x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Din cămara gospodinelor buzoience

0
Autor: Simona Chiriac 08 Oct 2009 - 00:00
Din cămara gospodinelor buzoience Simona Chiriac/Jurnalul Naţional
Vezi galeria foto

Ultima săptămână din septembrie s-a aflat sub semnul ecologiei. A fost mai întâi "Crosul pensiunilor la Sărata Monteoru", prilej pentru cei prezenţi să alerge şi să pornească în drumeţii pe cărări de munte, cât să-şi facă apoi poftă de mâncare. La parada Gospodarilor de la Săpoca, pe lângă ceaunele cu varză cu carne de oaie şi mămăligă, mesele s-au umplut de preparate obţinute doar din ingredientele locului. Totul natural, ca la mama acasă, cum ar spune unii dintre gurmanzi.



Cămara pentru iarnă
Borcane, mai mici, sau mai mari, pline cu zacuşti, murături, salate şi alte minunăţii bune de trecut iarna. Unele dintre ele, mai puţin cunoscute orăşeanului, cum ar fi această "acreală" de corcoduşe pregătită de Angela Dobriţă din Săpoca. "Adunăm corcoduşe, le punem la fiert cu tot cu sâmburi, iar după ce se răcesc puţin le dăm prin strecurătoare. Atunci curge zeama, iar sâmburii şi cojile rămân în strecurătoare. Fierbem zeama din nou, punem sare şi foarte puţin conservant. Eu am şi de trei ani câteva borcane şi este foarte bună la acrit ciorbe. Aşa că toate ciorbele îmi ies bune".

Maria Zaharia ştie să facă o delicioasă musaca de vinete ce poate fi păstrată la borcan timp de mai multe săptămâni. Depinde câtă răbdare are fiecare. Vinetele se curăţă de coajă, având grijă să se lase câteva părţi nedescojite (pe lungime). Se taie în felii, iar după ce se presară sare se lasă să se scurgă. Ardeii şi roşiile se toacă foarte mărunt, fideluţă. Într-un borcan se aşază un rând de vinete prăjite în ulei şi scurse foarte bine, unul de ardei, altul de roşii. Deasupra se presară câteva frunze de pătrunjel proaspăt şi se aşază doi căţei de usturoi feliaţi sau întregi. Se pun alternativ alte straturi de legume până când se umple borcanul. Se sterilizează la bain-marie, musacaua fiind o excelentă garnitură pentru friptură.

Acrituri
Murături în oţet, în saramură, preparate la rece sau la cald... Reţete sunt multe şi pe gustul tuturor. Spre exemplu, gogoşarii la rece. Se taie gogoşarii, se pun într-o albie mare şi se amestecă bine cu zahăr sau miere, oţet, sare. Se lasă cam 24 de ore, având grijă să se amestece din când în când. Se scot gogoşarii din albie, se pun în borcane, apoi se toarnă lichidul până sus. Se aşază un capac deasupra şi se pot consuma gogoşarii chiar de a doua zi. Gogoşarii muraţi şi umpluţi cu varză roşie tocată, boabe de strugure şi cubuleţe de conopidă este o altă specialitate din zona Berca. Se pune o parte oţet şi două părţi apă ca să reziste mai mult. Se mai adaugă miere, zahăr după cum doreşte fiecare. Legumele se opăresc în soluţia cu oţet, apoi se pun în borcane. Pentru ardeii iuţi, se foloseşte saramură (50 g sare la litrul de apă), astfel încât să-şi păstreze gustul şi culoare aprinsă.

Pensiunile buzoiene au venit şi ele cu preparate ingenioase, având ca element comun legumele şi murăturile. Sărmăluţe pe pat de oase de porc afumate (ca să le sporească gustul), cocoloş cu varză (un bulz umplut cu varză călită), rulade de porc cu castraveţi muraţi sau aspicuri au fost doar câteva dintre ele. Pe celelalte vă invităm să le descoperiţi în continuare!

5281-103504-micamuschiuletdeporc.jpg

Muşchiuleţ de porc împănat
La Casa Matei din Berca, muşchiuleţul acesta îşi are taina sa. Trebuie să fie de porc, foarte proaspăt. Se ţine cam 6-8 ore într-un baiţ din condimente, sare şi un pic de vin alb. Se scoate din baiţ şi se împănează cu şuncă afumată de porc şi usturoi, centimetru cu centimetru. Se trece prin condimente (cimbrul italian îi dă o savoare anume) şi apoi prin mălai amestecat cu sare. Se pune pe grătar, nu prea bine încins, ca să pătrundă foarte bine şi să rămână carnea un pic roze. În timpul acesta cartofii se ung cu ulei cu măsline, se pun în cuptor, iar când sunt pe jumătate făcuţi se ung din nou cu ulei de măsline şi se îmbracă în folie de aluminiu ca să rămână coaja moale. Se serveşte totul cu smântână, rozmarin, fiecare după gust cum îi place. Muşchiuleţul merge şi cu nişte ardei iuţi numiţi prin părţile Buzăului "fundul iadului".

5281-103505-micaratacuvarzacalita.jpg

Raţă cu varză călită
Ţuica mortală de Chiojdu este specifică acestor locuri, iar multe dintre preparate au şi câţiva stropi de ţuică, cât să le facă irezistibile. Gurile rele spun că imediat după ce s-a cunoscut procesul de rafinare şi Mihai Viteazul gusta din ţuica de Chiojdu atunci când ajungea aici. La pensiunea Tata Lice, raţa şi varza se însoţesc cel mai bine dacă au alături şi un păhărel de ţuică. Raţa foarte bine curăţată, se presară cu mirodenii şi se pune într-o tavă la cuptor. Se mai adaugă şi sos din gulii şi ţelină date prin blender, dar şi puţin vin. Din când în când raţa este stropită cu sos de hrean şi sucul format în tavă. Varza se taie fideluţe, cât mai mărunt, apoi se căleşte adăugându-se condimente şi verdeaţă după gust.

5281-103506-micaouamarinate.jpg

Ouă marinate
La pensiunea Casa Cu Tei din Sărata Monteoru oaspeţii sunt serviţi cu un aperitiv mai neobişnuit. Ouăle marinate pot fi păstrate un timp îndelungat iarna şi nici nu necesită cine ştie ce ingrediente deosebite. După ce ouăle sunt fierte, se pregăteşte o marinată din ulei, oţet de vin, morcov, boabe de piper şi mult cimbru. Se ţin ouăle în această soluţie timp de patru-cinci zile. Sunt foarte gustoase.

5281-103507-micaaperitivspecial.jpg

Aperitiv special cu vinete
Pensiunea Gabriela din Vintilă Vodă a pregătit o salată de legume pentru iarnă. Se folosesc 6 kilograme de vinete coapte, curăţate, făcute şuviţe, apoi 6 kilograme de ardei capia copţi curăţaţi de seminţe (cu cât sunt mai mulţi ardei cu atât mai bine). Se mai adaugă o cană de ulei, una de zahăr, o lingură şi jumătate de sare, o cană şi jumătate de oţet din vin. Se amestecă bine, se lasă o zi la macerat, după care se aşază în borcane. Se sterilizează la bain-marie şi se păstrează în cămară chiar şi doi ani.

Citeşte mai multe despre:   bucatarie de festival

 



Mai multe titluri din categorie

Ștefan Banică consideră că X Factor-ul este în echipa sa

Ștefan Banică consideră că X Factor-ul este în echipa sa
Galerie Foto Seara trecută la X Factor, Ștefan Bănică a ales concurenții cu care va merge mai departe în competiție. Andrei Duțu, Mihai Turbatu și Ionuț Hanțig sunt cei trei cu care juratul se va prezenta în...

Un celebru actor american a refuzat 35 de milioane de dolari pentru o zi de filmare

Un celebru actor american a refuzat 35 de milioane de dolari pentru o zi de filmare
Celebrul actor american George Clooney a refuzat 35 de milioane de dolari pentru o singură zi de filmare dar a refuzat, scrie DPA. "Mi s-au oferit 35 de milioane de dolari pentru o zi de filmări la o reclamă a...

Serialul Adela, lider de audienţă, peste Masked Singer România

Serialul Adela, lider de audienţă, peste Masked Singer România
Galerie Foto #dacăejoieAdela! Telespectatorii au urmărit aseară în număr foarte mare serialul produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, în intervalul comun de difuzare cu Masked Singer România, serialul de la Antena 1...

Din 6 decembrie, în fiecare luni, marţi şi miercuri, la Antena 1,  Nea Mărin spune Poftiţi pe la noi: Poftiţi prin ţară!

Din 6 decembrie, în fiecare luni, marţi şi miercuri, la Antena 1,  Nea Mărin spune Poftiţi pe la noi: Poftiţi prin ţară!
Galerie Foto Timp de şapte sezoane a strunit vedetele și le-a pus la treabă pentru a da o mână de ajutor celor aflați la nevoie, iar începând din 6 decembrie, Nea Mărin revine la Antena 1 cu un nou sezon al emisiunii...

Grupa lui Ștefan Bănică încheie Bootcamp-ul X Factor 2021 ”Este momentul vostru!”

Grupa lui Ștefan Bănică încheie Bootcamp-ul X Factor 2021  ”Este momentul vostru!”
În această seară, etapa Bootcamp-ului X Factor va fi încheiată cu băieții lui Ștefan Bănică, de la 20:30, la Antena 1. Mentorul va fi nevoit să aleagă cei trei concurenți cu care va merge mai departe în...

A fost aleasă cea mai bună înghețată din lume. SURPRIZĂ de proporții la Campionatul Mondial din Italia

A fost aleasă cea mai bună înghețată din lume. SURPRIZĂ de proporții la Campionatul Mondial din Italia
Cea mai bună înghețată din lume a fost aleasă ''Fruct de fistic'', realizată de Adam Fazekas din Budapesta, la Campionatului Mondial de la Bologna, Italia. Juriul a fost format din 11 experți. 

Stilul business: 5 reguli de etichetă pentru bărbatul modern

Stilul business: 5 reguli de etichetă pentru bărbatul modern
  Odată cu apariția primelor costume bărbătești s-au conturat și primele reguli de etichetă. Unele norme de purtare a pieselor vestimentare masculine sunt respectate cu strictețe și în ziua de...

Ziua României, Ziua românilor din toată lumea

Ziua României, Ziua românilor din toată lumea
Galerie Foto Românii americani, spun „mă duc acasă” când merg în România, „am fost acasă”, „ce mai este pe acasă?”. Când se referă la America, spun „my country” (țara mea), iar României îi spun...

Sărbătorile de iarnă se fac pe munte, în zăpadă

Sărbătorile de iarnă se fac pe munte, în zăpadă
Cele mai căutate destinații din România, în această perioadă, sunt stațiunile montane, în care se pot practica și sporturi pe zăpadă. Mulți turiști caută pârtiile de schi din nordul țării, pentru a evita...

Ediţia specială România, Râzi cu RoaST!, lider detaşat de audienţă

Ediţia specială România, Râzi cu RoaST!, lider detaşat de audienţă
Galerie Foto Telespectatorii au ales din nou, în număr foarte mare, Antena 1, pentru a sărbători în familie, cu un festival de râs şi distracţie, de Ziua Naţională a României. Şerban Copoţ şi Dan Badea au spus...

Finala ediţiei speciale Chefi la cuţite, lider detaşat de audienţă. Chef Bontea şi chef Scărlătescu şi-au tatuat chipul lui chef Florin Dumitrescu

Finala ediţiei speciale Chefi la cuţite, lider detaşat de audienţă. Chef Bontea şi chef Scărlătescu şi-au tatuat chipul lui chef Florin Dumitrescu
Galerie Foto Aseară, la Antena 1, concurenții Asia Express – Drumul Împăraților au continuat întrecerea la bancurile de lucru, sub atenta îndrumare a celor trei chefi, Scărlătescu, Bontea și Dumitrescu. Ultima ediţie...

Laura Nureldin şi Florin Căruceru prezintă Observator 17, de luni până vineri, de la ora 17:00, la Antena 1

Laura Nureldin şi Florin Căruceru prezintă Observator 17, de luni până vineri, de la ora 17:00, la Antena 1
Galerie Foto Începând de astăzi, la 5 după-amiaza, de luni până vineri, poveștile sunt inima noului Observator. Laura Nureldin și Florin Căruceru vor face echipă pentru o oră de știri despre oameni, în fiecare zi, de...

Programele Antenei 1, preferatele românilor şi în a doua zi de sărbătoare

Programele Antenei 1, preferatele românilor şi în a doua zi de sărbătoare
Galerie Foto Şi în a doua zi de sãrbãtoare  la Antena 1, telespectatorii au preferat programele speciale ale staţiei, încã de la primele ore ale dimineţii şi pânã târziu în noapte. Astfel, conform datelor oferite...

Tudor Costina merge în finala sezonului 11 iUmor

Tudor Costina merge în finala sezonului 11 iUmor
Tudor Costina merge în finala iUmor fiind cel mai votat concurent din cea mai nouă ediție a show-ului de la Antena 1. Cea de-a zecea ediție iUmor, difuzată sâmbătă seara, în intervalul 19:59 -22:08 la Antena...

Au început filmările pentru cel mai nou sezon Insula Iubirii

Au început filmările pentru cel mai nou sezon Insula Iubirii
Galerie Foto Insula Iubirii a primit cu brațele deschise noi cupluri care vor să trăiască experiența care a schimbat viețile multor perechi de îndrăgostiți. Radu Vâlcan şi echipa de filmare, alături de concurenţii şi...
Serviciul de email marketing furnizat de