x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Faina din boabe de aur

Faina din boabe de aur

de Cristina Andreea Catana    |    25 Ian 2006   •   00:00
Faina din boabe de aur
RETETE CU ADRESA
Originar din America Centrala, porumbul este cultivat astazi in lumea intreaga si consumat din belsug in tarile mediteraneene. Din Mexic, pamantul unde porumbul a fost cultivat pentru prima data, s-a raspandit in sudul Statelor Unite ale Americii si in Peru, adus de triburile de indieni. Cand primii europeni au luat contact cu locuitorii Americilor, porumbul facea parte din viata acestora, fiind un element de baza al dietei zilnice. Se crede chiar ca in 1621, cand s-a serbat pentru prima data Ziua Recunostintei, preparatele pe baza de porumb au fost cele mai intalnite in meniu. Mai mult de atat, cuvantul porumb, pentru bastinasii din America, se traducea prin "viata noastra", "mama noastra" sau "cel care ne sustine".

FIBRE. Porumbul contine materii azotate, grase, hidrati de carbon, saruri minerale, calciu, fosfor, fier, vitaminele B si E. Din cauza acestor proprietati curative, indienii depindeau foarte mult de recolta de porumb. Nici astazi situatia nu difera prea mult, pentru ca porumbul este una dintre cele mai consumate cereale la nivel planetar, chiar inaintea graului. Acest lucru este posibil si datorita faptului ca porumbul contine foarte multe fibre necesare functionarii organismului la parametri normali.

Ca aliment, in Romania, porumbul este consumat cel mai adesea sub forma de malai. In secolul trecut, acesta era utilizat mai des si in restul Europei la prepararea "terciurilor", un fel de supa ingrosata, care astazi insa nu se mai pregateste. Italienii sunt cei care mai folosesc in prezent malaiul in cantitati mari pentru prepararea polentei.

MAMALIGUTA CU BRANZA

  • INGREDIENTE: o cana cu malai, doua cani cu apa, sare, branza telemea, smantana.
  • PREPARARE: Intr-o oala se pun apa si sarea la fiert. Se presara malaiul imediat. Se amesteca repede, continuu, in timp ce apa si malaiul fierb la foc mic, pana cand mamaliga se ingroasa si nu se mai lipeste de peretii oalei. Se amesteca mamaliga impreuna cu branza si cu smantana.
  • BUDINCA DE MALAI

  • INGREDIENTE: 3 cesti cu malai, o ceasca cu faina alba, 4 linguri cu zahar, 4 linguri cu ulei, o jumatate de lingurita cu sare, un pahar cu sifon, un varf de cutit cu bicarbonat, ulei si faina pentru forma, zahar pudra vanilinat.
  • PREPARARE: Se pun intr-un castron malaiul, faina, zaharul, sarea, bicarbonatul si uleiul. Se amesteca bine cu lingura, adaugand cate putin sifon. Dupa ce s-a pus tot sifonul, se lasa 10-15 minute, apoi se amesteca din nou si se pune compozitia intr-o tava unsa cu ulei si presarata cu faina. Se da la cuptor la foc potrivit si se lasa sa se rumeneasca. In compozitie se poate amesteca putin rahat taiat cuburi mici sau fructe din dulceata. Se serveste taiata in bucati patrate, nu prea mari, presarate cu zahar pudra vanilinat.
  • ×
    Subiecte în articol: porumbul