x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Experienţă rece: îngheţata de casă

0
Autor: Mario jr David 01 Iul 2010 - 00:00
Experienţă rece: îngheţata de casă
A fost odată ca niciodată o ţară formată din lapte, ciocolată albă, ciocolată cu portocale sau condimentată, neagră, cu cafea sau cu lapte, o ţară formată şi din nucă de cocos, cremă de caramel, iaurt de fructe, fistic, mentă, scorţişoară şi ghimbir, gianduja, mascarpone, tiramisu etc. Şi într-una din zilele sufocante de vară am poposit şi eu pe acest tărâm al... îngheţatei de casă.


HAIHUI PRIN ISTORIE
Până să vă povestesc experienţa de pe acest tărâm, să arunc o privire prin istoria îngheţatei, care se spune că începe la un banchet al regelui Charles I al Angliei, când bucătarul francez i-a uimit pe meseni cu noul lui preparat, cu o textură ce semăna cu zăpada, cu un gust dulce şi răcoritor.

Toţi au fost fascinaţi de noul gust, iar Charles l-a rugat pe bucătar să nu divulge nimănui reţeta acelei creme reci. I-a oferit acestuia 500 de lire pe an pentru păstrarea secretului. Însă DeMirco, bucătarul, nu şi-a ţinut promisiunea. Nu ştiu dacă povestioara e adevărată, cert este că de-a lungul timpului au apărut multe reţete de îngheţată de casă, care au evoluat dezvoltându-se în deserturi greu de refuzat.

Am mai auzit şi că împăratul roman Nero Claudius Caesar îşi trimitea sclavii în munţi pentru a-i aduce zăpadă şi gheaţă cu care răcea şi îngheţa băuturile de fructe. Regele Tang din China avea o metodă prin care crea băuturi pe bază de gheaţă şi lapte, iar despre Marco Polo ştiu că s-a întors din călătoriile sale în Orient cu o reţetă pentru băuturi îngheţate pe bază de lapte.


REŢETE IREZISTIBILE

Pe tărâmul îngheţatei de casă nu m-am întâlnit cu stabilizatori, gelatină sau coloranţi. Aici, doar lapte, fructe, za­hăr, ciocolată... Nu am ştiut ce combi­naţii să aleg, pentru că nu puteam re­fuza nimic. Şi, dacă eraţi în locul meu, cum aţi fi făcut faţă unei tentaţii de în­gheţată de căpşune, zmeură, caise, coa­că­ze şi vişine?!

Am aflat şi reţeta, pe ca­re nu evit să v-o împărtăşesc: aveţi ne­voie de 500 ml apă, 500 g fructe zdrobite, 250 g zahăr. Zahărul se dizolvă în apă cal­dă, apoi se lasă la răcit. Se zdrobesc 750 g fructe. Se completează cu apă pâ­nă la un litru. Se pune la îngheţat. Aceas­tă îngheţată se mai poate prepara şi cu frişcă, folosind cu 200 ml mai pu­ţină apă şi se adaugă un amestec de 200 ml frişcă.

Am întâlnit şi îngheţata de vanilie. Ingredientele sunt uşor de gă­sit: 5 ouă, 100 g zahăr tos, o jumătate de li­tru de lapte, o lingură de rom, un sfert de ba­ton de vanilie, 100 g frişcă bătută spu­mă. Albuşurile se bat spumă. Se ada­ugă zahărul tos şi romul şi se bat în con­tinuare, până când se întăresc din nou, apoi se pun gălbenuşurile şi laptele. Se mixează timp de 10 minute pe un vas cu apă clocotită. Se înfierbântă bine şi se bate tot timpul repede, până când pas­ta se omogenizează şi începe să se în­groaşe. Se ia de pe foc şi se pune batonul de vanilie dat pe răzătoare. Se lasă să se ră­cească, apoi se pune la congelator în cupe. Poftă să aveţi! Eu am!!!


ÎNGHEŢATĂ DE FISTIC
● Ingrediente: 5 gălbenuşuri, 7 linguri zahăr brun, 300 ml lapte, 600 ml smântână pentru frişcă, 250 g fistic decorticat crud.
● Preparare: Gălbenuşurile, zahărul şi laptele se pun  pe foc, se amestecă încontinuu până se formează spuma  (dacă avem noroc).
Printr-o sită deasă se strecoară compoziţia de lapte şi ouă.
Apoi 200 g de fistic crud măcinat ne daţi nouă
În îngheţată să adăugăm
Şi să se răcească total compoziţia lăsăm.
Smântâna până devine frişcă o mixăm
Şi peste compoziţie o adăugăm.
20 de minute în congelator îngheţata lăsăm
Şi apoi, start! O devorăm!
Citeşte mai multe despre:   micul magician

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Un colț de rai pentru turismul ecumenic: Mănăstirea Caraiman

Un colț de rai pentru turismul ecumenic: Mănăstirea Caraiman
Galerie Foto Turismul ecumenic revine, încet, dar sigur, la ceea ce era înainte de pandemie. Una dintre cele mai mari bucurii ale credincioșilor creștini ortodocși este pelerinajul la mănăstirile din România și din...

Excursii fără stres pe litoralul bulgăresc

Excursii fără stres pe litoralul bulgăresc
Galerie Foto Litoralul bulgăresc a devenit refugiul turiștilor români oripilați de obligativitatea purtării măștii pe falezele din România. Pentru aerosoli fără mască de protecție și pentru weekenduri fără stres,...

Un actor celebru s-a infectat cu COVID-19. A anunțat vestea chiar de ziua lui

Un actor celebru s-a infectat cu COVID-19. A anunțat vestea chiar de ziua lui
Celebrul actor spaniol Antonio Banderas a ieșit pozitiv la testul pentru coronavirus. Acesta a împlinit 60 de ani și a devenit cunoscut pentru rolurile sale din filmele Desperados și Masca...

Jurat X Factor, operat de urgenţă. „Ar fi putut să rămână pentru restul vieții într-un scaun cu rotile”

Jurat X Factor, operat de urgenţă. „Ar fi putut să rămână pentru restul vieții într-un scaun cu rotile”
Simon Cowell s-a accidentat în timp ce testa o bicicletă electrică în Malibu. Celebrul jurat de la "X Factor" şi "America's Got Talent" şi-a rupt spatele. Simon Cowell şi-a rupt spatele, după ce a căzut de...

Un nou număr consistent al revistei ziariștilor profesioniști

Un nou număr consistent al revistei ziariștilor profesioniști
A apărut un nou număr (18) AL REVISTEI UZP, una din puținele publicații din Europa consacrate exclusiv problemelor profesiei de jurnalist. Din sumarul bogat al acestui nou număr al publicației editate de...

Nuntă la Hollywood. Celebrul actor Sean Penn s-a căsătorit. Soția sa este mai tânără cu 32 de ani

Nuntă la Hollywood. Celebrul actor Sean Penn s-a căsătorit. Soția sa este mai tânără cu 32 de ani
Celebrul actor american Sean Penn s-a căsătorit cu actriţa australiană Leila George, într-o ceremonie oficiată prin videoconferinţă, transmite ABC.  "Am avut o nuntă COVID....

Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla - minunile care s-au întâmplat cu ea, în timpul vieții

Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla - minunile care s-au întâmplat cu ea, în timpul vieții
Pe data de 07 august, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Cuvioasei Teodora. Aceasta este prima româncă trecută în rândul sfinților. A fost fiica lui Ștefan Joldea, comandant de artilerie la Cetatea...

SUA transmite avertismente de călătorie. Care este recomandarea pentru România

SUA transmite avertismente de călătorie. Care este recomandarea pentru România
Departamentul de Stat şi Centrul de Control al Bolilor şi Prevenţie (CDC) din SUA transmite avertismente de călătorie față de mai multe state unde infecțiile cu COVID-19 sunt în creștere. Acestea...

Grădinile celebrului castel al regilor Angliei va fi deschis turiștilor

Grădinile celebrului castel al regilor Angliei va fi deschis turiștilor
Una dintre reşedinţele oficiale ale reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, îşi va deschide grădinile pentru public, prima dată în peste 40 de ani, transmite Reuters. Turiștii vor putea face un...

Palatului Regal din Șoseaua Kiseleff - detalii puțin știute

Palatului Regal din Șoseaua Kiseleff - detalii puțin știute
Deși se află pe unul dintre cele mai frumoase bulevarde ale Bucureștiului, ar trece, poate, neobservată, în plimbările noastre la Șosea, dacă nu i-am ști, dinainte, povestea... O poveste aproape la fel de...

Metodă rapidă de învățare a unei limbi străine... în vacanță

Metodă rapidă de învățare a unei limbi străine... în vacanță
Poate n-o să stai chiar la un hotel de 5 stele – o fi de 4, ori numai de 3 – dar cu siguranță felul în care vei consuma o astfel de vacanță merită punctajul maxim. Și asta pentru că vei beneficia de...

Biserici protejate din România. Trece-le pe lista de obiective de vizitat în vacanță

Biserici protejate din România. Trece-le pe lista de obiective de vizitat în vacanță
De fapt, dacă ar fi să luăm ca structură de rezistență arcul carpatic, urmându-l de o parte și de alta a semețelor lui vârfuri, nu trei cercuri concentrice ale credinței am afla, ci mult mai multe, din care...

Athos - sfaturi pentru pelerini

Athos - sfaturi pentru pelerini
Oricât am lărgi conceptul de turism religios, la Athos, călătorul nu mai e turist, ci pelerin. Cu avantajele și dezavantajele sale. Ortodoxia slujită la Athos, ca și cea repovestită în paginile...
Serviciul de email marketing furnizat de