x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

"Dictatura" bunului gust

0
Autor: Maria Belu-Burtea 17 Dec 2009 - 00:00
Vezi galeria foto

Bogată în datini şi tradiţii, masa de Revelion poate fi modernă, inspirată din meniurile şefilor bucătari care au participat la concursul Bucătarul de Aur al Bucureştiului. Aceştia propuneau meniuri tradiţionale, gătite modern, precum medalion de ştiucă cu ciuperci de pădure, crocant de mămăligă etc. Sau ne-am putea inspira din "Dictatura gastronomică. 1.501 feluri de mâncări" a jurnalistului şi memorialistului Constantin Bacalbaşa.



Sărbători savuroase
Prima ediţie a "Dictaturii..." (1935) era o reeditare mult îmbogăţită a unei cărţi din 1934, "1.001 feluri de bucate", fiind "o ediţie cu totul mai completă, mai bogată în material culinar şi cu un plan cu totul altul", cum scria în prefaţă Bacalbaşa. Ea a fost reeditată şi îngrijită de Simona Lazăr, editorul Jurnalului de bucătărie, în anul de graţie 2009. "Dictatura gastronomică" are, între altele, şi un interesant capitol al Meniurilor, îmbogăţit cu 12 meniuri destinate prânzurilor de lux, de noapte (supeuri), câte unul pentru fiecare lună, plus "Meniul Revelionului".

"Reţetele lui Constantin Bacalbaşa, chiar şi cele de fiecare zi, nu doar reţetele pentru mesele de sărbătoare, vorbesc despre un Bucureşti cosmopolit, care ştia să mănânce rafinat. O capitală a gusturilor savuroase, unde la Capşa şi la Grand Hotel de Boulevard se mânca la fel de bine ca la Tour d'Argent din Paris", ne spune Simona Lazăr, îngrijitorul ediţiei 2009 a "Dictaturii gastronomice", apărute la Editura Cartex.

Homar cu maioneză
Fierbi homarul în "court-buillon" o jumătate de oră. Când s-a răcit îi scoţi coada şi carnea picioarelor celor mari, dai sare şi piper şi stropeşti cu oţet şi untdelemn. Aceste cărnuri le aşezi într-un castron unde ai aşternut în prealabil foi de lăptucă şi ai presărat foarte puţină sare. Peste feliile de homar torni sos de maioneză şi peste tot aşezi: fire de sardele (anchois), capere, măsline negre sau verzi fără sâmburi, cât şi bucăţi de ouă răscoapte.

Îngheţată de portocale
Pune într-o tingire 500 g de zahăr şi un pahar de apă. Pune să fiarbă, spumează bine şi scoate de la foc. Mai pune încă un pahar de apă şi zeama de la trei portocale, de la trei lămâi şi coaja rasă de la trei portocale. Lasă să stea un ceas, apoi trece printr-o sită subţire şi pune într-o sorbetieră.

Aşezi sorbetiera într-un cibăr cu gheaţă şi sare şi începi a învârti. După 10 minute, descoperi sorbetiera şi dezlipeşti cu o lopăţică de lemn crema care începe a se lipi de pereţii sorbetierei. Scutură puţin, acoperă, lasă să stea câteva minute, învârteşte iar 10 minute, descoperă, dezlipeşte, scutură acoperă iarăşi şi umează astfel până ce toată crema (sau siropul) se va fi prins. Pe când faci această operaţie trebuie să ai grijă de a scoate cepul de la cibăraş, ca să curgă apa şi să adaugi gheaţă tăiată şi sare. Când îngheţata este gata, scoţi iarăşi toată apa din ciubăr, acoperi toată sorbetiera cu gheaţă, scoţi faşa din mijlocul vasului ce conţine îngheţata, acoperi cu un şervet şi o laşi la un loc răcoros, până ce o dai la masă.

Fazanul Derby
Umple fazanul cu un amestec de orez, foie gras şi trufe. Pune la cuptor. După 35 de minute adaugi vin de Madera şi laşi să mai coacă o oră şi jumătate. Stropeşti mereu cu zeama dinăuntru. Termini cu un sos de vin de Porto.


Plăcintă cu brânză
Ia un kilogram de făină, 3 ouă, sare şi le frământă adăugând mereu apă căldicică. Când nu se mai lipeşte de masă, iei coca şi o baţi lovind-o de mai multe ori. În urmă, o acoperi cu un şervet şi o laşi să stea cam o jumătate de oră, o tai în vreo 10 sau 16 bucăţele, le întinzi cam de mărimea unui taler mic, le ungi cu unt fiecare în parte şi le pui una peste alta. Faci două grămezi, una cu 6 foi, alta cu 10 foi. Iei brânză dulce de vacă o frămânţi cu lingura, îi amesteci 4 gălbenuşuri, zahăr, coajă de lamâie rasă şi puţină smântână. Amesteci bine, pui amestecul între foi. Întinzi cu vergeaua grămada de 6 foi, o faci de mărimea tavei, o aşezi în tava unsă şi pui brânza. Apoi întinzi cu vergeaua grămada de 10 foi şi acoperi cu ea brânza. Pui la cuptor la foc domol după ce ai stropit aluatul cu zahăr pisat.


Supă-piurea de ţelină
500 g de ţelină tăiată subţire e fiartă câteva minute în apă în clocot. Scoate-o, scutur-o şi pune-o în cratiţă cu o lingură mare de unt. Acoperă cratiţa şi lasă să fiarbă 10 minute. Umple cu un litru de zeamă de carne şi, dacă lipseşte, cu un litru de apă fierbinte. Dacă ai pus apă, adaugă vreo 10 g de sare. Adaugă ţelinei 200 g de cartofi tăiaţi foarte mărunt. Acoperă cratiţa şi lasă să fiarbă încet. Trece ţelina şi cartofii prin sită deasă. Adaugă acestei piurele puţin lapte fierbinte. Apoi încorporează două linguri de unt şi apă de fântână proaspătă. Adaugă crutoane.


Crap rasol special

Iată o preparaţie delicioasă şi ea, care se deosebeşte de tot ceea ce cunoaştem. Este o combinaţie cu totul particulară a noastră. Cureţi crapul ca de obicei, îl sărezi, îl pipărezi. Într-o cratiţă pui ceapă şi morcovi tăiaţi rotogoale, sare, boabe de piper negru, un buchet, apă cât să acopere neapărat peştele şi a patra parte din lichid untdelemn, cât şi pătlăgele roşii. Să fiarbă o jumătate de oră la foc iute, acoperit. Atunci pui peştele şi 3-4 păhăruţe de vin alb. Laşi să fiarbă cât e necesar pentru ca peştele să fie pătruns. În acelaşi fel pot fi gătiţi şalăul, plătica şi scrumbia de mare, cât şi ceilalţi peşti graşi, precum morunul şi nisetrul. A doua zi, mai ales iarna, poate fi mâncat rece în zeama prinsă.


Salată de andive
Cureţi andivele, le desfaci de frunze, le speli bine, le pui într-un castron, le dai sare şi piper şi le stropeşti cu zeama de lămâie şi untdelemn. Această salată se amestecă, dar nu prea mult. Trebuie mâncată cel mai târziu la două ore după ce a fost făcută.

Citeşte mai multe despre:   bucate cercate

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Trei motive bune pentru a lua un credit

Trei motive bune pentru a lua un credit
Spre deosebire de alte tipuri de credite, un credit de nevoi personale poate fi folosit pentru aproape orice, însemnând că nu trebuie să oferiți explicații creditorului despre cum plănuiți să folosiți banii...

Morphy Richards aduce în România o gamă largă de electrocasnice pentru casă și bucătărie. România este prima țară din regiune cu sucursală proprie

Morphy Richards aduce în România o gamă largă de electrocasnice pentru casă și bucătărie. România este prima țară din regiune cu sucursală proprie
Galerie Foto Morphy Richards, brandul internațional de electrocasnice pentru casă și bucătărie din Marea Britanie, a anunțat astăzi extinderea în Europa de Est printr-o sucursală dedicată în București,...

Cum să faci bani ca adolescent și să scapi de obiceiul de a le cere părinților

Cum să faci bani ca adolescent și să scapi de obiceiul de a le cere părinților
Ești exponent al generației „millennials”, ai o mie de idei, în pauzele de la orele online dai play la discursuri motivaționale cu antreprenori care povestesc cum au făcut primul milion de dolari, însă după...

Cum să ai mai puține cheltuieli de întreținere iarna

Cum să ai mai puține cheltuieli de întreținere iarna
Galerie Foto Dacă iarna trecută ai fost dat peste cap de facturile la întreținere, iar la un moment dat nici măcar nu mai puteai să-ți aproximezi bugetul și să știi sigur dacă mai pleci în vacanța planificată, în...

Cum să profiți la maximum de timpul liber

Cum să profiți la maximum de timpul liber
O expresie spune că timpul înseamnă bani, ceea ce denotă cât de prețioasă e fiecare secundă. Că trebuie să iei tot ce-i mai bun din fiecare moment, oriunde te-ai afla, și orice ai face. Pentru că timpul nu...

Ce trebuie sa stii atunci cand iti cumperi o arma Airsoft?

Ce trebuie sa stii atunci cand iti cumperi o arma Airsoft?
Daca vrei sa iti cumperi o arma Airsoft si nu stii de unde sa o alegi, NRG este locul ideal de unde poti selecta cele mai moderne si mai noi pistoale Airsoft. In urma rebrandingului facut de Airsoft6 pe site-ul NRG,...

Reality show-ul Fetele lui Tavi by Gabriela Cristea va putea fi urmărit la Antena Stars

Reality show-ul Fetele lui Tavi by Gabriela Cristea va putea fi urmărit la Antena Stars
Galerie Foto Noul an vine cu o serie de surprize pentru telespectatorii postului Antena Stars. Începând din 20 ianuarie, în fiecare miercuri şi joi, de la ora 21:00, aceştia se vor putea delecta cu un nou reality show, care îi...

Israel, prin ochii unui ghid fascinat de descoperiri

Israel, prin ochii unui ghid fascinat de descoperiri
Galerie Foto Cristina Burgui, unul dintre cei mai cunoscuți ghizi de turism din România, este îndrăgostită de Israel, destinație turistică despre care spune că își poate dezvălui întregul potențial doar dacă li se...

Atenție unde călătoriți ! Cod roșu de ninsori și vânt în Suedia

Atenție unde călătoriți ! Cod roșu de ninsori și vânt în Suedia
Cod roșu pentru Regiunea Vasternorrland şi cod portocaliu pentru partea nordică a Regiunii Jamtland şi partea de coastă a Regiunii Vasterbotten din Suedia pentru ninsori și vânt în zilele de marți și...

Bulgaria a deschis sezonul de schi 2021

Bulgaria a deschis sezonul de schi 2021
Bulgaria a deschis sezonul de schi 2021, după ce a ieșit din lista zonelor cu risc epidemiologic ridicat. În lunile următoare se vor afla pe lista destinațiilor turistice Grecia, România, Turcia, Egiptul,...

Atenție unde călătoriți ! Noi condiții de intrare în Germania

Atenție unde călătoriți ! Noi condiții de intrare în Germania
Autoritățile din Germania impun prezentarea unui test PCR sau antigen cu rezultat negativ la infecția cu COVID-19 pentru persoanele care sosesc din zonele de risc, printre care se află și România, transmite MAE....

Atenție unde călătoriți ! Ninsori abundente în Serbia

Atenție unde călătoriți ! Ninsori abundente în Serbia
Cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Serbia trebuie să știe că autoritățile sârbe au emis coduri portocaliu și galben pentru condiții...

(P) Huse si carcase ieftine prin Etuo.ro

(P) Huse si carcase ieftine prin Etuo.ro
Sortimentul mare de huse telefon, prezentate în magazinul online etuo.ro, cu siguranță va ajuta fiecare cumpărător să aleagă ceva unic pentru dispozitivul său. La selectarea protecției pentru telefonul...
Serviciul de email marketing furnizat de