BARUL CASEI
Lasati-ma sa va spun despre o istorie care se intinde pe cinci secole, istoria cafelei care a devenit un obicei national in Grecia, o marca a acestei tari.
Folosind doar cafea Arabica, cafeaua greceasca, "o ellinikos kafes", a aparut pentru prima data in Constantinopole, Salonic si nordul Greciei, unde grecii, supusi ai Imperiului Otoman, au cunoscut impreuna cu turcii gustul si aroma cafelei.
In Salonicul secolului al XVII-lea existau mai mult de 300 de cafenele care, incet, incet, s-au raspandit in toata Grecia. A fost o dezvoltare naturala a obiceiului cafelei, din soiul Arabica, de pe platourile etiopiene, prin Peninsula Arabica, Balcani si de aici in toata Europa. Prima cafenea din Viena a fost deschisa de un grec.
Dar, odata descoperit gustul cafelei de catre restul Europei, au inceput in timp sa apara noi metode de preparare, precum cafeaua filtru si espresso, cafeaua greceasca si-a pastrat originalitatea sa impreuna cu secretele sale pana in ziua de astazi.
PULBERE FINA. Cafeaua nu era consumata doar in cafenele, ci si in casele grecesti. Pentru aceasta piata existau bacaniile cu coloniale, de unde gospodinele se aprovizionau cu cafea verde, pe care o prajeau si o macinau in casa. Primele magazine specializate in cafea apar la inceputul secolului XX. Ele se ocupau cu importul si procesarea cafelei. Unele dintre ele au rezistat de-a lungul timpului pana in ziua de astazi, ca acelea din Pireu, unde o strada intreaga este dedicata unor asemenea magazine, in care mirosul cafelei prajite si proaspat macinate excita de departe simtul olfactiv. Poate tratamentul, secret bine pastrat, poate faptul ca e macinata pana ajunge sub forma unei pulberi fine incarca atmosfera de atomi parfumati cu cafea.
RETETE SECRETE. Prepararea unei cafele grecesti este o arta. Trebuie urmati pasi precisi pentru a ajunge la a te delecta si incanta cu gustul neasemuit al cafelei.
Citește pe Antena3.ro