x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Faţă în faţă cu perfecţiunea culinară

0
Autor: Tudor Cires 13 Mai 2011 - 13:16
Faţă în faţă cu perfecţiunea culinară

165240-bistroepoque1.jpgCel desemnat drept unul dintre primii şapte bucătari ai lumii, francezul Guy Martin, bucătarul secolului XXI în Elveţia şi Japonia şi bucătarul numărul 1 în Franţa, a intrat în gastronomie pe uşa mică, plecând de la cuptorul de pizza şi ajungând, în final, la prestigiosul restaurant pari­zian Grand Vefour unde, anul trecut, l-a servit la masă pe Nicolas Sarkozy. Personaj atipic, Guy Martin a primit prima stea Michelin în 1984, când era de doar trei ani în meserie. Un norocos! Dar şi un inspirat, pentru că meniurile sale fac deliciul rafinaţilor gurmanzi din Europa. Grecii şi portughezii l-au numit cel mai bun bucătar al continentului, iar compatrioţii săi i-au acordat Legiunea de Onoare şi titlul de Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres.

Luna aceasta, Guy Martin se află la Bucureşti, unde chiar azi lansează un meniu special la noul Bistro Époque. „O bucătărie spontană, plină de viaţă, având ca surse uimitoare de creaţie pictura, calitatea luminii în diferite momente ale zilei, un surâs sau un pas de dans». Pe scurt, un eveniment cultural şi gastronomic sui generis, prefaţat şi de dialogul pe care celebrul chef-de-cuisine a acceptat să îl aibă cu reporterul Jurnalului Naţional. 

Libertate, invenţie şi memorie a tradiţiei regăsite. Ultima carte de reţete gurmande a lui Guy Martin ne dă sentimentul că ne aflăm înaintea unei bucătării perfecte. „Dar există, oare, perfecţiune în bucătărie?”, l-am întrebat pe carismaticul chef. „Aţi trecut pe lângă ea, ori poate că sunteţi, deja, cel care o exprimă?” „Perfecţiunea nu există. Eu încerc, doar, să mă apropii de excelenţă”, mi-a răspuns cel care, în 2000, a readus stelele Michelin pe firmamentul „Le Grand Véfour” din Paris. A făcut înconjurul lumii dezvăluind într-o altă carte geografia culinară a Terrei... ocazie rarissimă ca să descopere că pământul e... rotund! Şi foarte divers, din punt de vedere culinar. Care sunt culorile gastronomiei terestre văzută „de sus”? „Culoarea nu este niciodată fixă, ea este ireală deoarece se schimbă în permanenţă, în funcţie de momentul zilei sau de anotimp. Însă în bucătăria mea culoarea este întotdeauna veselă, plină de viaţă”.

Cel care admiră astăzi creaţiile culinare ale lui Guy Martin ştiu prea puţin despre proiectele lui iniţiale. Şi-ar fi dorit să devină doctor sau muzician, poet sau alpinist. Dar este... bucătar. „Azi, sunteţi unul dintre cei mai cunoscuţi chef-de-cuisine din lume, gratificat cu două stele Michelin şi cu titlul de Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres. Care e secretul carierei dvs. profesionale?”, l-am întrebat. Răspunsul a fost dezarmant de simplu: „Iubesc”. Apoi, a accentuat: „Iubesc să împărtăşesc, nu fac calcule, îmi las inima să vorbească. Sunt serios fără a mă lua însă foarte în serios, încerc tot timpul să mă perfecţionez şi muncesc foarte mult, dar cu mare drag, cu o plăcere imensă...”

De la Bocuse încoace se spune că orice bucătar care se respectă, în meniurile pe care le elaborează, trebuie să tindă către simplitate. Într-o zi lumea va spune: „De la Guy Martin încoace, orice bucătar…” – îl las pe el să completeze fraza: „După Guy Martin, fiecare chef a dorit să îşi trăiască visul, pentru că a aflat că oricare ar fi acest vis, este reali­zabil”...

 

Constelaţia Michelin
Le Grand Véfour este cel mai vechi mare reataurant din Paris. Deschis în 1784 de Antoine Aubertot, între arcadele Palatului Regal, s-a numit mai întâi Cafe de Chartres. Abia în 1820, când a fost preluat de Jean Véfour, avea să poarte numele care l-a consacrat, chiar dacă Vefour a fost proprietar doar trei ani. Jean Boisier, nol patron, îl redesenează, conferindu-i grandoarea şi frumuseţea care-l caracterizează şi azi. Spaţiu îndrăgit de aristocraţia franceză, Le Grand Véfour îşi leagă numele de câteva preparate celebre care au fost create aici, între care sosul Mornay. Închis în 1905, restaurantul revine în mentalul colectiv parizian o dată cu Raymond Olivier, care-l redeschide în toamna lui 1948, cu fastul meritat. Meniurile sunt desenate de Jean Cocteau, iar largile oglinzi de cristal îi oglindesc pe oaspeţi. Cu gastronomia lui infuzată de clasic, Olivier aduce la Le Grandf Véfour şi primele trei stele Michelin. La plecarea lui Olivier, restaurantul îşi pierde stelele, dar le recâştigă o dată cu venirea „în scenă” a lui Guy Martin, în 2000.

Citeşte mai multe despre:   culinar

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Sfaturi pentru reorganizarea bucătăriei

Sfaturi pentru reorganizarea bucătăriei
Dacă vrei să faci o schimbare în această perioadă și să sărbătorești începutul unui nou sezon, nu este nevoie să faci o renovare propriu-zisă. Micile detalii pe care le poți înlocui în cadrul...

Căpitanul României şi al Barcelonei, Gică Popescu, prezintă la Antena 1 seria Super Prieteni

Căpitanul României şi al Barcelonei, Gică Popescu, prezintă la Antena 1 seria  Super Prieteni
Galerie Foto Începând de miercuri, 23 iunie, de la ora 23:45, fostul mare capitan al României şi al  Barcelonei, Gică Popescu, aduce la Antena 1 şi pe as.ro o serie de interviuri-eveniment cu foşti mari jucători de...

Cele mai bune 5 sfaturi pentru unghii frumoase și sănătoase

Cele mai bune 5 sfaturi pentru unghii frumoase și sănătoase
Galerie Foto Toate femeile își doresc unghii frumoase și îngrijite. Uneori acestea pot avea pete deschise sau întunecate pe suprafața lor, sau alte probleme care indică instalarea unei boli. Iată câteva semne de pe unghii...

Alessia Sana, trimisă în Finala de Popularitate a celui de-al zecelea sezon Next Star

Alessia Sana, trimisă în Finala de Popularitate a celui de-al zecelea sezon Next Star
Galerie Foto La doar 8 ani, micuța Alessia Sana a urcat curajoasă pe scena Next Star și a ales să cânte o piesă uriașă, care i-a adus simpatia juraților și voturile celor de acasă....

Mel Gibson își revine după ani de procese și dependența de alcool

Mel Gibson își revine după ani de procese și dependența de alcool
După problemele cu alcoolul şi litigiile din justiţie, Mel Gibson şi-a recăpătat forma fizică. Fotografii recente îl arată pe actor într-o formă bună, după ce a trecut pe la sala de forţă. Actorul ameri...

Regina Elisabeta, întâmpinată cu urale la festivalul de hipism Royal Ascot

Regina Elisabeta, întâmpinată cu urale la festivalul de hipism Royal Ascot
Regina Elisabeta  II-a a ajuns la Ascot, pentru ultima zi de curse de cai. Prinţul Charles şi soţia sa, Camilla, au fost şi ei la Royal Ascot, acest obiectiv fiind vizitat anual de mai bine de 600.000 de fani ai...

Marius Pancu va prezenta Observatorul de Noapte, la Antena 1: „Sunt nerăbdător să mă reîntâlnesc cu telespectatorii, în direct, din noua casă!”

Marius Pancu va prezenta Observatorul de Noapte, la Antena 1: „Sunt nerăbdător să mă reîntâlnesc cu telespectatorii, în direct, din noua casă!”
Galerie Foto Începând din 21 iunie, jurnalistul Marius Pancu va prezenta Observatorul de Noapte, de luni până joi, la Antena 1. „Sunt nerăbdător să mă reîntâlnesc cu telespectatorii, în direct, din noua casă! Cu...

Serialul Adela, lider de audienţă

Serialul Adela, lider de audienţă
Galerie Foto Dezvăluirile uluitoare şi momentele încărcate de tensiune din cele mai noi episoade ale serialului Adela, difuzate aseară la Antena 1, i-au ţinut pe telespectatori cu sufletul la gură. Proiectul produs de...

Dorian Popa, cuprins de emoții la Next Star: ”Nu pot să mai vorbesc, pentru că deja dau în plâns!

Dorian Popa, cuprins de emoții la Next Star: ”Nu pot să mai vorbesc, pentru că deja dau în plâns!
Nu e ușor ca cineva să îl lase fără cuvinte pe Dorian Popa, cu atât mai puțin să îl emoționeze până la lacrimi, dar un concurent reușește asta sâmbătă, de la 20.00, la Antena 1, într-o nouă ediție...

Patru trucuri pentru plante mai sănătoase

Patru trucuri pentru plante mai sănătoase
Galerie Foto Cu toate ploile şi lipsa tratamentelor, nu doar florile de curte sunt afectate, ci şi cele de apartament. Aşa că Oana Matei, inginer horticultor, are câteva sfaturi pentru plantele noastre din...

Sportul după pandemie. Actorul Will Smith îşi reaminteşte exerciţiile la sală

Sportul după pandemie. Actorul Will Smith îşi reaminteşte exerciţiile la sală
Sportul după pandemie. Actorul Will Smith îşi reaminteşte exerciţiile la sală, într-un clip amuzant devenit viral. Actorul a postat un clip amuzant pe Twitter, în care face mai multe exerciţii în...

Hoteluri care spun istoria modernă a litoralului Bulgariei

Hoteluri care spun istoria modernă a litoralului Bulgariei
Unele hoteluri n-au fost construite la întâmplare, iar istoria lor este importantă pentru a-nțelege cum s-au dezvoltat anumite zone turistice. Hotelul fostului președinte al Bulgariei este un astfel de punct de...
Serviciul de email marketing furnizat de