x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar De la fotbal la dineurile de lux

De la fotbal la dineurile de lux

18 Noi 2004   •   00:00

Castanul este original de la frunza la fruct. Calitatile lui insa nu se limiteaza doar la originalitate. Din lemnul de castan se fac butoaie. Fructul este comestibil, iar din frunze se prepara ceaiuri curative.

VERONICA GUZUN

SERVIRE. Castanele pe gratar sunt cele mai bune cu bere
La o bere, privind un meci de fotbal, francezii consuma castane coapte. In Franta, ele sunt la fel de populare ca semintele de floarea-soarelui la noi. Este unul din multele simboluri ale gastronomiei lor.

UNIVERSAL. La alte popoare, castanele insa au o intrebuintare mult mai larga. Din faina lor japonezii coc paine, fac prajituri, piure instant sau le confiaza. Prelucrate industrial, ele dau si ulei. De asemenea, sunt delicioase in combinatie cu alte legume. Castanele sunt un aliment care se pastreaza bine pe timp de iarna. Diferenta intre castanele pe care le vezi la fiecare pas in parcuri si cele comestibile nu este foarte mare. Cei din parcuri sunt castani salbatici. Fructul lor nu se mananca. Castanele bune de consumat sunt mai carnoase si apar din copaci selectionati. Sunt foarte nutritive fiind bogate in amidon, proteine, celuloza si potasiu. 100 de grame de castane contin 175 Kcal.

ISTORIE. Acesti copaci au aparut pe pamant cu 8 milioane de ani in urma. In Europa, fructul a servit drept aliment de baza in perioadele de foamete din secolul al XII-lea.

Unii istorici sustin despre castan ca a fost adus in Romania de Sfantul Nicodim, de pe Muntele Athos, din Grecia, inca in secolul al XIV-lea. Altii pretind ca ar fi dovezi ca el a fost plantat aici de colonistii romani. Cert este ca pe dealurile Eroni si Procruia sunt paduri de castani comestibili.

RETETA DIN CASTANE
Piure de castane: pentru un kilogram de castane aveti nevoie de un litru jumatate de apa, 300 grame zahar, doua pliculete de zahar vanilat, 50 grame de ulei de masline, un varf de cutit de sare. Castanele se fierb in apa timp de 10 minute. Se curata de coaja maronie si de cea de sub ea. Se pun iar la fiert, pana se inmoaie. Se piseaza si se fac piure, adaugand cate putin ulei de masline, pana devine de consistenta unei creme, se adauga sarea si zaharul. Acest piure este bun in combinatie cu legume sau ca si garnitura. Mancarea este dietetica.
×
Subiecte în articol: gastronomie