x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Fiecare friptura cu personalitatea ei

Fiecare friptura cu personalitatea ei

06 Mar 2005   •   00:00

GASTRONOMIE
PASIUNE - Unii gurmanzi au facut celebre mancarurile preferate Poate v-ati intrebat vreodata cine sunt cei care au dat numele unor feluri de mancare. In majoritatea cazurilor sunt oameni celebri in epoca lor, care au ramas cunoscuti si prin inventarea unor bucate.
CRISTINA ANDREEA CATANA

MONDIAL. Dupa aproape doua decenii, steak Salisbury este adorata nu doar de americani
Arthur Wellesley a fost numit primul Duce de Wellington pentru ca l-a invins pe Napoleon la Waterloo in 1815. El era un mare impatimit al unui fel de mancare cu carne fripta de vita, ciuperci, vin Madera, trufe si pate de foie gras. In onoarea sa, preparatul a capatat denumirea de "beef Wellington".

Ducele de Wellington nu era atat de pasionat de gastronomie, asa incat cei care se ocupau de bucataria lui nu aveau prea mare bataie de cap. Doar ca trebuiau sa ii prepare din cand in cand friptura care peste ani ii va purta numele. Si aceasta rugaminte devenea ordin, atunci cand ducele dadea cate o receptie.

RUSII. O alta friptura cu nume de celebritate este beef Stroganov. Rezultatul imaginatiei unui bucatar-sef din Rusia, acest fel de mancare a castigat marele premiu la o competitie de profil din Sankt Petersburg. Maestrul era bucatarul unui important diplomat rus, contele Pavel Alexandrovici Stroganov, in onoarea caruia a denumit friptura castigatoare.

AMERICANII. Altor celebritati le-a placut mai mult friptura de porc, decat cea de vita. Si au ajuns sa le imprumute si numele. Salisbury steak a fost descoperita de nutritionistul american J.H. Salisbury care a amestecat carne de porc cu oua, crutoane, ceapa si sosuri. Peste timp, aceasta a devenit un fel de baza clasic printre gurmanzi.

Familia emigrantului elvetian Delmonico a deschis primul restaurant de lux din New York, local care a functionat aproape 50 de ani, intre 1835 si 1881. Delmonico a vrut sa combine bucataria franceza cu cea americana. Chiar si meniul era scris in ambele limbi, din dorinta de a ridica la un rang mai inalt gastronomia americana. A vrut sa ramana si in istoria artei culinare, asa ca a inventat si o friptura foarte fina, fara nici un pic de os.

FRIPTURA
Ingrediente: 1 kg file de vita, 125 g unt, 2 pachete aluat, ciuperci, 10 g trufa, o cutie pat... de foie gras, un pahar cu Madera, un pahar cu coniac, un ou, sare, piper, nucsoara Preparare: Se presara fileul cu nucsoara si piper, se lasa la rece. Timp de zece minute se rumeneste fileul intr-o tigaie cu unt, se flambeaza cu coniac. Se scoate sfoara si se despica pe lungime. Se deglaseaza tigaia cu Madera si se lasa sa scada putin, se adauga 1/2 trufa feliata. Se leaga sosul cu 50 g de unt. In restul de unt, se inabusesc ciupercile. Se da deoparte, se amesteca cu restul de trufa feliata si se umple fileul cu acest amestec. Se inchide la loc muschiul si se tartineaza cu pat... de foie gras.

×
Subiecte în articol: gastronomie friptura