GASTRONOMIE
PASIUNE - Unii gurmanzi au facut celebre mancarurile preferate
Poate v-ati intrebat vreodata cine sunt
cei care au dat numele unor feluri de mancare. In majoritatea cazurilor sunt oameni celebri in epoca lor, care au ramas cunoscuti si prin inventarea unor bucate.
CRISTINA ANDREEA CATANA
MONDIAL. Dupa aproape doua decenii, steak Salisbury este adorata nu doar de americani
|
Ducele de Wellington nu era atat de pasionat de gastronomie, asa incat cei care se ocupau de bucataria lui nu aveau prea mare bataie de cap. Doar ca trebuiau sa ii prepare din cand in cand friptura care peste ani ii va purta numele. Si aceasta rugaminte devenea ordin, atunci cand ducele dadea cate o receptie.
RUSII. O alta friptura cu nume de celebritate este beef Stroganov. Rezultatul imaginatiei unui bucatar-sef din Rusia, acest fel de mancare a castigat marele premiu la o competitie de profil din Sankt Petersburg. Maestrul era bucatarul unui important diplomat rus, contele Pavel Alexandrovici Stroganov, in onoarea caruia a denumit friptura castigatoare.
Citește pe Antena3.ro
FRIPTURA
|
Ingrediente: 1 kg file de vita, 125 g unt, 2 pachete aluat, ciuperci, 10 g trufa, o cutie pat... de foie gras, un pahar cu Madera, un pahar cu coniac, un ou, sare, piper, nucsoara
Preparare: Se presara fileul cu nucsoara si piper, se lasa la rece. Timp de zece minute se rumeneste fileul intr-o tigaie cu unt, se flambeaza cu coniac. Se scoate sfoara si se despica pe lungime. Se deglaseaza tigaia cu Madera si se lasa sa scada putin, se adauga 1/2 trufa feliata. Se leaga sosul cu 50 g de unt. In restul de unt, se inabusesc ciupercile. Se da deoparte, se amesteca cu restul de trufa feliata si se umple fileul cu acest amestec. Se inchide la loc muschiul si se tartineaza cu pat... de foie gras.
|