Soare, soare, dor de mare, dar şi poftă de grătare... Dar până una, alta dau o fugă până la pădure. Nu singur, ci cu o întreagă echipă de prieteni. Cum deja sunt renumit pentru talentul meu de magician, sunt solicitat să fac o magie şi în afara laboratorului. Grătar, lemne, carne de toate felurile, explozie de legume... Nu-mi trebuie prea mult har.
Pentru a nu avea vreo surpriză neplăcută cu carnea la grătar, am aflat eu că trebuie să ţinem cont de câteva sfaturi: lăsaţi carnea peste noapte în sos marinat, obţinut din zeamă de lămâie, puţin ulei de măsline şi usturoi. Sosul acesta va avea un gust grozav şi va împiedica să se formeze substanţe cancerigene. Cu cât carnea stă mai puţin deasupra grătarului, cu atât se împiedică eliberarea substanţelor chimice toxice.Carnea se bagă întâi la cuptor şi se lasă până dispare sângele, apoi se pune pe grătar. Este bine să punem o folie de aluminiu alimentar pe grătar. Astfel, grăsimea nu mai are contact direct cu flacăra, nu se mai formează substanţele toxice, iar grătarul se curăţă foarte uşor, fără să rămână pe grile bucăţile de carne de la fripturile anterioare, care şi ele sunt dăunătoare. E bine de reţinut (dar mai greu de realizat) că orice carne se frige fără risc de îmbolnăvire dacă sursa de căldură vine din lateral, aşa cum se pregăteşte shaorma. O altă regulă pentru carnea de pui: se frige cu pieliţă, apoi aceasta se scoate.
Carnea de porc trebuie curăţată de grăsime şi nu se va usca dacă este lăsată cât trebuie. Cât priveşte peştele, dacă e pregătit de seara în sos marinat, trebuie ţinut foarte puţin deasupra grătarului.
Dacă pe lângă cărniţă facem şi legume la grătar, trebuie să ştim că acestea nu formează substanţe cancerigene. Se poate face un pat de fructe şi chiar de legume pe grătar, peste care se pune carnea marinată sau precoaptă. Pentru a elimina total riscul unei mese nesănătoase, un ceai rece, aromat în timpul mesei este perfect.
Ha! Ha! Ha! Mi-am uimit prietenii cu ştiinţa şi priceperea mea!!!
Piept de pui cu legume la grătar
Ingrediente: două piepturi de pui, doi dovlecei, o vânătă, 3 cartofi, 400 g broccoli, o ceapă albă, o ceapă roşie, 4 căţei de usturoi, o linguriţă cu boia dulce, sare, piper, ulei de măsline, cimbru, suc de lămâie.
Preparare: pieptul de pui se spală, se taie fâşii potrivit de groase şi se pune într-un bol. Se presară deasupra ceapa roşie, ceapa albă şi usturoiul tăiate felii, se toarnă puţin ulei, zeamă de lamâie şi o cană cu apă, sare şi piper după gust. Se presară boiaua dulce, se amestecă totul, se acoperă cu folie alimentară şi se introduce la rece pentru patru ore. Broccoli se spală, se rupe în bucheţele, se fierbe în apă cu sare şi se păstrează la cald. Cartofii, vânăta şi dovlecelul se spală, se taie rondele şi se pun într-un bol. Se toarnă puţin ulei, se condimentează, se presară cimbru şi se amestecă. Se pun pe grătarul încins şi se frig câteva minute pe ambele părţi. Se scoate carnea de la marinat, se împletesc fâşiile câte trei şi se aşază pe grătarul încins. Se frig până devin aurii, se pun pe un platou alături de legumele grilate şi broccoli fiert. Se servesc simple sau stropite cu suc de lămâie.
(Reţetă redactată de Alina-Ramona Anghel)