Pufoase, cu umpluturi aromate si numai bune pentru jonglat, nu vorbesc despre altceva decat despre⦠clatite. Cele care, mai intotdeauna, sunt asociate cu zgomotoasele petreceri studentesti.
SAVUROS. Oricat de multe clatite ar fi, oricum sunt putine
|
COMPETITIE. Cea mai interesanta istorie legata de Sarbatoarea clatitelor a avut loc in 1445 undeva in Anglia, cand o femeie care prajea clatite a auzit sunand clopotele de la biserica si a alergat cu tot cu tigaie, sa nu intarzie la slujba. De la acesta intamplare a pornit o traditie care tine de peste 500 de ani. Astfel, in fiecare localitate din Merea Britanie, o data pe an se organizeaza un concurs. Conform actualelor reguli, pot participa la acesta competitie doar femeile care poarta rochie, sort si basma. Fiecare concurenta trebuie sa tina in mana o tigaie fierbinte, in care se coace o clatita. Femeia trebuie sa intoarca de trei ori clatita in timp ce parcurge acei 375 de metri pana la biserica. Cursa incepe la 11:55, iar regulile concursului nu se incheie aici. Cea care ajunge prima serveste clopotarul cu o bucata de clatita, iar acesta trebuie sa o sarute. Preotul ofera rapidei castigatoare o carte de rugaciuni, drept premiu. Recordul a fost stabilit in 1967, cand o femeie a facut aceasta cursa in 63 de secunde.
ARTA. Clatitele pot fi considerate o mancare pentru artisti, "plaja" de creatie fiind atat de larga, incat este limitata doar de imaginatia persoanei care gateste. Pentru a obtine de fiecare data alt fel de clatite, se variaza ingredientele. Cele mai interesante efecte gustative se obtin daca se adauga cereale in aluat sau se foloseste faina de soia. Exista o infinitate de umpluturi, unele dulci, altele sarate sau acre. Unele gospodine adauga in creme sau in aluat cateva picaturi de lichior, rom, sherry sau coniac.
RETETA
|
CLATITE CU GEM
|
Spuneti-va parerea!
|
Asteptam opiniile dumneavoastra. Daca aveti comentarii la articolele publicate, daca vreti sa cititi despre un anumit subiect sau sa ne impartasiti din experientele dumneavoastra din restaurante, o puteti face trimitandu-ne un e-mail sau o scrisoare. Daca sunteti maestri bucatari in prepararea unei retete nu ezitati sa o impartasiti si celorlalti cititori!
E-mail: gastronomie@jurnalul.ro Adresa: Piata Presei Libere nr. 1, Casa Presei, Corp D, et. 8, Sector 1, Bucuresti |