x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Delicii de Fasiangy

Delicii de Fasiangy

15 Aug 2007   •   00:00

Slovacii fac parte din marea familie a popoarelor slave, fiind de altfel singurii care au păstrat in denumire numele de "slav".

Slovacii fac parte din marea familie a popoarelor slave, fiind de altfel singurii care au păstrat in denumire numele de "slav". In Romănia, slovacii s-au aşezat in trei etape succesive. Mai intăi in a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, cănd s-au stabilit in Banat, in judeţele Bihor, Sălaj, Satu-Mare, Maramureş, dar şi in nord-estul Bucovinei. Din 1747 datează actul de infiinţare a localităţii Mocrea, iar in 1803 se năştea localitatea de graniţă Nădlac. De altfel, o dată cu trecerea timpului, oraşul Nădlac va adăposti cea mai mare comunitate slovacă, aproximativ jumătate din cei 17.199 de slovaci din Romănia (0,1% din totalul populaţiei).

Tradiţii

Slovacii şi-au păstrat tradiţiile de-a lungul timpului, tradiţii ce nu se deosebesc radical de cele romăneşti. Astfel, sărbătoarea Sfintei Lucia (13 decembrie) este asemănătoare cu cea a Sfăntului Andrei romănesc. Considerată a fi de către slovaci cea mai scurtă zi din an, este deosebit de periculoasă datorită strigoilor ce atacă noaptea. Se desfăşoară astfel ritualuri de protecţie şi se mănăncă usturoi. Tot cu usturoi se unge uşa grajdului pentru a fi protejate animalele. Imediat după ieşirea din iarnă vine timpul "Sărbătorilor vesele" (Fasiangy), cănd se organizează baluri mascate şi se servesc preparate tradiţionale slovace. Această sărbătoare trebuie privită ca pe un moment de relaxare, o dată ce firea a scăpat de sub capriciile iernii.

Bucătăria slovacă este bogată in preparate pe bază de carne din porc, vită şi pui. Găluştile reprezintă preparatul specific comunităţii slovace. Preparate din făină, apă, drojdie şi sare pot fi atăt simple, căt şi umplute cu brănză de oaie. De asemenea, in compoziţia aluatului se pot adăuga cartofi fierţi şi zdrobiţi. Se fierb in apă şi se tăvălesc prin mac, nucă sau caşcaval.

"Nu scutura copacul dacă perele pot să cadă şi singure"

vechi proverb slovac

Specialitate slovacă

Ingrediente: o varză murată de peste un kg, 200 g ciuperci uscate, 200 g cărnaţi, untură, boia de ardei dulce, sare, piper, o linguriţă de făină.

Preparare: Se desărează varza, se toacă şi se pune la fiert in apa in care a clocotit 20 de minute un ciolan afumat. Intre timp, se fierb foarte bine şi ciupercile care se adaugă peste varză şi se lasă să mai clocotească impreună la foc potrivit. Se taie cărnaţii in felii rotunde şi se pun in acelaşi vas cu ciupercile şi varza. Se infierbăntă două linguri de untură, se pune boia dulce, se lasă pe foc trei minute, apoi se toarnă in vasul cu preparatul respectiv. Se lasă apoi să fiarbă la foc mic pănă cănd lichidul aproape s-a evaporat. In loc de ciuperci se pot pune in varză prune afumate sau se poate combina cu carne afumată de porc. Drept garnitură, la masă se servesc alături de găluşte din griş pregătite ca pentru supă.

×
Subiecte în articol: diversitate culinară