x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Dulce-amar ca... "amigdalota"

0
Autor: Simona Lazar 14 Sep 2012 - 21:00
Dulce-amar ca...
Vezi galeria foto
Astepam intoarcerea barbatilor nostri de pe Munte. De pe Muntele Sfant. In hotelul cochet de la Soare Rasare (Sun Rise), pe insula Agmmouliani, eram, cred, cateva zeci de femei singure, unele avand si copii, care impartaseam aceasta asteptare. Seara, in gradina, rusoaicele, cele cu parul cununa-de-spice, cantau cu alean. Dar intr-o seri, o vreme, nu le-am mai auzit cantecul. Se adunasera toate roata imprejurul unei batrane grecoaice, tanti Maria, cea priceputa la gatit prajituri traditionale si… aveam sa aflu, mai tarziu, si la alte bucate de-ale locului. In seara aceea pregatea… "amigdalota", dulcele nuntilor si-al sarbatorilor in familiile celor de pe insula din Golful Athosului. In seara aceea am stat deoparte, dar in cea care a urmat, le-am rugat pe Heleni si pe Panagyotta, gazdele mele, sa ma ajute sa aflu taine amigdalotei de la tanti Maria. Si iata ce povesti am strans...

"Aceste retete le-au adus bunicii nostri, din Turcia, cand au venit aici, in 1922. Oamenii s-au refugiat de acolo si-au luat cu ei cheile caselor in care nu se vor mai intoarce niciodata si... retetele bucatelor. Aceste dulciuri se mananca la nunta si la sarbatorile crestine, in tot timpul anului. Nu exista logodna fara amigdalota." Imi spune ca mama ei a avut trei copii si pe toti i-a invatat retetele "de-acasa', din tinutul Marii Marmara. "A fost o vreme cand ea gatea amigdalota pentru nunti, apoi am inceput sa pregatesc eu si-am invatat-o si pe fiica mea."

Alte retete ce se pregatesc in gospodariile de pe insula Ammouliani (fost candva metoh al manastirii Vatopedi, dar cedat statului, atunci cand grupuri masive de greci s-au refugiat din Turcia lui Ataturk)? Salburekia se pregateste pentru Craciun, din albusuri, faina de porumb, zahar, nuci, scortisoara. "E foarte frumoasa, de parca ar fi zapada...!" Se mai gatesc psarokeftedes – adica chiftele de peste. "Fierbem pestele, il curatam de oase, punem paine alba, usturoi uscat si proaspat, piper, oregano, sare, ou si le prajim. Este o mancare care se potriveste foarte bine cu ouzo", imi spune, imbiindu-ma sa gust. Sunt multe retete despre care imi vorbeste si a caror reteta mi-o doresc, insa acum trebuie sa ma opresc din pus intrebari, tanti Maria ma invata sa fac amigdalota. "Se ia un kilogram de migdale albe, crude, se pun in apa sa se umfle coaja, apoi se scot si se curata de pielite, se lasa la zvantat, dupa care se pun in mixer. La doua cescute de migdale se adauga o cescuta de zahar. Se macina impreuna. Daca vrem, adaugam si vanilie. Se framanta de se fac asa, ca un aluat, dupa care se modeleaza din el flori, dupa inspiratie"... cum ai modela din plastilina, adaug eu, in vreme ce ma straduiesc sa inchipuies si eu o floare. "Dupa asta se dau la cuptor, la 160 grade, pana se auresc un pic. Nu trebuie sa se innegreasca." Tanti Maria imi spune ca mai demult, florile de amigdalota se asezau in tava, care se punea pe acoperis, de se coceau... la soare. "Acum viata e mult mai usoara... dar la fel de gustoasa!"

 



Mai multe titluri din categorie

De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică

De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică
Jurnalul de miercuri face lumină în cea mai apăsătoare problemă a românilor: noile contracte la energia electrică. Din cele 28 de pagini ale Ghidului care apare mâine afli în exclusivitate: - Cum să...

Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere, dar abia de acolo începe munca!”

Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere,  dar abia de acolo începe munca!”
Galerie Foto Cel de-al șaselea sezon Burlacul, ce va fi difuzat în curând, la Antena 1, îl va avea pe Răzvan Fodor în ipostaza de prezentator, dar și sfătuitor pentru Andi Constantin în călătoria sa. Căsătorit de 11...

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile
Cetatea Făgărașului păstrează aproape neatinse episoade întregi din istoria românilor, care astăzi pot fi admirate și chiar atinse, după secole. A fost apreciată ca a doua dintre cele mai frumoase cetăți...

Turiștii israelieni vor reveni în România

Turiștii israelieni vor reveni în România
Reprezentanții agențiilor care fac incoming – aduc turiști străini în țara noastră – cer autorităților din România să facă toate demersurile necesare, în perioada următoare, pentru a se putea reveni la ...

In memoriam Ruxandra Garofeanu

In memoriam Ruxandra Garofeanu
Televiziunea Română regretă dispariţia realizatoarei tv şi criticului de artă Ruxandra Garofeanu şi îi aduce un respectuos omagiu difuzând o serie de producţii in memoriam.   Cunoscut om de...

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)
Luni, 18 ianuarie, de la ora 17:00, continuă seria episoadelor evenimentului online realizat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România - „Săptămâna Presei Românești. Pagini...

Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021

Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021
Autoritățile australiene nu vor să deschidă granițele pentru turiștii străini în acest an, deși majoritatea statelor se află în plină campanie de vaccinare împotriva COVID-19, potrivit secrretarului de stat...

Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1

Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1
Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul, în curând, la Antena 1, îl va avea ca protagonist pe Andi Constantin. Multiplu campion la fitness și antreprenor, Andi este pregătit să plece în cea mai importantă...

Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro

Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro
Imediat după premiera serialului Adela, difuzat aseară, de la 20:30, la Antena 1, site-ul a1.ro lansează un nou proiect on-line – emisiunea Adela - Tot ce nu se vede, prezentată de Cristina Ciobănaşu şi Vlad...

Premiera Adela se vede gratuit pe AntenaPlay

Premiera Adela se vede gratuit pe AntenaPlay
Premiera serialului Adela se vede gratuit pe  AntenaPlay, timp de 7 zile. Utilizatorii platformei au ocazia să participe şi la un concurs, ce pune la bătaie 10 abonamente valabile un an de zile pe AntenaPlay....

Trei motive bune pentru a lua un credit

Trei motive bune pentru a lua un credit
Spre deosebire de alte tipuri de credite, un credit de nevoi personale poate fi folosit pentru aproape orice, însemnând că nu trebuie să oferiți explicații creditorului despre cum plănuiți să folosiți banii...

Morphy Richards aduce în România o gamă largă de electrocasnice pentru casă și bucătărie. România este prima țară din regiune cu sucursală proprie

Morphy Richards aduce în România o gamă largă de electrocasnice pentru casă și bucătărie. România este prima țară din regiune cu sucursală proprie
Galerie Foto Morphy Richards, brandul internațional de electrocasnice pentru casă și bucătărie din Marea Britanie, a anunțat astăzi extinderea în Europa de Est printr-o sucursală dedicată în București,...

Cum să faci bani ca adolescent și să scapi de obiceiul de a le cere părinților

Cum să faci bani ca adolescent și să scapi de obiceiul de a le cere părinților
Ești exponent al generației „millennials”, ai o mie de idei, în pauzele de la orele online dai play la discursuri motivaționale cu antreprenori care povestesc cum au făcut primul milion de dolari, însă după...

Cum să ai mai puține cheltuieli de întreținere iarna

Cum să ai mai puține cheltuieli de întreținere iarna
Galerie Foto Dacă iarna trecută ai fost dat peste cap de facturile la întreținere, iar la un moment dat nici măcar nu mai puteai să-ți aproximezi bugetul și să știi sigur dacă mai pleci în vacanța planificată, în...

Cum să profiți la maximum de timpul liber

Cum să profiți la maximum de timpul liber
O expresie spune că timpul înseamnă bani, ceea ce denotă cât de prețioasă e fiecare secundă. Că trebuie să iei tot ce-i mai bun din fiecare moment, oriunde te-ai afla, și orice ai face. Pentru că timpul nu...
Serviciul de email marketing furnizat de