x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Delicii unguresti

Delicii unguresti

18 Sep 2004   •   00:00

Cand vorbim de Ungaria, primul lucru la care ne ducem cu gandul este gulasul (guias in pronuntie ungureasca). Pe langa aceasta mancare traditionala mai sunt o sumedenie de preparate care au dus faima acestei bucatarii.

OANA ANTONESCU

O tara cu pamanturi roditoare, Ungaria se mandreste cu bucate de toate felurile: legume, fructe, carne de pui, porc, vita si peste. Portiile mari, incarcate cu mancare, sunt placerea gastronomica a ungurilor.

Tocanitele sunt specialitatea bucatariei unguresti. Tocanita de miel preparata in vin rosu (cu pulpa de miel, ceapa, boia, usturoi si vin rosu) face deliciul mesei. Pretul ei este de 200.000 de lei. Nu lipsesc nici preparatele din peste: supa de crap Bajai, cu carne pasata de peste si gust putin iute sau jumarile de peste Makoi, cu rondele de ceapa prajita (file de peste taiat cubulete, presarat cu condimente si prajit in baie de ulei). Renumitul papricas (pulpa de pui fiarta, cu sos, paprica) se prepara cu smantana din abundenta. Pentru cei care nu prefera carnea de pui, exista si alternativa papricasului de vita, cu ciuperci si smantana.

DELICATESE. Ficatul de gasca este un preparat foarte des intalnit in meniurile unguresti. Pieptul de pui gratinat cu ficat de gasca si caise este o delicatesa pentru care merita sa platesti 400.000 de lei. Muschiuletul de vaca cu ficatei de gasca, gratinat pe pat de "Lepciana" (cartof ras, amestecat cu ou), este un alt preparat cu gust deosebit, care costa 500.000 de lei. Feliutele de ficat de gasca à la "Bakonyi" (ficat la gratar, cu sos de ciuperci) sunt specialitatea bucatarului.

PLATOURI. La "Kiraly Csarda", portiile abunda in carne de toate soiurile. Ciolanul regal cu cartofi in coaja si salata, cu ciolan prajit intreg, este doar una dintre farfuriile bogate care nu pot fi mancate doar de o singura persoana. Cotletul de porc umplut cu creier, tochitura de ficatei si ceafa afumata sau coasta de porc à la Ovari (cotlet de porc la gratar cu ciuperci sote si sunca la gratar, gratinat cu cascaval) sunt mancaruri pentru care trebuie sa vii foarte flamand ca sa le termini. "Codita printesei", cu fasii de vita si de porc impletite, preparate la gratar, cu sos de smantana si piper mozaic pe deasupra, este o mancare nu doar cu un nume rezonant, dar si foarte gustoasa.

DULCE. La desert, o delicatesa sunt galustele Somloi - prajitura din blat de piscoturi, crema de vanilie, dulceata de caise, sos de ciocolata si frisca. Daca va plac clatitele, cele umplute cu piure de castane, visine si sos de zmeura sau clatitele Gundel sunt alegerea excelenta.

BAUTURI. Nu doar bucataria este bogata in preparate, dar si barul. O masa nu poate incepe fara un digestiv. Vilmos Palinka, palinca de pere, este numai buna pentru inceput. Trebuie insotita neaparat de paine prajita cu unt, boia de ardei si sare, pe care restaurantul le ofera din partea casei. La fel si Unicum, un digestiv mai dur din extracte de plante, sau St. Gyorgy, un lichior semidulce pentru doamne. Vinurile albe Tokaji sau cele rosii Villanyi acompaniaza foarte bine o masa in stil unguresc.

Totul despre gulas

Este recunoscut ca fiind mancarea traditionala ungureasca. Prima reteta de gulas dateaza din secolul al XVI-lea. Pe atunci, mancarea era gatita de pastorii de vite, asa se explica traducerea ungureasca a gulasului ca "pastor de vite". O data cu descoperirea Lumii Noi, cartofii, boiaua de ardei si rosiile au fost insusite si cultivate foarte repede in Bazinul Carpatic.

Ungurii au uscat si macinat ardeiul, cunoscut pana atunci numai ca planta ornamentala. Au inceput sa il foloseasca foarte des in supe si in mancaruri gatite la ceaun. Muncitorii din trecut considerau supa traditionala de gulas nu doar consistenta si buna pentru a capata energie si forta de munca, ci si terapeutica pentru ca ardeiul este foarte bun pentru tratarea diferitelor boli.

Se poate prepara in mai multe feluri, dar cartile de retete ale bucatarilor de la curtile domnesti le-au pastrat pe cele mai bune dintre ele. De mai bine de 200 de ani incoace, reteta nu s-a schimbat cu aproape nimic.

RETETA. Pentru a prepara un gulas traditional pentru patru persoane aveti nevoie de 600 gr. de pulpa de vita, o jumatate de kilogram de cartofi, 100 gr. de morcovi, 80 gr. de ceapa, 50 gr. de untura, 20 gr. de boia dulce, usturoi (10 gr.), capia (15 gr.), rosii (15 gr.), ardei iute (1 gr.), chimen (8 gr.) si sare dupa gust. Pentru galuste (120 gr.) aveti nevoie de faina si de un ou. Ceapa se taie marunt, se pune untura, se caleste si se presara cu boia dulce. Pulpa de vita taiata cubulete se adauga la ceapa urmata de capia si rosiile taiate. Se condimenteaza cu chimen, usturoi si sare.

Galustele se prepara din faina, ou si apa. Se face o pasta care se da printr-o razatoare sau o sita mare si se pun in apa fiarta. Dimensiunea lor este mult mai mica decat a celor din mancarurile romanesti si au forma unor picaturi. In Ungaria exista o razatoare speciala pentru galustele de gulas.

Cand carnea e fiarta partial se adauga morcovi si cartofi cubulete, se completeaza cu apa si se fierbe pana este gata. La sfarsit se adauga ardei iute dupa gust. Cine a gustat o data din supa de gulas, cu siguranta ca o va incerca si a doua oara. Pofta buna! sau mai bine "J" ...tvágyat!" (Oana Antonescu)
×
Subiecte în articol: gastronomie