x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Delicatesa marina cu opt tentacule

Delicatesa marina cu opt tentacule

09 Mar 2005   •   00:00

GASTRONOMIE
TREND - Preparatele din caracatita sunt in mare voga in restaurantele de elita In pietele din Romania nu gasim fructe de mare, insa marile magazine au in oferta si acest gen de alimente. Daca ati cumparat caracatita, trebuie sa stiti cate ceva despre modul in care se prepara "pestele-diavol".
VERONICA GUZUN

VANZARE. In pietele din Japonia, caracatita are mare cautare pe tot parcursul anului
Caracatita proaspata este foarte usor de recunoscut, ea are carnea ferma si miroase a mare. Daca ati cumparat un asemenea produs, trebuie sa il preparati in maximum doua zile, altfel se strica. Inainte de a depozita achizitia la frigider, in punga de plastic, aceasta molusca trebuie curatata si spalata. Preparatele din caracatita sunt foarte populare in Japonia si in tarile mediteraneene. Mai nou, vedetele comanda caracatita in restaurante pentru ca este un preparat "la moda". Corect pregatit, acest monstru al adancimilor este o delicatesa culinara.

CURATARE. Partile comestibile sunt cele opt tentacule si "sacul" sau punga. Sacul cu cerneala contine un lichid negru care poate fi folosit in mancare pentru a colora si a aromatiza pastele, supele si tocanitele. Pentru a prepara o caracatita, se curata de gura, ochi si organe interne. Daca "pestele-diavol" este mare, atunci carnea este mai aspra, de aceea trebuie batuta cu ciocanul de bucatarie, cel putin 15 minute, ca sa fiarba mai repede. Tunisienii au alta metoda: caracatita este batuta de mai multe ori de perete pentru a i se fragezi carnea. In perioada septembrie-decembrie ea poate fi gasita proaspata. In restul anului se servesc bucate preparate din caracatita uscata la soare sau conservata. Daca nu este preparata corect, carnea ei va avea consistenta unei bucati de cauciuc.

PREPARARE. Unii bucatari prefera sa portioneze caracatita inainte de preparare, altii o fierb intreaga. Dar toti respecta o regula: caracatita se fierbe in apa sarata, la foc incet, timp de aproximativ o ora, pana carnea devine opaca. Apoi, pentru a se raci, se lasa la temperatura camerei in lichidul in care a fiert. Caracatita se poate consuma sub mai multe forme: cruda, fiarta, fripta, sote, in ciorba sau in salate. Caracatita este delicioasa daca este marinata. "Pestele-diavol" se marineaza foarte bine in ulei de masline, smantana, vin, suc de rosii sau in sos de soia cu usturoi, ceapa, lamaie si condimente. Caracatita la gratar este unul dintre preparatele preferate de consumatori.

RETETA
Caracatita cu cartofi la cuptor
Ingrediente:
  • 1 kg caracatita
  • 1-1/2 kg cartofi
  • 1-1/2 ceasca ulei
  • sare
  • piper
    Preparare: Caracatita, curatata de maruntaie, de gura si de ochi. Se spala. Se fierbe pe jumatate in suc propriu. Se pune intreaga in mijlocul tavii, se asaza de jur-imprejur cartofii, curatati si taiati in sferturi, se adauga sarea, piperul si uleiul. Apoi la foc potrivit o punem la cuptor pana carnea devine moale. Se serveste calda.
  • ×
    Subiecte în articol: gastronomie caracatita