merită felici­tări”, zice autorul. Şi, probabil, fără ob­stacole, o astfel de iu­bire liniară nu ar fi născut niciodată in­teresul unui dra­­maturg. Însă... “ge­lozia, care în Ita­lia noastră este principalul flagel al inimilor îndrăgostite (...) face să apară furtuna şi în mijlocul li­niştii”. Şi de aici încolo, caracterul în­drăgostiţilor se schimbă, motivele de ge­lozie apar din nimic, iar autorul se simte satis­fă­cut: are despre ce scrie. Pu­blicul râde de încurcăturile în care per­sonajele in­tră, cu voie sau fără voie. Însă Goldoni astâmpără cheful “gloa­tei”: “râdeţi de ei, dar nu faceţi la fel, să nu ajungeţi să râdă alţii de voi!”.

Comedia “Îndrăgostiţii” a fost pre­zentată pentru prima oară la Veneţia, în toamna anului 1759. Acţiunea se pe­trece la Milano, într-o cameră obiş­nuită din casa bătrânului Fabrizio, care le găzduieşte pe cele două nepoate ale sale, Eugenia şi Flamminia. În jurul iubirii dintre Eugenia şi nobilul Fulgenzio se ţes toate intrigile piesei, la care participă şi amicii acestora, dar şi slugile împricinaţilor (meştere în păstrarea secretelor, ca şi în încâlcirea şi descâlcirea poveştilor).

 

Prânzul Excelenţei Sale

Să explorăm însă componenta gastronomică a piesei. În scena a şaptea, care-i are ca protagonişti pe Fabrizio şi pe bătrânul servitor al acestuia, stă­pânul casei se plânge că nu are decât o singură slugă, bătrână şi bolnavă, fiind în imposibilitatea de a-şi primi oaspeţii cum se cuvine. “Dar voi face eu totul. Mâncărurile bune le voi pregăti eu!”, zice, strigându-şi servitorul. “Fabrizio: Cum e în bucătărie? Succianespole: E bine. Fabrizio: E făcut focul? Succianespole: Nu, domnule. Fabrizio: De ce nu e aprins focul? Succianespole: Pentru că nu sunt lemne. Fa­brizio: Nu sta ca un idiot, astăzi vom da un prânz Excelenţei Sale. Succianespole: La voia dumneavoastră. Fabrizio: Succianes­pole, ce punem astăzi la prânz pe masă Excelenţei Sale? (râde, confi­den­ţial). Succianespole: Tot ce vrea Excelenţa Voastră. Fabrizio: Vezi că mă înfurii cu calmul tău blestemat. Succianespole: Am fugit atunci. Fa­brizio: Să facem un pastiţio cu ma­caroane? Succianespole: Da, domnule. Fabrizio: O supă cu ierburi? Su­ccianespole: Da, domnule. Fabrizio: Cu perişoare? Succianespole: Da, domnule. Fabrizio: Şi ficăţei prăjiţi? Succianespole: Da, domnule. Fabrizio: Ai dinari să cumperi ce trebuie? Succianespole: Nu, domnule. Fabrizio: Dar ţi-am dat un ţechin. Succianespole: Cu câte zile în urmă?”

 

Pasticcio di maccheroni

Pastiţio de macaroane

Prepară un sos bogat, cu ceapă tocată şi usturoi, cu pătrunjel şi rozmarin şi ulei de măsline din abundenţă. Adaugă bureţi proaspeţi, tăiaţi în sferturi, sau bureţi uscaţi, rehidrataţi în apă multă. O parte dintre bureţi înăbuşă-i în ulei, cu puţină ceapă tocată şi cu mazăre verde. Apoi adaugă morcovi tăiaţi cubuleţe.

Separat, taie ficăţei de pui în bucăţi mai mici şi rumeneşte-i în ulei, ­împreună cu chiftele mărunte pregătite din carne (poate fi carne de curcan, de pui, de vită sau de viţel; se adaugă în compoziţie ou, făină, sare şi piper) şi cu bucăţi de măduvă de vită. Fierbe “al dente” 500 g macaroane, aromează-le cu verdeţuri din abundenţă, adaugă brânză veche rasă, restul bureţilor şi cărnurile pregătite ca mai sus şi amestecă bine.

Pregăteşte un aluat fraged din 500 g făină, 250 g unt, 50 g zahăr, două ouă, o jumătate de pahar de vin alb şi puţină sare. Într-o tavă pentru cuptor pune mai întâi o foaie de aluat fraged, toarnă compoziţia pe bază de macaroane, apoi sosul şi aşază deasupra o a doua foaie de aluat fraged. Unge aluatul cu un gălbenuş de ou bătut cu puţin lapte, apoi dă la cuptor pentru un sfert de oră.

×
Subiecte în articol: fabrizio cultura si piper succianespole