x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

"Dictatura" bunului gust

0
Autor: Maria Belu-Burtea 17 Dec 2009 - 00:00
Vezi galeria foto

Bogată în datini şi tradiţii, masa de Revelion poate fi modernă, inspirată din meniurile şefilor bucătari care au participat la concursul Bucătarul de Aur al Bucureştiului. Aceştia propuneau meniuri tradiţionale, gătite modern, precum medalion de ştiucă cu ciuperci de pădure, crocant de mămăligă etc. Sau ne-am putea inspira din "Dictatura gastronomică. 1.501 feluri de mâncări" a jurnalistului şi memorialistului Constantin Bacalbaşa.



Sărbători savuroase
Prima ediţie a "Dictaturii..." (1935) era o reeditare mult îmbogăţită a unei cărţi din 1934, "1.001 feluri de bucate", fiind "o ediţie cu totul mai completă, mai bogată în material culinar şi cu un plan cu totul altul", cum scria în prefaţă Bacalbaşa. Ea a fost reeditată şi îngrijită de Simona Lazăr, editorul Jurnalului de bucătărie, în anul de graţie 2009. "Dictatura gastronomică" are, între altele, şi un interesant capitol al Meniurilor, îmbogăţit cu 12 meniuri destinate prânzurilor de lux, de noapte (supeuri), câte unul pentru fiecare lună, plus "Meniul Revelionului".

"Reţetele lui Constantin Bacalbaşa, chiar şi cele de fiecare zi, nu doar reţetele pentru mesele de sărbătoare, vorbesc despre un Bucureşti cosmopolit, care ştia să mănânce rafinat. O capitală a gusturilor savuroase, unde la Capşa şi la Grand Hotel de Boulevard se mânca la fel de bine ca la Tour d'Argent din Paris", ne spune Simona Lazăr, îngrijitorul ediţiei 2009 a "Dictaturii gastronomice", apărute la Editura Cartex.

Homar cu maioneză
Fierbi homarul în "court-buillon" o jumătate de oră. Când s-a răcit îi scoţi coada şi carnea picioarelor celor mari, dai sare şi piper şi stropeşti cu oţet şi untdelemn. Aceste cărnuri le aşezi într-un castron unde ai aşternut în prealabil foi de lăptucă şi ai presărat foarte puţină sare. Peste feliile de homar torni sos de maioneză şi peste tot aşezi: fire de sardele (anchois), capere, măsline negre sau verzi fără sâmburi, cât şi bucăţi de ouă răscoapte.

Îngheţată de portocale
Pune într-o tingire 500 g de zahăr şi un pahar de apă. Pune să fiarbă, spumează bine şi scoate de la foc. Mai pune încă un pahar de apă şi zeama de la trei portocale, de la trei lămâi şi coaja rasă de la trei portocale. Lasă să stea un ceas, apoi trece printr-o sită subţire şi pune într-o sorbetieră.

Aşezi sorbetiera într-un cibăr cu gheaţă şi sare şi începi a învârti. După 10 minute, descoperi sorbetiera şi dezlipeşti cu o lopăţică de lemn crema care începe a se lipi de pereţii sorbetierei. Scutură puţin, acoperă, lasă să stea câteva minute, învârteşte iar 10 minute, descoperă, dezlipeşte, scutură acoperă iarăşi şi umează astfel până ce toată crema (sau siropul) se va fi prins. Pe când faci această operaţie trebuie să ai grijă de a scoate cepul de la cibăraş, ca să curgă apa şi să adaugi gheaţă tăiată şi sare. Când îngheţata este gata, scoţi iarăşi toată apa din ciubăr, acoperi toată sorbetiera cu gheaţă, scoţi faşa din mijlocul vasului ce conţine îngheţata, acoperi cu un şervet şi o laşi la un loc răcoros, până ce o dai la masă.

Fazanul Derby
Umple fazanul cu un amestec de orez, foie gras şi trufe. Pune la cuptor. După 35 de minute adaugi vin de Madera şi laşi să mai coacă o oră şi jumătate. Stropeşti mereu cu zeama dinăuntru. Termini cu un sos de vin de Porto.


Plăcintă cu brânză
Ia un kilogram de făină, 3 ouă, sare şi le frământă adăugând mereu apă căldicică. Când nu se mai lipeşte de masă, iei coca şi o baţi lovind-o de mai multe ori. În urmă, o acoperi cu un şervet şi o laşi să stea cam o jumătate de oră, o tai în vreo 10 sau 16 bucăţele, le întinzi cam de mărimea unui taler mic, le ungi cu unt fiecare în parte şi le pui una peste alta. Faci două grămezi, una cu 6 foi, alta cu 10 foi. Iei brânză dulce de vacă o frămânţi cu lingura, îi amesteci 4 gălbenuşuri, zahăr, coajă de lamâie rasă şi puţină smântână. Amesteci bine, pui amestecul între foi. Întinzi cu vergeaua grămada de 6 foi, o faci de mărimea tavei, o aşezi în tava unsă şi pui brânza. Apoi întinzi cu vergeaua grămada de 10 foi şi acoperi cu ea brânza. Pui la cuptor la foc domol după ce ai stropit aluatul cu zahăr pisat.


Supă-piurea de ţelină
500 g de ţelină tăiată subţire e fiartă câteva minute în apă în clocot. Scoate-o, scutur-o şi pune-o în cratiţă cu o lingură mare de unt. Acoperă cratiţa şi lasă să fiarbă 10 minute. Umple cu un litru de zeamă de carne şi, dacă lipseşte, cu un litru de apă fierbinte. Dacă ai pus apă, adaugă vreo 10 g de sare. Adaugă ţelinei 200 g de cartofi tăiaţi foarte mărunt. Acoperă cratiţa şi lasă să fiarbă încet. Trece ţelina şi cartofii prin sită deasă. Adaugă acestei piurele puţin lapte fierbinte. Apoi încorporează două linguri de unt şi apă de fântână proaspătă. Adaugă crutoane.


Crap rasol special

Iată o preparaţie delicioasă şi ea, care se deosebeşte de tot ceea ce cunoaştem. Este o combinaţie cu totul particulară a noastră. Cureţi crapul ca de obicei, îl sărezi, îl pipărezi. Într-o cratiţă pui ceapă şi morcovi tăiaţi rotogoale, sare, boabe de piper negru, un buchet, apă cât să acopere neapărat peştele şi a patra parte din lichid untdelemn, cât şi pătlăgele roşii. Să fiarbă o jumătate de oră la foc iute, acoperit. Atunci pui peştele şi 3-4 păhăruţe de vin alb. Laşi să fiarbă cât e necesar pentru ca peştele să fie pătruns. În acelaşi fel pot fi gătiţi şalăul, plătica şi scrumbia de mare, cât şi ceilalţi peşti graşi, precum morunul şi nisetrul. A doua zi, mai ales iarna, poate fi mâncat rece în zeama prinsă.


Salată de andive
Cureţi andivele, le desfaci de frunze, le speli bine, le pui într-un castron, le dai sare şi piper şi le stropeşti cu zeama de lămâie şi untdelemn. Această salată se amestecă, dar nu prea mult. Trebuie mâncată cel mai târziu la două ore după ce a fost făcută.

Citeşte mai multe despre:   bucate cercate

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Cititul ne relaxează și ne salvează de panică

Cititul ne relaxează și ne salvează de panică
Galerie Foto În perioada de carantină s-au înregistrat creșteri la vânzările de carte prin comenzi online. Mulți dintre cei care lucrează de acasă au ales să-și umple timpul de după program cu lectură de calitate,...

Rețete de cozonaci și pască din Moldova, bune de încercat acasă

Rețete de cozonaci și pască din Moldova, bune de încercat acasă
Galerie Foto Deși par la fel, cozonacii tradiționali sunt diferiți de la o zonă a țării la alta. Dacă astăzi sunt căutați cozonacii cât mai pufoși, rețeta tradițională din Moldova și din Bucovina este pentru cozonaci...

Cum se poate prepara o friptură fragedă de miel

Cum se poate prepara o friptură fragedă de miel
Natura a reînviat, grădinile s-au umplut de zarzavaturi, organismul uman simte nevoia să revină la alimentația bazată pe verdețuri și, după 40 de zile de post, în care oricum mesele sunt bazate mai mult pe...

Dezvăluiri șocante ale lui Duffy: Am fost drogată, violată şi ţinută captivă timp de mai multe zile

Dezvăluiri șocante ale lui Duffy: Am fost drogată, violată şi ţinută captivă timp de mai multe zile
Cântăreaţa galeză Duffy a povestit despre calvarul prin care a trecut: a fost răpită, drogată şi violată timp de patru săptămâni. Aceasta este pentru prima dată când artista a oferit detalii despre...

Viața la țară: peisaje de vis și internet de mare viteză

Viața la țară: peisaje de vis și internet de mare viteză
Galerie Foto Satele din România nu mai sunt așa cum le știam cu 20 de ani sau chiar cu 10 ani în urmă. Multe localități din țara noastră au drumuri asfaltate, electricitate, alimentare cu gaze naturale, apă curentă și...

Apel al Uniunii Europene de Radio și Televiziune

Apel al Uniunii Europene de Radio și Televiziune
Uniunea Europeană de Radio și Televiziune a făcut un apel la guverne să nu profite de măsurile de urgență luate de criza coronavirus pentru a restrânge libertatea de expresie, libertatea mass-media și...

Un celebru designer italian a decedat din cauza infecției cu coronavirus

Un celebru designer italian a decedat din cauza infecției cu coronavirus
Designerul de încălțăminte de lux, Sergio Rossi, a murit la vârsta de 85 de ani,din cauza infecției cu coronavirus, a anunţat primarul localităţii unde s-a născut, transmite AFP. Acesta era...

(P) Recomandarea săptămânii: Ingrediente pentru mâncăruri sofisticate, cu „atestat” de la clienți

(P) Recomandarea săptămânii: Ingrediente pentru mâncăruri sofisticate, cu „atestat” de la clienți
Bazarul cu bunătăți orientale, condimente, fructe uscate sau confiate, nuci, alune, semințe și alte minunății poate fi găsit acum, foarte ușor, în mediul online. Magazinul de condimente din Piața Obor, din...

Peste 4 milioane de Euro s-au strâns pânã acum în cadrul Teledonului Români Împreunã 48.000 de mãşti au plecat deja spre Spitalul Judeţean din Suceava

Peste 4 milioane de Euro s-au strâns pânã acum în cadrul Teledonului Români Împreunã  48.000 de mãşti au plecat deja spre Spitalul Judeţean din Suceava
Solidaritatea poate salva România, iar acest lucru este confirmat de fiecare sumã nouã de bani care ajunge zilele acestea în conturile Fundaţiei Mereu Aproape, în urma Teledonului Români Împreunã, cea mai...

Pasionaților de paste, totul e mai ușor când gătiți cu pasiune!

Pasionaților de paste, totul e mai ușor când gătiți cu pasiune!
Cum vă sună: macaroane cu șuncă și sos de roșii, tăiței vego, fusilli cu salatã mediteraneeană, cous-cous cu telemea și broccoli, supă cu pătrate mici, fidea cu legume și cașcaval, fusilli cu brânză de...

Viața e frumoasă și sănătoasă, chiar în izolare

Viața e frumoasă și sănătoasă, chiar în izolare
Galerie Foto Mulți dintre cei care stau în casă în această perioadă au reușit să transforme situația de criză în oportunitate și transmit zilnic mesaje mobilizatoare pentru semenii lor. Lucrul cu cei mici, pentru...

Rețeta sosului de merișoare de la Ikea

Rețeta sosului de merișoare de la Ikea
După rețeta cunoscutelor chifteluțe de la Ikea, urmează și cea a sosului de merișoare. "4 căni de merișoare, 1 cană cu zahăr, 1/2 cană cu apă. Se spală și se scurg merișoarele, se pun...

Delicii culinare din Delta Dunării: istoria faimosului Storceac de sturion

Delicii culinare din Delta Dunării: istoria faimosului Storceac de sturion
Galerie Foto Mulți iubitori ai Deltei Dunării au mâncat, cel puțin o dată, storceac. Rețeta a fost făcută celebră de Radu Anton Roman, deși a schimbat-o puțin, modificându-i și numele, în „storceag”. Astăzi,...

Ambasada Suediei oferă o rețetă secretă de chifteluțe

Ambasada Suediei oferă o rețetă secretă de chifteluțe
Pentru a veni în sprijinul românilor care sunt obligați să stea în casă, în această perioadă, dar și pentru a-și face cunoscută oferta culinară, Ambasada Suediei a publicat rețeta unor chifteluțe celebre,...

Au început primele demersuri cu banii obţinuţi în urma teledonului Români Împreunã organizat de Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV, Antena 3 şi Fundaţia Mereu Aproape

Au început primele demersuri cu banii obţinuţi în urma teledonului Români Împreunã organizat de Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV, Antena 3 şi Fundaţia Mereu Aproape
Galerie Foto La nici 24 de ore de la încheierea teledonului Români Împreunã, difuzat simultan pe 5 canale tv, Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV si Antena 3, vreme de 6 ore, au început deja primele demersuri cu banii...
Serviciul de email marketing furnizat de