x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

"Dictatura" bunului gust

0
Autor: Maria Belu-Burtea 17 Dec 2009 - 00:00
Vezi galeria foto

Bogată în datini şi tradiţii, masa de Revelion poate fi modernă, inspirată din meniurile şefilor bucătari care au participat la concursul Bucătarul de Aur al Bucureştiului. Aceştia propuneau meniuri tradiţionale, gătite modern, precum medalion de ştiucă cu ciuperci de pădure, crocant de mămăligă etc. Sau ne-am putea inspira din "Dictatura gastronomică. 1.501 feluri de mâncări" a jurnalistului şi memorialistului Constantin Bacalbaşa.



Sărbători savuroase
Prima ediţie a "Dictaturii..." (1935) era o reeditare mult îmbogăţită a unei cărţi din 1934, "1.001 feluri de bucate", fiind "o ediţie cu totul mai completă, mai bogată în material culinar şi cu un plan cu totul altul", cum scria în prefaţă Bacalbaşa. Ea a fost reeditată şi îngrijită de Simona Lazăr, editorul Jurnalului de bucătărie, în anul de graţie 2009. "Dictatura gastronomică" are, între altele, şi un interesant capitol al Meniurilor, îmbogăţit cu 12 meniuri destinate prânzurilor de lux, de noapte (supeuri), câte unul pentru fiecare lună, plus "Meniul Revelionului".

"Reţetele lui Constantin Bacalbaşa, chiar şi cele de fiecare zi, nu doar reţetele pentru mesele de sărbătoare, vorbesc despre un Bucureşti cosmopolit, care ştia să mănânce rafinat. O capitală a gusturilor savuroase, unde la Capşa şi la Grand Hotel de Boulevard se mânca la fel de bine ca la Tour d'Argent din Paris", ne spune Simona Lazăr, îngrijitorul ediţiei 2009 a "Dictaturii gastronomice", apărute la Editura Cartex.

Homar cu maioneză
Fierbi homarul în "court-buillon" o jumătate de oră. Când s-a răcit îi scoţi coada şi carnea picioarelor celor mari, dai sare şi piper şi stropeşti cu oţet şi untdelemn. Aceste cărnuri le aşezi într-un castron unde ai aşternut în prealabil foi de lăptucă şi ai presărat foarte puţină sare. Peste feliile de homar torni sos de maioneză şi peste tot aşezi: fire de sardele (anchois), capere, măsline negre sau verzi fără sâmburi, cât şi bucăţi de ouă răscoapte.

Îngheţată de portocale
Pune într-o tingire 500 g de zahăr şi un pahar de apă. Pune să fiarbă, spumează bine şi scoate de la foc. Mai pune încă un pahar de apă şi zeama de la trei portocale, de la trei lămâi şi coaja rasă de la trei portocale. Lasă să stea un ceas, apoi trece printr-o sită subţire şi pune într-o sorbetieră.

Aşezi sorbetiera într-un cibăr cu gheaţă şi sare şi începi a învârti. După 10 minute, descoperi sorbetiera şi dezlipeşti cu o lopăţică de lemn crema care începe a se lipi de pereţii sorbetierei. Scutură puţin, acoperă, lasă să stea câteva minute, învârteşte iar 10 minute, descoperă, dezlipeşte, scutură acoperă iarăşi şi umează astfel până ce toată crema (sau siropul) se va fi prins. Pe când faci această operaţie trebuie să ai grijă de a scoate cepul de la cibăraş, ca să curgă apa şi să adaugi gheaţă tăiată şi sare. Când îngheţata este gata, scoţi iarăşi toată apa din ciubăr, acoperi toată sorbetiera cu gheaţă, scoţi faşa din mijlocul vasului ce conţine îngheţata, acoperi cu un şervet şi o laşi la un loc răcoros, până ce o dai la masă.

Fazanul Derby
Umple fazanul cu un amestec de orez, foie gras şi trufe. Pune la cuptor. După 35 de minute adaugi vin de Madera şi laşi să mai coacă o oră şi jumătate. Stropeşti mereu cu zeama dinăuntru. Termini cu un sos de vin de Porto.


Plăcintă cu brânză
Ia un kilogram de făină, 3 ouă, sare şi le frământă adăugând mereu apă căldicică. Când nu se mai lipeşte de masă, iei coca şi o baţi lovind-o de mai multe ori. În urmă, o acoperi cu un şervet şi o laşi să stea cam o jumătate de oră, o tai în vreo 10 sau 16 bucăţele, le întinzi cam de mărimea unui taler mic, le ungi cu unt fiecare în parte şi le pui una peste alta. Faci două grămezi, una cu 6 foi, alta cu 10 foi. Iei brânză dulce de vacă o frămânţi cu lingura, îi amesteci 4 gălbenuşuri, zahăr, coajă de lamâie rasă şi puţină smântână. Amesteci bine, pui amestecul între foi. Întinzi cu vergeaua grămada de 6 foi, o faci de mărimea tavei, o aşezi în tava unsă şi pui brânza. Apoi întinzi cu vergeaua grămada de 10 foi şi acoperi cu ea brânza. Pui la cuptor la foc domol după ce ai stropit aluatul cu zahăr pisat.


Supă-piurea de ţelină
500 g de ţelină tăiată subţire e fiartă câteva minute în apă în clocot. Scoate-o, scutur-o şi pune-o în cratiţă cu o lingură mare de unt. Acoperă cratiţa şi lasă să fiarbă 10 minute. Umple cu un litru de zeamă de carne şi, dacă lipseşte, cu un litru de apă fierbinte. Dacă ai pus apă, adaugă vreo 10 g de sare. Adaugă ţelinei 200 g de cartofi tăiaţi foarte mărunt. Acoperă cratiţa şi lasă să fiarbă încet. Trece ţelina şi cartofii prin sită deasă. Adaugă acestei piurele puţin lapte fierbinte. Apoi încorporează două linguri de unt şi apă de fântână proaspătă. Adaugă crutoane.


Crap rasol special

Iată o preparaţie delicioasă şi ea, care se deosebeşte de tot ceea ce cunoaştem. Este o combinaţie cu totul particulară a noastră. Cureţi crapul ca de obicei, îl sărezi, îl pipărezi. Într-o cratiţă pui ceapă şi morcovi tăiaţi rotogoale, sare, boabe de piper negru, un buchet, apă cât să acopere neapărat peştele şi a patra parte din lichid untdelemn, cât şi pătlăgele roşii. Să fiarbă o jumătate de oră la foc iute, acoperit. Atunci pui peştele şi 3-4 păhăruţe de vin alb. Laşi să fiarbă cât e necesar pentru ca peştele să fie pătruns. În acelaşi fel pot fi gătiţi şalăul, plătica şi scrumbia de mare, cât şi ceilalţi peşti graşi, precum morunul şi nisetrul. A doua zi, mai ales iarna, poate fi mâncat rece în zeama prinsă.


Salată de andive
Cureţi andivele, le desfaci de frunze, le speli bine, le pui într-un castron, le dai sare şi piper şi le stropeşti cu zeama de lămâie şi untdelemn. Această salată se amestecă, dar nu prea mult. Trebuie mâncată cel mai târziu la două ore după ce a fost făcută.

Citeşte mai multe despre:   bucate cercate

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Premiile „Eminescu, ziaristul ” Duminică - 5 iulie 2020 (ediția a VIII- a). Din nou un EVENIMENT ONLINE, pentru o manifestare de referință a UZPR

Premiile „Eminescu, ziaristul ” Duminică - 5 iulie 2020 (ediția a VIII- a). Din nou un EVENIMENT ONLINE, pentru o manifestare de referință a UZPR
Premiile ˝Eminescu, ziaristul˝ se află la cea de-a opta ediție. Au fost răsplătiți, de-a lungul anilor, academicieni, profesori universitari, oameni de cultură (peste 20 de personalități) care și-au...

Tort de mere - rețetă din copilărie

Tort de mere - rețetă din copilărie
De mic copil mi-a plăcut zahărul, l-aș fi pus în orice, de la tocănițe la ciorbe drese cu smântână. Rețeta ce urmează am făcut-o măcar o dată la sărbători. E tortul de mere al zilelor de vară și de...

Aeroportul Hellenikon din Atena va fi dărâmat pentru construirea unei imense stațiuni de lux

Aeroportul Hellenikon din Atena va fi dărâmat pentru construirea unei imense stațiuni de lux
Autoritățile din Grecia vor să transforme fostul aeroport Hellenikon, aflat în apropierea Atenei, într-o stațiune turistică. Dacă planurile se vor realiza, aceasta va fi una dintre cele mai mari din Europa,...

Ce spune codul bunelor maniere despre sărutatul mâinii

Ce spune codul bunelor maniere despre sărutatul mâinii
Vă propun să vorbim azi despre o formă de manifestare a respectului – după codului bunelor maniere – am de gând să vă vorbesc astăzi. Despre... sărutatul mâinii. Să ne imaginăm că întreg...

Circul Metropolitan București se redeschide! Seria spectacolelor în aer liber debutează vineri, 3 iulie 2020, de la ora 19.00

Circul Metropolitan București se redeschide! Seria spectacolelor în aer liber debutează vineri, 3 iulie 2020, de la ora 19.00
Vineri, 3 iulie 2020, de la ora 19.00, Circul Metropolitan București deschide seria spectacolelor care vor fi jucate în aer liber, pe tot parcursul verii, în zona special amenajată pentru public în vecinătatea...

Centrul de Agrement din Poiana Braşov s-a redeschis de la 1 iulie

Centrul de Agrement din Poiana Braşov s-a redeschis de la 1 iulie
Centrul de Agrement din Poiana Braşov s-a redeschis de la 1 iulie. Administratorul a anunțat că suprafaţa centrului permite aplicarea măsurilor sanitare împotriva răspândirii COVID-19. Tu...

Din 6 iulie, de la 20:00, Happy Channel va difuza serialul turcesc “Jurământul”

Din 6 iulie, de la 20:00, Happy Channel va difuza serialul turcesc “Jurământul”
Din 6 iulie, în fiecare luni, de la 20:00, Happy Channel va difuza serialul turcesc fenomen “Jurământul” (“Yemin”), o producţie 2019 şi o uimitoare poveste de dragoste ce a cucerit milioane de...

Producătorul Harvey Weinstein a oferit victimelor sale despăgubiri de 19 milioane de dolari

Producătorul Harvey Weinstein a oferit victimelor sale despăgubiri de 19 milioane de dolari
Producătorul Harvey Weinstein a oferit despăgubiri de 19 milioane de dolari mai multor femei pe care le-a agresat sexual, transmite AFP. Acesta a fost condamnat pentru viol în luna martie. Despăgubirile urmează...

De ce a lipsit Mircea Badea de la televizor

De ce a lipsit Mircea Badea de la televizor
Realizatorul Mircea Badea nu a mai prezentat emisiunea sa zilnică „În gura presei”. Acesta a explicat la Sinteza zilei motivul absenței sale de pe micul ecran.  Mircea Badea se află în vacanță, moment...

iUmor caută numere de comedie care să doboare noi recorduri

iUmor caută numere de comedie care să doboare noi recorduri
iUmor a început preselecțiile pentru sezonul cu numărul nouă, la Antena 1, iar înscrierile se pot face deja pe adresa http://casting.a1.ro/iumor/. De-a lungul celor opt sezoane de până acum, umoriști din...

Silvio Berlusconi va locui în vila celebrului regizor Franco Zeffirelli

Silvio Berlusconi va locui în vila celebrului regizor Franco Zeffirelli
Fostul premier italian, Silvio Berlusconi, a confirmat că vrea să locuiască în vila din Roma a regizorului de film Franco Zeffirelli, transmite DPA. "O să-mi mut reşedinţa şi birourile mele...

Ce note a luat Selly la Bacalaureat. Are cu ce se lăuda

Ce note a luat Selly la Bacalaureat. Are cu ce se lăuda
Vlogger-ul Selly se numără printre elevii care au susținut examenul de Bacalaureat de anul acesta. Imediat după aflarea notelor, Selly a publicat rezultatele pe contul său de Instagram. Astfel, notele obținute...

Cetățile care spun istoria Dobrogei

Cetățile care spun istoria Dobrogei
Galerie Foto Frumusețea sălbatică a peisajelor din Delta Dunării este completată de unicitatea peisajelor de la Capul Doloșman, acolo unde cetatea Argamum veghea corăbiile venite de pe Marea Neagră și unde astăzi oferă...

Vacanța perfectă, în mijlocul naturii: minunile din Munţii Măcinului

Vacanța perfectă, în mijlocul naturii: minunile din Munţii Măcinului
Galerie Foto Departe de aglomerație, o vacanță sau o excursie în Munţii Măcinului, din nordul Dobrogei, poate fi alegerea ideală pentru cei care vor să se relaxeze în siguranță, în această perioadă. Rangerii care pot gh...

Un nou protocol în Grecia. Turiștii vor primi cod de bare pentru depistarea infecțiilor cu COVID-19

Un nou protocol în Grecia. Turiștii vor primi cod de bare pentru depistarea infecțiilor cu COVID-19
Turiştii care vor merge în Grecia de la 1 iulie vor completa un chestionar online, cu 48 de ore înainte de intrarea în ţară, şi vor primi un cod de bare, în urma căruia vor fi sau nu...
Serviciul de email marketing furnizat de