RETETE CU ADRESA
Originar din America Centrala, porumbul este cultivat astazi in lumea intreaga si consumat din belsug in tarile mediteraneene.
Din Mexic, pamantul unde porumbul a fost cultivat pentru prima data, s-a raspandit in sudul Statelor Unite ale Americii si in Peru, adus de triburile de indieni. Cand primii europeni au luat contact cu locuitorii Americilor, porumbul facea parte din viata acestora, fiind un element de baza al dietei zilnice. Se crede chiar ca in 1621, cand s-a serbat pentru prima data Ziua Recunostintei, preparatele pe baza de porumb au fost cele mai intalnite in meniu. Mai mult de atat, cuvantul porumb, pentru bastinasii din America, se traducea prin "viata noastra", "mama noastra" sau "cel care ne sustine".
FIBRE. Porumbul contine materii azotate, grase, hidrati de carbon, saruri minerale, calciu, fosfor, fier, vitaminele B si E. Din cauza acestor proprietati curative, indienii depindeau foarte mult de recolta de porumb. Nici astazi situatia nu difera prea mult, pentru ca porumbul este una dintre cele mai consumate cereale la nivel planetar, chiar inaintea graului. Acest lucru este posibil si datorita faptului ca porumbul contine foarte multe fibre necesare functionarii organismului la parametri normali.
Ca aliment, in Romania, porumbul este consumat cel mai adesea sub forma de malai. In secolul trecut, acesta era utilizat mai des si in restul Europei la prepararea "terciurilor", un fel de supa ingrosata, care astazi insa nu se mai pregateste. Italienii sunt cei care mai folosesc in prezent malaiul in cantitati mari pentru prepararea polentei.
|
MAMALIGUTA CU BRANZA |
|
BUDINCA DE MALAI |
Citește pe Antena3.ro