x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Desertul Fontainebleau: Frăguțe cu cremă de brânză și frișcă

Desertul Fontainebleau: Frăguțe cu cremă de brânză și frișcă

de Andreea Tiron    |    14 Mai 2024   •   09:45
Desertul Fontainebleau: Frăguțe cu cremă de brânză și frișcă
Sursa foto: Hepta

Este sezonul căpșunilor iar deserturile noastre preferate aproape toate conțin măcar fructe, dacă nu și ciocolată pe lângă fructe. Una dintre cele mai bune combinații, de altfel, este exact ciocolata cu căpșuni, dar în ce privește preferințele, parcă stă în echilibru perfect cu frișca și căpșunii. Și uite așa ajungem și la povestea noastră de astăzi!

Potrivit cumvaplace.roFontainebleau este, de fapt, o specialitate de cremă de brânză ușoară, născută în orașul francez cu același nume, situat la aproximativ 70 km de Paris. Originea acesteia datează din secolul al XVIII-lea și a fost creată, aproape ca de fiecare dată, din întâmplare, de un anume lăptar din Grand Rue. 

La acea vreme, laptele integral, nefiert, era transportat cu cărucioarele pe drumuri mai mult sau mai puțin desfundate, iar un mic exercițiu de imaginație ne arată exact rezultatul: un lapte foarte bine bătut prin scuturarea pe caldarâm. Într-una dintre aceste drumeții ale laptelui, omul nostru a luat aminte la spuma minunată ce se forma la suprafață, pentru că avea mare căutare. Iar de aici și ideea de a face să fie cât mai multă astfel de spumă de brânză, în final. 

Rețeta nu a fost niciodată înregistrată, așadar că există diferite versiuni: varianta pură cu smântână (care se mai găsește în crema Fontainebleau unde s-a născut) și mixul smântână/brânză proaspătă (inventat de familia Barthélémy). Ambele rețete de preparare sunt însă foarte bine păzite.

Fontainebleau arată ca o cremă de brânză, acoperită cu o spumă albă, aerisită. Conținutul este livrat într-un recipient rotund, cam de zece centimetri în diametru, iar partea superioară este acoperită cu un material fin. Cu un conținut de grăsime de 60%, termenul de valabilitate al acesteia este limitat la două zile pentru varianta proaspătă pe bază doar de smântână. 

Iar pentru că această spumă albă era păcat să rămână o simplă cremă de brânză, a fost dezvoltat și un desert pe măsura ei, cu căpșuni! Pentru că să nu vă imaginați că are altceva adăugat.

Ca urmare, desertul Fontainebleau este foarte ușor de făcut, cu puțină pricepere și ingredientele potrivite: frișcă de casă (obligatoriu!), brânză proaspătă de vaci, moale și albă (ceea ce francezii „brânză faiselle”) și căpșuni. Asta-i tot. 

Pentru a obține frișcă foarte fermă trebuie să fiți însă puțin atenți, pentru a nu obține, de fapt, un unt cu zahăr. Aveți nevoie de  smântână cu 30% minim de grăsime și zahăr, dar smântâna trebuie să fie foarte, foarte rece. Puteți chiar să țineți la frigider și bolul și telul. 

Deși familia Barthelemy susține că nu acesta este un Fontainebleau corect, pentru că ei folosesc doar lapte gras bătut spumă pentru a obține acea cremă aerată de brânză. Cu siguranță va fi dificil să găsiți un astfel de lapte, dar dacă îl găsiți, încercați să obțineți smântână din el. De fapt, este mai mult decât smântână, este caimac, dar această poveste rămâne pe altădată!

Cum facem desertul Fontainebleau

Aveți nevoie de cantități egale de frișcă și brânză proaspătă de vaci. Să zicem câte 250 g din fiecare, pe care le amestecați. Puteți adăuga și 1-2 lingurițe de zahăr în amestec, dacă vreți să fie puțin mai dulce.
Spălați 300 g de căpșuni și le uscați în proasoape de hârtie. Luați 150 g din ele și le pasați cu furculița împreună cu 2 linguri de zahăr. Restul de 150 g le tăiați în bucățele potrivite.
Împărțiți crema de brânză și frișcă în pahare sau cupe (cu gura ceva mai largă). Turnați deasupra sosul de căpșuni și presărați fructele tăiate. Noi mai punem și niște căpșuni deasupra, mai ales dacă sunt cele cu gust de frăguțe  Poftă bună vă dorim!

×
Subiecte în articol: Fontainebleau desert frăguțe brănză frisca