Cand vorbim de Ungaria, primul lucru la care ne ducem cu gandul este gulasul (guias in pronuntie ungureasca). Pe langa aceasta mancare traditionala mai sunt o sumedenie de preparate care au dus faima acestei bucatarii.
OANA ANTONESCU
O tara cu pamanturi roditoare, Ungaria se mandreste cu bucate de toate felurile: legume, fructe, carne de pui, porc, vita si peste. Portiile mari, incarcate cu mancare, sunt placerea gastronomica a ungurilor.
Tocanitele sunt specialitatea bucatariei unguresti. Tocanita de miel preparata in vin rosu (cu pulpa de miel, ceapa, boia, usturoi si vin rosu) face deliciul mesei. Pretul ei este de 200.000 de lei. Nu lipsesc nici preparatele din peste: supa de crap Bajai, cu carne pasata de peste si gust putin iute sau jumarile de peste Makoi, cu rondele de ceapa prajita (file de peste taiat cubulete, presarat cu condimente si prajit in baie de ulei). Renumitul papricas (pulpa de pui fiarta, cu sos, paprica) se prepara cu smantana din abundenta. Pentru cei care nu prefera carnea de pui, exista si alternativa papricasului de vita, cu ciuperci si smantana.
DELICATESE. Ficatul de gasca este un preparat foarte des intalnit in meniurile unguresti. Pieptul de pui gratinat cu ficat de gasca si caise este o delicatesa pentru care merita sa platesti 400.000 de lei. Muschiuletul de vaca cu ficatei de gasca, gratinat pe pat de "Lepciana" (cartof ras, amestecat cu ou), este un alt preparat cu gust deosebit, care costa 500.000 de lei. Feliutele de ficat de gasca à la "Bakonyi" (ficat la gratar, cu sos de ciuperci) sunt specialitatea bucatarului.
PLATOURI. La "Kiraly Csarda", portiile abunda in carne de toate soiurile. Ciolanul regal cu cartofi in coaja si salata, cu ciolan prajit intreg, este doar una dintre farfuriile bogate care nu pot fi mancate doar de o singura persoana. Cotletul de porc umplut cu creier, tochitura de ficatei si ceafa afumata sau coasta de porc à la Ovari (cotlet de porc la gratar cu ciuperci sote si sunca la gratar, gratinat cu cascaval) sunt mancaruri pentru care trebuie sa vii foarte flamand ca sa le termini. "Codita printesei", cu fasii de vita si de porc impletite, preparate la gratar, cu sos de smantana si piper mozaic pe deasupra, este o mancare nu doar cu un nume rezonant, dar si foarte gustoasa.
Totul despre gulas
Este recunoscut ca fiind mancarea traditionala ungureasca. Prima reteta de gulas dateaza din secolul al XVI-lea. Pe atunci, mancarea era gatita de pastorii de vite, asa se explica traducerea ungureasca a gulasului ca "pastor de vite". O data cu descoperirea Lumii Noi, cartofii, boiaua de ardei si rosiile au fost insusite si cultivate foarte repede in Bazinul Carpatic. Ungurii au uscat si macinat ardeiul, cunoscut pana atunci numai ca planta ornamentala. Au inceput sa il foloseasca foarte des in supe si in mancaruri gatite la ceaun. Muncitorii din trecut considerau supa traditionala de gulas nu doar consistenta si buna pentru a capata energie si forta de munca, ci si terapeutica pentru ca ardeiul este foarte bun pentru tratarea diferitelor boli. Se poate prepara in mai multe feluri, dar cartile de retete ale bucatarilor de la curtile domnesti le-au pastrat pe cele mai bune dintre ele. De mai bine de 200 de ani incoace, reteta nu s-a schimbat cu aproape nimic.Citește pe Antena3.ro


