x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Edenul legumelor verzi

0
Autor: Tudor Cires Magda Cristina Ursache 21 Apr 2011 - 11:12
Edenul legumelor verzi

162123-bucate03-12-page-04-image-0001.jpgO călătorie în jurul lumii ne-ar releva sute, mii de legume diferite, fiecare cu gusturile, dimensiunile şi culorile sale diferite. Fiecare are aromă şi textură unice şi poate fi folosită la prepararea mân­cărurilor în numeroase moduri. Legumele, ver­deţurile – în general alimentele de sorginte vegetală – sunt pentru corpul uman esenţiale datorită aportului de vitamine, dar şi de minerale sau proteină vegetală de care nu trebuie să ne privăm.

Ca să înţelegem cât de variată este această "lume" a legumelor, să spunem că, de exemplu, doar în familia cepei există nu mai puţin de 300 de varietăţi, multe dintre ele endemice pentru o regiune sau alta. Din familia cepei, prazul este una dintre cele mai versatile legume, cu o aromă distinctă, iar supa de praz scoţiană e considerată, spre nemulţumirea francezilor (care au creat minunata "soupe d’oignon"), drept "regina supelor de ceapă"... (hmmm! parcă aud şi nişte olteni de-ai noştri jubilând).

Păstăi verzi şi spanac
N-o să luăm astăzi în seamă o mulţime de alte legume. Dar se cuvine să aducem un omagiu... păstăilor de mazăre şi de fasole. Aşa, fie şi numai pentru că descoperiri recente arată că acestea sunt primele legume "domesticite" de om. Cu 8.000 de ani înainte de Hristos, în Epoca de Piatră, omul începuse să cultive primele lui grădini de legume (dacă nu e pretenţioasă o astfel de exprimare), iar prin­tre cele câteva seminţe pe care le-a pus în pământ, cu bună ştiinţă, pentru a-şi asigura hrana, s-au numărat boabele de mazăre şi de fasole. Exact-exact nu ştim ce varietăţi va fi plantat. Să spunem însă că astăzi mazărea şi fasolea verde sunt privite cu mare încredere, pe între­gul mapamond, pentru că sunt surse esenţiale de carbohidraţi, proteine, minerale şi vitamine. Şi mai au o calitate, pe care cu siguranţă au exploatat-o şi oamenii Epocii de Piatră: boabele pot fi uscate şi conservate, fără prea mari eforturi, tot timpul anului, constituind o rezervă de hrană extrem de utilă, mai ales în acele vremuri foarte dificile (ha... asta era pe când nu se inventase congelatorul!).

Ca să rămânem în aria asta verde, eu zic să ne oprim acum la masa regelui primăverii, spanacul, care îmbogăţeşte mesele noastre o dată cu renaşterea naturii. În categoria "legumelor verzi", bucătarii includ, deopotrivă, varza, broccoli şi chiar conopida (cu buchetele ei albe sau, ca în grădinile din apropiere de Etna, mov), varza (de la cea albă la cea verde, roşie sau... neagră – de fapt, toscanul "cavolo nero" este doar de un verde întunecat), până la gulii sau frunze de muştar (foarte folosite în Asia orientală). Dintre toate, spanacul se bucură de cea mai mare popularitate în întreaga lume, fiecare bucătărie regională având în repertoriul său cel puţin câteva feluri clasice pregătite din frunzele dătătoare de putere ale acestuia. Ah! Să nu-l uităm din povestea noastră, chiar dacă trecut doar rapid prin pagină, pe "forţosul" Popeye Marinarul, cel căruia Disney i-a hărăzit un destin aparte: să ne deschidă apetitul pentru mult prea bogatul în fier spanac. Şi nu doar fier găsim în el!

Raiul plăcintelor
Dacă e să recunosc că îmi place spanacul într-o mâncare, atunci aceasta e plăcinta. Fie că e umplută numai cu spanac, fie că pentru "miezul" foilor de aluat gospodina alege un amestec de spanac cu brânză. În estul bazinului mediteranean, fie că vorbim despre Grecia, Turcia sau ţările Orientului Mijlociu, plăcinta cu spanac este o delicatesă pe care greu îţi vine să o înlocuieşti cu altceva. Asta în vreme ce Europa agreează această plantă în sufleuri şi omlete, iar în Italia orice fel de mâncare numit "à la florentine" e obligatoriu să conţină spanac.

Conuri cu pastă de brânză
Ingrediente: 350 g făină, 30 g unt, 10 g drojdie, 225 ml lapte dulce, două ouă, 400 g brânză de vaci, 4 frunze leurdă, o legătură mică de pătrunjel, 100 g spanac congelat, 50 ml smântână, două fire ceapă verde, 5 g zahăr tos, 200 g roşii cherry, salată verde, sare, piper.
Preparare: Într-un bol se dizolvă drojdia în laptele călduţ împreună cu zahărul tos. Se pune peste făină împreună cu untul topit şi un ou, o linguriţă cu sare, puţin piper şi se frământă. Aluatul obţinut se acoperă cu un şervet şi se lasă să crească la cald până îşi dublează volumul. Se întinde o foaie subţire, se taie rondele şi se unesc marginile opuse la un capăt, până capătă aspectul de con. Se introduc bucăţi de hârtie de copt sau folie de aluminiu în fiecare con, se aşază pe o tavă tapetată cu hârtie, se ung cu ou şi se coc la foc mediu până devin aurii. Într-un bol se amestecă brânza de vaci cu ceapa verde, pătrunjelul şi leurda tocate mărunt. Se adaugă sare şi piper după gust, spanacul călit în puţină apă scurs, smântâna şi se amestecă bine. Se umplu cu crema rece şi se servesc imediat cu salată de roşii simplă sau amestecată cu pătrunjel tocat şi salată verde tăiată fâşii subţiri.

Spanac cu ouă de prepeliţă
Ingrediente: un kilogram spanac verde, o ceapă roşie, o legătură ceapă verde, o căpăţână mică de usturoi, 200 ml smântână, 125 ml lapte dulce, 100 g parmezan, 50 g pesmet, 50 g unt, 50 ml ulei de măsline, 8 ouă de prepeliţă, un ardei iute, oregano, sare, piper.
Preparare: Spanacul se curăţă, se spală şi se opăreşte câteva minute în apă clocotită. Se pune într-o strecurătoare la răcit apoi se toacă mărunt şi se pune într-un bol. Ardeiul iute, ceapa roşie şi usturoiul se curăţă, se toacă mărunt şi se călesc în untul încins. Când s-au înmuiat se adaugă spanacul, ceapa verde tocată mărunt, laptele dulce şi smântâna. Se fierb două minute, se iau de pe foc, se adaugă oregano tocat, pesmetul, sare şi piper după gust. Se adaugă parmezanul, se amestecă totul şi se pune într-o tavă unsă cu unt, se introduce în cuptorul încins şi se coace la doc mediu 20-30 de minute. Ouăle de prepeliţă se sparg în uleiul de măsline încins, se dă focul la minimum, se acoperă tigaia cu un capac şi se prăjesc până ce albuşul se încheagă complet, iar gălbenuşul doar pe jumătate. Se aşază peste spanacul copt scos din cuptor, se presară oregano şi se servesc imediat.

Tartă cu fasole verde şi mazăre
Ingrediente: 400 g fasole verde, 300 g mazăre, 4 ouă, 200 ml lapte dulce, 200 g smântână, 100 g parmezan, 3 g nucşoară, 2 g scorţişoară, un fir de praz, doi căţei de usturoi, 300 g brânză telemea, 50 g unt, 60 g făină, sare, piper.
Preparare: Fasolea verde tăiată bucăţele şi mazărea se fierb zece minute în apă cu sare şi piper, se pun într-o strecurătoare şi se lasă la răcit. Prazul se curăţă de frunze­le veştede, se spală şi se toacă mă­runt. Se încinge untul într-o cra­tiţă, se pune prazul şi se căleşte până se înmoaie, eventual adău­gând puţină apă dacă este nevoie. Se presară scorţişoara şi nucşoa­ra, usturoiul tocat mărunt sau pisat şi se mai călesc două minute. În­tr-un bol se mixează ouăle cu sare până îşi dublează volumul, se ada­ugă laptele dulce în care s-a dizolvat făina, smântâna, mazărea şi fasolea. Se pun prazul răcit, brân­za telemea rasă, sare şi piper după gust. Se amestecă totul, se toarnă într-o formă unsă cu unt, se introduce în cuptorul încins şi se coace la foc mediu 30-45 de minute sau până când compoziţia s-a închegat şi nu mai curge. Se scoate din cuptor, se lasă să se odihnească zece minute, apoi se serveşte tăiată felii subţiri sau cuburi.

Salată de paste cu fasole
Ingrediente: 300 g spaghete, 300 g fasole verde, o conservă fasole roşie, 300 g mazăre, 150 g salată rucola, o legătură ceapă verde, o limetă, o lingură cu cori­andru tocat, 100 g caise uscate, un ardei iute, o linguriţă cu zahăr brun, un căţel de usturoi, 3 g chimen măcinat, 50 ml ulei de măs­line, sare, piper, busuioc verde.
Preparare: Spaghetele se fierb în apă cu sare 8-10 minute, se trec printr-un jet de apă rece şi se pun într-o strecurătoare la răcit. Caisele se pun la hidratat în apă căldu­ţă cu o oră înainte, se scurg şi se pun într-un bol. Se adaugă ceapa verde tăiată în bucăţele, ardeiul iute, chimenul şi sucul de limetă. Se adaugă uleiul de măsline, sare şi piper după gust şi usturoiul cu­răţat. Se pasează cu un blender până capătă aspectul unui sos, se acoperă cu folie alimentară şi se introduce la rece. Fasolea verde şi mazărea se fierb separat în apă cu sare circa 10-15 minute, se scurg şi se pun într-un bol. Se ada­u­gă fasolea roşie din conservă clă­tită şi scursă de apă, salata rucola spălată şi scursă de apă. Se ada­ugă spaghetele, se toarnă so­sul rece, se amestecă şi se ser­veşte imediat, presărându-se în farfurii busuioc proaspăt tocat.

Ruladă de caşcaval şi spanac
Ingrediente: 16 felii caşcaval, 500 g spanac congelat, 300 g brânză telemea, o legătură ceapă verde, doi căţei de usturoi, o lingură fulgi de ardei dulce, o legătură de pătrunjel, două linguri cu gem de caise, o lămâie, un ardei iute, 50 g unt, 300 ml apă, sare, piper.
Preparare: Ardeiul iute se pune la fiert cu apa şi gemul de caise, sare şi pi­per după gust. Se lasă să dea în clocot, se ia de pe foc şi se lasă la răcit. Spa­nacul se decongelează, se scurge şi se pune la călit în untul încins. Se adaugă ceapa verde şi usturoiul tocat, fulgii de ardei dulce şi se călesc zece minute cu puţină apă. Când a scăzut apa se iau de pe foc, se adaugă pătrunjelul tocat, brânza telemea sfărâmată sau dată prin răzătoare, se amestecă şi se lasă să se răcească. Feliile de caşcaval se aşază sub formă de foaie pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, se introduc în cuptorul încins şi se lasă 5-10 minute, cât să se topească puţin şi să se lipească una de alta. Se scoa­­te tava, se lasă să se răcească puţin foaia de caşcaval, se unge cu umplutu­ră, se rulează şi se lasă să se răcească complet. După 20 de minute se taie felii potrivit de groase şi se servesc imediat cu sosul de gem şi ardei iute.
Reţete redactate de Alina-Ramona Anghel

Citeşte mai multe despre:   caiet de retete,   preparate din legume

 



Mai multe titluri din categorie

Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1

Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1
Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul, în curând, la Antena 1, îl va avea ca protagonist pe Andi Constantin. Multiplu campion la fitness și antreprenor, Andi este pregătit să plece în cea mai importantă...

Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro

Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro
Imediat după premiera serialului Adela, difuzat aseară, de la 20:30, la Antena 1, site-ul a1.ro lansează un nou proiect on-line – emisiunea Adela - Tot ce nu se vede, prezentată de Cristina Ciobănaşu şi Vlad...

Premiera Adela se vede gratuit pe AntenaPlay

Premiera Adela se vede gratuit pe AntenaPlay
Premiera serialului Adela se vede gratuit pe  AntenaPlay, timp de 7 zile. Utilizatorii platformei au ocazia să participe şi la un concurs, ce pune la bătaie 10 abonamente valabile un an de zile pe AntenaPlay....

Trei motive bune pentru a lua un credit

Trei motive bune pentru a lua un credit
Spre deosebire de alte tipuri de credite, un credit de nevoi personale poate fi folosit pentru aproape orice, însemnând că nu trebuie să oferiți explicații creditorului despre cum plănuiți să folosiți banii...

Morphy Richards aduce în România o gamă largă de electrocasnice pentru casă și bucătărie. România este prima țară din regiune cu sucursală proprie

Morphy Richards aduce în România o gamă largă de electrocasnice pentru casă și bucătărie. România este prima țară din regiune cu sucursală proprie
Galerie Foto Morphy Richards, brandul internațional de electrocasnice pentru casă și bucătărie din Marea Britanie, a anunțat astăzi extinderea în Europa de Est printr-o sucursală dedicată în București,...

Cum să faci bani ca adolescent și să scapi de obiceiul de a le cere părinților

Cum să faci bani ca adolescent și să scapi de obiceiul de a le cere părinților
Ești exponent al generației „millennials”, ai o mie de idei, în pauzele de la orele online dai play la discursuri motivaționale cu antreprenori care povestesc cum au făcut primul milion de dolari, însă după...

Cum să ai mai puține cheltuieli de întreținere iarna

Cum să ai mai puține cheltuieli de întreținere iarna
Galerie Foto Dacă iarna trecută ai fost dat peste cap de facturile la întreținere, iar la un moment dat nici măcar nu mai puteai să-ți aproximezi bugetul și să știi sigur dacă mai pleci în vacanța planificată, în...

Cum să profiți la maximum de timpul liber

Cum să profiți la maximum de timpul liber
O expresie spune că timpul înseamnă bani, ceea ce denotă cât de prețioasă e fiecare secundă. Că trebuie să iei tot ce-i mai bun din fiecare moment, oriunde te-ai afla, și orice ai face. Pentru că timpul nu...

Ce trebuie sa stii atunci cand iti cumperi o arma Airsoft?

Ce trebuie sa stii atunci cand iti cumperi o arma Airsoft?
Daca vrei sa iti cumperi o arma Airsoft si nu stii de unde sa o alegi, NRG este locul ideal de unde poti selecta cele mai moderne si mai noi pistoale Airsoft. In urma rebrandingului facut de Airsoft6 pe site-ul NRG,...

Reality show-ul Fetele lui Tavi by Gabriela Cristea va putea fi urmărit la Antena Stars

Reality show-ul Fetele lui Tavi by Gabriela Cristea va putea fi urmărit la Antena Stars
Galerie Foto Noul an vine cu o serie de surprize pentru telespectatorii postului Antena Stars. Începând din 20 ianuarie, în fiecare miercuri şi joi, de la ora 21:00, aceştia se vor putea delecta cu un nou reality show, care îi...

Israel, prin ochii unui ghid fascinat de descoperiri

Israel, prin ochii unui ghid fascinat de descoperiri
Galerie Foto Cristina Burgui, unul dintre cei mai cunoscuți ghizi de turism din România, este îndrăgostită de Israel, destinație turistică despre care spune că își poate dezvălui întregul potențial doar dacă li se...

Atenție unde călătoriți ! Cod roșu de ninsori și vânt în Suedia

Atenție unde călătoriți ! Cod roșu de ninsori și vânt în Suedia
Cod roșu pentru Regiunea Vasternorrland şi cod portocaliu pentru partea nordică a Regiunii Jamtland şi partea de coastă a Regiunii Vasterbotten din Suedia pentru ninsori și vânt în zilele de marți și...

Bulgaria a deschis sezonul de schi 2021

Bulgaria a deschis sezonul de schi 2021
Bulgaria a deschis sezonul de schi 2021, după ce a ieșit din lista zonelor cu risc epidemiologic ridicat. În lunile următoare se vor afla pe lista destinațiilor turistice Grecia, România, Turcia, Egiptul,...

Atenție unde călătoriți ! Noi condiții de intrare în Germania

Atenție unde călătoriți ! Noi condiții de intrare în Germania
Autoritățile din Germania impun prezentarea unui test PCR sau antigen cu rezultat negativ la infecția cu COVID-19 pentru persoanele care sosesc din zonele de risc, printre care se află și România, transmite MAE....

Atenție unde călătoriți ! Ninsori abundente în Serbia

Atenție unde călătoriți ! Ninsori abundente în Serbia
Cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Serbia trebuie să știe că autoritățile sârbe au emis coduri portocaliu și galben pentru condiții...
Serviciul de email marketing furnizat de