x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Fetele imbujorate si vesele din tigaie

Fetele imbujorate si vesele din tigaie

14 Ian 2005   •   00:00

Pufoase, cu umpluturi aromate si numai bune pentru jonglat, nu vorbesc despre altceva decat despre… clatite. Cele care, mai intotdeauna, sunt asociate cu zgomotoasele petreceri studentesti.

SAVUROS. Oricat de multe clatite ar fi, oricum sunt putine
Crestinii asociaza clatitele cu Lasata Secului, cand se consuma acele alimente care sunt interzise in timpul postului. Dar clatitele se pregateau cu mult inainte de inceputurile crestinismului. Primele se faceau inca din Antichitate. Acestea erau preparate prin maruntirea granelor si alunelor, care se amestecau cu apa. Ele nu contineau oua sau lapte. Rezultatul era prajit pe pietrele incinse din jurul focului. In fiecare carte de bucate, din orice tara, exista macar o reteta de clatite. In insulele britanice ele se numesc Scottish Bannocks, in Egipt - Cataif, in Franta - les Crepes, in Italia - Cannelloni, in Rusia - Blini.

COMPETITIE. Cea mai interesanta istorie legata de Sarbatoarea clatitelor a avut loc in 1445 undeva in Anglia, cand o femeie care prajea clatite a auzit sunand clopotele de la biserica si a alergat cu tot cu tigaie, sa nu intarzie la slujba. De la acesta intamplare a pornit o traditie care tine de peste 500 de ani. Astfel, in fiecare localitate din Merea Britanie, o data pe an se organizeaza un concurs. Conform actualelor reguli, pot participa la acesta competitie doar femeile care poarta rochie, sort si basma. Fiecare concurenta trebuie sa tina in mana o tigaie fierbinte, in care se coace o clatita. Femeia trebuie sa intoarca de trei ori clatita in timp ce parcurge acei 375 de metri pana la biserica. Cursa incepe la 11:55, iar regulile concursului nu se incheie aici. Cea care ajunge prima serveste clopotarul cu o bucata de clatita, iar acesta trebuie sa o sarute. Preotul ofera rapidei castigatoare o carte de rugaciuni, drept premiu. Recordul a fost stabilit in 1967, cand o femeie a facut aceasta cursa in 63 de secunde.

VITEZA. In aceeasi zi, la scoala Westminster din Londra, tarcovnicul de la manastire tine o procesiune in curte. Bucatarul scolii "lanseaza" foarte sus o clatita la care se arunca elevii, pentru a castiga macar o bucatica. Scolarul care se iveste cu cea mai mare bucata primeste un cadou de la director. De asemenea, si bucatarul este premiat pentru munca depusa. Sarbatoarea clatitelor in Franta este pe 2 februarie. Pentru ca anume la acea data se implinesc 6 saptamani de la Nasterea Domnului, atunci Fecioara Maria l-a adus pentru prima oara pe Iisus Hristos in Templu. In timpul acestei sarbatori, copiii francezi poarta masca si mananca multe clatite. In Provence, o regiune a Frantei, se crede ca daca tii o moneda in timp ce rotesti o clatita vei fi bogat pe tot parcursul anului.

ARTA. Clatitele pot fi considerate o mancare pentru artisti, "plaja" de creatie fiind atat de larga, incat este limitata doar de imaginatia persoanei care gateste. Pentru a obtine de fiecare data alt fel de clatite, se variaza ingredientele. Cele mai interesante efecte gustative se obtin daca se adauga cereale in aluat sau se foloseste faina de soia. Exista o infinitate de umpluturi, unele dulci, altele sarate sau acre. Unele gospodine adauga in creme sau in aluat cateva picaturi de lichior, rom, sherry sau coniac.

RETETA
CLATITE CU GEM
  • Ingrediente: doua oua, sare, 400 ml lapte, zer sau apa minerala, o cana, faina, ulei, gem.
  • Preparare: ouale se amesteca bine cu putina sare, apoi cu faina si cu zerul turnat putin cate putin, in asa fel incat sa rezulte o compozitie de consistenta unei smantani groase. Se omogenizeaza bine compozitia, pentru a nu se forma cocoloase. Din aceasta compozitie se ia cu un polonic si se toarna in tigaia incinsa, in care s-a incalzit o picatura de ulei pentru prajirea fiecarei clatite. Ele se prajesc putin pe ambele parti. Apoi se scot din tigaie, asezandu-se intr-o farfurie intinsa. Cand se racesc, se intinde deasupra fiecarei clatite, intr-un strat foarte subtire, o lingurita de gem. Se ruleaza. Se servesc ca desert. Se orneaza cu sos de ciocolata sau cu sos de afine.
  • Spuneti-va parerea!
    Asteptam opiniile dumneavoastra. Daca aveti comentarii la articolele publicate, daca vreti sa cititi despre un anumit subiect sau sa ne impartasiti din experientele dumneavoastra din restaurante, o puteti face trimitandu-ne un e-mail sau o scrisoare. Daca sunteti maestri bucatari in prepararea unei retete nu ezitati sa o impartasiti si celorlalti cititori!

    E-mail: gastronomie@jurnalul.ro
    Adresa: Piata Presei Libere nr. 1, Casa Presei, Corp D, et. 8, Sector 1, Bucuresti
    ×
    Subiecte în articol: gastronomie clatite