x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Delicatesa orientala

Delicatesa orientala

de Simona Chiriac    |    02 Noi 2005   •   00:00
Delicatesa orientala
FAST FOOD
Trebuie sa marturisesc ca pana de curand nu prea am dat atentie unui preparat pe care il gasesti acum in aproape toate restaurantele de tip fast-food: puiul shanghai. Semana prea mult cu deja clasicul snitel si mi se parea improbabil sa-mi starneasca in vreun fel curiozitatea. Asta pana cand nu am putut refuza invitatia unei prietene de a ne infrupta cu pui shanghai, preparat chiar de noi (adica mai mult de ea, caci eu eram doar invatacel). In plus, un sos de soia foarte condimentat.

Dar de unde-i provine numele? Ei bine, pe de o parte, shanghai este numele unei specii de gaini mari, cu pielea inchisa la culoare si cu penele albe, originara din China, dar care a "trecut granitele" acestei tari in secolul al XIX-lea. In acelasi timp, Shanghai este cel mai important port din China. O data cu deschiderea acestei tari catre restul lumii, orasul s-a dezvoltat foarte mult, in special datorita schimburilor comerciale. Asa se face ca in aceasta parte de lume s-au contopit gusturi si arome asiatice. Sloganul care s-ar potrivi acestui univers culinar ar fi urmatorul: Doar in Shanghai esti multumit de ceea ce mananci!

Nu va pot spune cand s-a degustat pentru prima data pui shanghai, dar cert este ca arta culinara chineza s-a nascut in timpul dinastiei Shang, acum mai bine de 3.500 de ani. Preparatele culinare aveau ca ingrediente principale orezul, soia si, nu in ultimul rand, carnea de pui. Nici nu este de mirare. Gainile sunt cele mai numeroase pasari din lume. De altfel, chinezii au avut tot timpul un mare respect pentru ele. Si acum, in piete, puiul se vinde cu tot cu cap si picioare, iar in felul acesta oricine poate alege unul sanatos.

Spre deosebire de europeni, care gatesc puiul intreg, chinezii prepara separat aripile, pieptul sau picioarele. Exista si o explicatie practica. Pieptul de pui se prajeste mult mai repede decat celelalte parti. In plus, pieptul de pui se usuca repede prin prajire si isi pierde aroma. Chinezii il marineaza mai intai intr-o solutie de albus nebatut, amidon si sare, toate puse neaparat intr-un bol de portelan. Dar, in functie de imaginatia fiecaruia, se pot folosi combinatii de ulei si otet, vin sau suc de lamaie, dar si condimente (ceapa, usturoi, ghimbir sau cimbru). Pentru a fi crocant, se tavaleste inainte de prajire prin pesmet, fulgi de porumb, susan sau alune macinate.

PUI SHANGHAI CU MAGHIRAN


  • INGREDIENTE: doi piepti de pui, 3 oua, 150 ml lapte, o lingura cu maghiran uscat, doua linguri cu mustar, sare, piper, putina boia de ardei, faina, ulei.
  • PREPARARE: Pieptul de pui se taie felii si apoi in fasii de aproximativ sase centimetri latime. Intr-un vas se amesteca toate ingredientele (in afara de pui). Se adauga cata faina este nevoie pentru a se obtine o solutie de consistenta smantanii. In aceasta compozitie se scufunda bucatile de pui. Se incinge uleiul intr-o tigaie si se prajeste carnea pe ambele parti. Se servesc cu orez usor condimentat.

    PUI SHANGHAI CU FULGI DE PORUMB


  • INGREDIENTE: doi piepti de pui, condimente (curry, cimbru, maghiran, ghimbir, boia de ardei, piper), 10 linguri cu sos de soia, faina, 4 oua, o punga cu fulgi de porumb, sare, ulei.
  • PREPARARE: Condimentele, sarea si soia se amesteca intr-un vas de portelan. Cu aceasta compozitie se umezeste pieptul de pui taiat fasii. Se lasa in frigider, la marinat, timp de cateva ore. Apoi se tavalesc, pe rand, prin faina, ou batut foarte bine si fulgi de porumb sfaramati usor (fara a se marunti prea tare). Se incinge uleiul intr-o tigaie si se prajesc bucatile de pui pe ambele parti. Din cand in cand este bine sa schimbati uleiul. In loc de fulgi de porumb se pot folosi alune macinate, susan sau pesmet.

    PUI SHANGHAI CU GLAZURA


  • INGREDIENTE: un kilogram aripi de pui, 150 ml apa, 150 ml sos de soia, doua linguri cu zahar de trestie, o lingura cu sherry, o lingurita cu ghimbir macinat.
  • PREPARARE: Toate ingredientele se pun intr-un vas pe foc. Dupa ce au dat in clocot, se da focul mai mic, se acopera cu un capac si se mai tin inca 20 de minute. Din cand in cand se amesteca pentru ca toate aripile de pui sa fie acoperite de sos. Dupa 20 de minute se ia capacul, se mareste putin flacara aragazului si se mai lasa inca un sfert de ora. In cele din urma, sosul se va transforma intr-o glazura groasa. Aveti grija ca toate aripile sa fie acoperite cu aceasta glazura. Se pot servi calde sau reci.

    PUI SHANGHAI CU BAMBUS


  • INGREDIENTE: 500 g piept de pui dezosat, un ou, o lingurita cu amidon, sare, un ardei iute, 150 g muguri de bambus, un morcov, un ardei gras verde; sosul: doua linguri cu zahar, o lingura cu ulei de susan, doua linguri cu sake, doua linguri cu sos hoisin, o lingurita cu ghimbir macinat.
  • PREPARARE: Carnea de pui se taie fasii, iar ardeiul iute, ardeiul gras si morcovul fiert se taie rondele. Carnea de pui se lasa la marinat intr-o solutie din amidon, albus si sare. Intr-un bol se amesteca ingredientele pentru sos si se lasa apoi deoparte. Se incinge uleiul intr-o tigaie si se prajesc rondelele de ardei iute, apoi se adauga fasiile de carne. Dupa cateva minute se pun si celelalte legume, lasandu-le sa-si schimbe culoarea. Se adauga sosul si se mai amesteca inca doua minute. Se serveste alaturi de orez sau de paste.
  • ×
    Subiecte în articol: shanghai