x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Experienţă rece: îngheţata de casă

0
Autor: Mario jr David 01 Iul 2010 - 00:00
Experienţă rece: îngheţata de casă
A fost odată ca niciodată o ţară formată din lapte, ciocolată albă, ciocolată cu portocale sau condimentată, neagră, cu cafea sau cu lapte, o ţară formată şi din nucă de cocos, cremă de caramel, iaurt de fructe, fistic, mentă, scorţişoară şi ghimbir, gianduja, mascarpone, tiramisu etc. Şi într-una din zilele sufocante de vară am poposit şi eu pe acest tărâm al... îngheţatei de casă.


HAIHUI PRIN ISTORIE
Până să vă povestesc experienţa de pe acest tărâm, să arunc o privire prin istoria îngheţatei, care se spune că începe la un banchet al regelui Charles I al Angliei, când bucătarul francez i-a uimit pe meseni cu noul lui preparat, cu o textură ce semăna cu zăpada, cu un gust dulce şi răcoritor.

Toţi au fost fascinaţi de noul gust, iar Charles l-a rugat pe bucătar să nu divulge nimănui reţeta acelei creme reci. I-a oferit acestuia 500 de lire pe an pentru păstrarea secretului. Însă DeMirco, bucătarul, nu şi-a ţinut promisiunea. Nu ştiu dacă povestioara e adevărată, cert este că de-a lungul timpului au apărut multe reţete de îngheţată de casă, care au evoluat dezvoltându-se în deserturi greu de refuzat.

Am mai auzit şi că împăratul roman Nero Claudius Caesar îşi trimitea sclavii în munţi pentru a-i aduce zăpadă şi gheaţă cu care răcea şi îngheţa băuturile de fructe. Regele Tang din China avea o metodă prin care crea băuturi pe bază de gheaţă şi lapte, iar despre Marco Polo ştiu că s-a întors din călătoriile sale în Orient cu o reţetă pentru băuturi îngheţate pe bază de lapte.


REŢETE IREZISTIBILE

Pe tărâmul îngheţatei de casă nu m-am întâlnit cu stabilizatori, gelatină sau coloranţi. Aici, doar lapte, fructe, za­hăr, ciocolată... Nu am ştiut ce combi­naţii să aleg, pentru că nu puteam re­fuza nimic. Şi, dacă eraţi în locul meu, cum aţi fi făcut faţă unei tentaţii de în­gheţată de căpşune, zmeură, caise, coa­că­ze şi vişine?!

Am aflat şi reţeta, pe ca­re nu evit să v-o împărtăşesc: aveţi ne­voie de 500 ml apă, 500 g fructe zdrobite, 250 g zahăr. Zahărul se dizolvă în apă cal­dă, apoi se lasă la răcit. Se zdrobesc 750 g fructe. Se completează cu apă pâ­nă la un litru. Se pune la îngheţat. Aceas­tă îngheţată se mai poate prepara şi cu frişcă, folosind cu 200 ml mai pu­ţină apă şi se adaugă un amestec de 200 ml frişcă.

Am întâlnit şi îngheţata de vanilie. Ingredientele sunt uşor de gă­sit: 5 ouă, 100 g zahăr tos, o jumătate de li­tru de lapte, o lingură de rom, un sfert de ba­ton de vanilie, 100 g frişcă bătută spu­mă. Albuşurile se bat spumă. Se ada­ugă zahărul tos şi romul şi se bat în con­tinuare, până când se întăresc din nou, apoi se pun gălbenuşurile şi laptele. Se mixează timp de 10 minute pe un vas cu apă clocotită. Se înfierbântă bine şi se bate tot timpul repede, până când pas­ta se omogenizează şi începe să se în­groaşe. Se ia de pe foc şi se pune batonul de vanilie dat pe răzătoare. Se lasă să se ră­cească, apoi se pune la congelator în cupe. Poftă să aveţi! Eu am!!!


ÎNGHEŢATĂ DE FISTIC
● Ingrediente: 5 gălbenuşuri, 7 linguri zahăr brun, 300 ml lapte, 600 ml smântână pentru frişcă, 250 g fistic decorticat crud.
● Preparare: Gălbenuşurile, zahărul şi laptele se pun  pe foc, se amestecă încontinuu până se formează spuma  (dacă avem noroc).
Printr-o sită deasă se strecoară compoziţia de lapte şi ouă.
Apoi 200 g de fistic crud măcinat ne daţi nouă
În îngheţată să adăugăm
Şi să se răcească total compoziţia lăsăm.
Smântâna până devine frişcă o mixăm
Şi peste compoziţie o adăugăm.
20 de minute în congelator îngheţata lăsăm
Şi apoi, start! O devorăm!
Citeşte mai multe despre:   micul magician

 



Mai multe titluri din categorie

Lupte la cuțite între chefi: ”Lasă-mi oamenii în pace”

Lupte la cuțite între chefi: ”Lasă-mi oamenii în pace”
Galerie Foto Diseară, de la 20:00, pe Antena 1, o nouă confruntare între echipele sezonului 9 ”Chefi la cuțite” va ridica presiunea la cote maxime. Câștigător detașat în ultima ediție, chef Scărlătescu va intra...

Ei sunt finaliştii sezonului 16 Te cunosc de undeva! Transforming show-ul, lider de piaţă la oraşe

Ei sunt finaliştii sezonului 16 Te cunosc de undeva! Transforming show-ul, lider de piaţă la oraşe
Galerie Foto O gală cu miză mare, aseară la Te cunosc de undeva!, căci show-ul prezentat de Alina Pușcaș și Cosmin Seleși şi-a desemnat finaliștii celui de-al 16-lea sezon al transformărilor, într-o seară cu o tematică...

Roger Federer a devenit personaj de benzi desenate

Roger Federer a devenit personaj de benzi desenate
Fanii lui Roger Federer vor fi încântați să afle că elvețianul nu va înceta niciodată să joace tenis, cel puțin nu sub forma benzilor de desene animate. Starul tenisului mondial a acceptat să devină personaj...

Escapadă în București

Escapadă în București
Îți dorești de ceva timp o vacanță în București dar nu ai găsit niciodată momentul potrivit? Sau poate ai câteva zile libere înainte de salariu? Oricare ar fi motivul, acum ai ocazia perfectă pentru o...

Pepe, transformare emoţionantă în semifinala Te cunosc de undeva! „Bucurie mai mare nu aş fi putut să am!”

Pepe, transformare emoţionantă în semifinala Te cunosc de undeva! „Bucurie mai mare nu aş fi putut să am!”
Galerie Foto O gală cu miză mare, sâmbătă, de la ora 20:00, la Te cunosc de undeva!, căci show-ul prezentat de Alina Pușcaș și Cosmin Seleși își va desemna finaliștii celui de-al 16-lea sezon al transformărilor, într-o...

Circuite de vară, în inima României

Circuite de vară, în inima României
Sibiul, unul dintre cele mai frumoase orașe ale României, își primește iar vizitatorii. Pe lângă destinația urbană de city break, împrejurimile oferă foarte multe posibilități de relaxare. Un circuit...

Ediția specială de roast din cel de-al zecelea sezon iUmor a fost lider de audiență

Ediția specială de roast din cel de-al zecelea sezon iUmor a fost lider de audiență
Galerie Foto Ediția specială de roast a celui mai nou sezon iUmor, difuzată miercuri seara, între orele 20.30 – 23.39, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicul comercial din mediul urban, dar și la nivelul...

Păr puternic și strălucitor? Top 5 Tratamente Păr cu Ingrediente Naturale

Păr puternic și strălucitor? Top 5 Tratamente Păr cu Ingrediente Naturale
Părul este unul din atuurile prin care se face remarcată o femeie, iar dacă este puternic și strălucitor va atrage întotdeauna privirile. În dorința de a arăta bine, ne supunem firul de păr la acțiunea...

UE redeschide granițele pentru turiștii israelieni

UE redeschide granițele pentru turiștii israelieni
Uniunea Europeană a adăugat Israelul pe lista țărilor ale căror cetățeni pot călători în blocul comunitar. Se încearcă astfel stimularea turismului, grav afectat de restricțiile dure impuse din...

Începând cu 9 mai, Happy Channel va difuza miniseria Forsyte Saga, în fiecare duminică, de la 20.00

Începând cu 9 mai, Happy Channel va difuza miniseria Forsyte Saga, în fiecare duminică, de la 20.00
Galerie Foto Un remake al seriei cu același nume din anul 1967, miniseria Forsyte Saga (2002) va avea premiera duminică, 9 mai, de la ora 20.00, la Happy Channel....

Ce se va întâmpla cu festivalurile Untold și Neversea

Ce se va întâmpla cu festivalurile Untold și Neversea
Festivalurile Untold și Neversea ar putea fi organizate după data de 1 august 2021, potrivit premierului Florin Cîțu.  „Eu așa sper și așa vreau, dar nu cred că pot să aibă loc de la 1 iunie....

Dincolo de existenta materiala, prin portalurile de energie din Galeria Senso

Dincolo de existenta materiala, prin portalurile de energie din Galeria Senso
Arta este un mod exceptional de exprimare si un mijloc prin care iubitorii de frumos isi pot incanta privirea cu lucrari inedite. Unele dintre aceste lucrari, asa cum sunt si cele din expozitia de string art fluorescent...

Chefi la cuțite, lider de piață cu peste 1.9 milioane de telespectatori, Chef Florin Dumitrescu pierde primul concurent în sezonul 9: ”Îmi pare rău pentru el”

Chefi la cuțite, lider de piață cu peste 1.9 milioane de telespectatori, Chef Florin Dumitrescu pierde primul concurent în sezonul 9: ”Îmi pare rău pentru el”
Galerie Foto Marți, 4 mai, Chefi la cuțite a fost lider detașat de piață cu peste 1,9 milioane de români, ce au privit emisiunea în minutul de maximă audiență de la 22.00. Telespectatorii Antena 1 au avut parte de o nouă...

Dictatorul Maduro a primit sabia de samurai de la Steven Seagal

Dictatorul Maduro a primit sabia de samurai de la Steven Seagal
Cunoscut drept un apropiat al „băieților duri” aflați la conducerea Planetei, vedeta filmelor de acțiune de la Hollywood, Steven Seagal, i-a făcut o vizită președintelui venezuelean, Nicolas Maduro, căruia i-...

Ecaterina Andronescu și-a făcut temele pentru roast-ul iUmor: a citit cartea lui Mihai Bendeac și a ascultat melodiile lui Cheloo! ”Sunt expresiii pe care eu nu le-aș accepta niciodată!”

Ecaterina Andronescu și-a făcut temele pentru roast-ul iUmor: a citit cartea lui Mihai Bendeac și a ascultat melodiile lui Cheloo! ”Sunt expresiii pe care eu nu le-aș accepta niciodată!”
Galerie Foto În cel de-al zecelea sezon iUmor, diseară, de la 20.30, la Antena 1, ediția specială de roast se anunță legendară, iar invitații nu pot fi decât cu totul neașteptați! Ecaterina Andronescu nu a vrut să vină...
Serviciul de email marketing furnizat de