BARUL CASEI
Frigul si-a intrat in drepturi de-a binelea. Si ce te poate incalzi mai bine decat un pahar de votca?
VERONICA GUZUN
CEAI VERDE
|
Ceaiul verde provine din acelasi arbust ca si ceaiul negru. Este uscat, dar nu este si fermentat ca acesta. Frunzele sunt culese cand sunt inca verzi, de aici li se trage si numele, si culoarea. Are o aroma fina. Este proaspat si putin amar. Nu este servit cu lapte sau zahar. Ceaiul verde se prepara asemanator cu cel negru, doar ca este de preferat ca el sa nu fie oparit in apa clocotita. Ceaiul verde are 20 de mg de cofeina la 100 gr de frunze uscate. Este folosit la ceremoniile de ceai din Japonia.
|
Citește pe Antena3.ro
CEAI NEGRU
|
Se prepara din frunze de Camelia Sinensis, un arbust vesnic verde, care creste in China si in India. El contine minerale, calciu, magneziu, potasiu, vitaminele C si K. Are multi antioxidanti, ceea ce inseamna ca previne cancerul si reduce colesterolul din sange. Ceaiul negru contine 45 mg de cofeina la 100 de grame de frunze.
|
CEAI CU MIERE
|
Se ia: o cana cu apa, 50 gr de miere, 200 gr de suc de mere, un varf de cutit de scortisoara, infuzie de ceai verde, 200 gr de suc de merisoare. Se fierb apa si sucul. Se adauga mierea si scortisoara. Se ia de pe foc. Se adauga infuzia de ceai. Se pun sase cani de apa fiarta racita. Se serveste cu gheata.
|
CHARDONNAY - EVANTAI DE AROME
|
Regina Ecaterina a II-a a Rusiei isi incepea ziua cu un pahar de Chardonnay. Ea spunea ca momentul savurarii vinului era cel mai placut din toata dimineata. Chardonnay ramane si in prezent vinul preferat al femeilor. Are o aroma fina, care este greu de descris, dar usor de recunoscut. Vinul sec miroase putin a mere, a lamai, a piersici si a fructe tropicale. Aceste arome sunt atat de echilibrate, incat nici una nu o domina pe cealalta. La toate aceste mirosuri se adauga un iz de stejar, imprumutat de la butoiul in care vinul se matureaza. Echilibrul se simte nu doar in miros, ci si in gust. Vinul nu este nici prea dulce, nici prea acru. In Franta, in podgorii, Chardonnay este cultivat alaturi de soiurile "Pinot". Astfel, acest vin are arome imprumutate de la soiul vecin. Din aceasta cauza mai este numit si "Pinot alb". Strugurii de Chardonnay sunt foarte sensibili la maladii.
Ei oxideaza usor si din aceasta cauza vinificatorii folosesc tehnici aparte pentru a-i fermenta. Rezultatul merita efortul,
deoarece gustul care scalda
cerul gurii este irepetabil.
|