"Degustare" provine de la cuvantul latin gustus, care inseamna gust. A degusta un vin inseamna a-l gusta cu atentie, pentru a-i aprecia calitatile sau a-i depista neajunsurile.
CUM SE FACE. Vinul, ca produs alimentar, nu trebuie apreciat numai dupa proportiile sau raporturile dintre constituentii sai. El trebuie caracterizat, mai ales, in functie de insusirile gustative de care dispune. Deci degustarea este cea care defineste culoarea vinului si nuantele lui, consistenta si efectul sau fiziologic. Pentru degustarea vinurilor sunt puse in miscare toate simturile. Temperatura este factorul care sensibilizeaza in foarte mare masura senzatiile gustative, iar temperatura optima la care se degusta vinurile este intre 10 si 20 de grade Celsius. Degustatorul soarbe o cantitate mica de vin, pe care nu il inghite. El isi clateste gura cu solutia respectiva timp de 3-5 secunde. In urma fiecarei incercari de identificare a gustului ia cate o inghititura de apa si recurge la o pauza de 4 pana la 60 de secunde intre incercari. La sfarsit face consemnari asupra senzatiilor sale, intr-un limbaj specific degustatorilor. (Andrada Floria)
Citește pe Antena3.ro