x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Floarea din insulă

0
Autor: Simona Chiriac 06 Mai 2011 - 14:46
Floarea din insulă

164137-anghinare-evreieste-img-2314.jpgO floare comestibilă, cu un gust foarte plăcut redefineşte reţetele clasice. Mai mult, în întreaga lume i se dedică festivaluri…

Insula grecească Tinos, scăldată de apele Mării Egee. Prea puţin cunoscută de turiştii europeni şi totuşi atât de minunată… Sute de kilometri de drumuri romane şi bizantine ce leagă astăzi satele pitoreşti din miezul insulei, o panoramă ameţitoare asupra Mării Egee, privind către Mykonos de sub un umbrar dintr-unul din satele insulei, Arnados, Dio Horia sau Triandaros. Peste 1.000 de căsuţe pentru porumbei, case în adevăratul sens al cuvântului, cu un etaj sau două, construite nu doar din lemn, ci şi din piatră sau marmură, împodobite cu forme geometrice şi stilizări ale astrului zilei (multe dintre ele datează cu secole în urmă, atunci când veneţienii ajunşi aici au început să crească porumbei pentru a-i transforma apoi în delicatese pe măsura ofertei nobililor).

Dar poate cea mai mare tentaţie a Insulei Tinos o veţi descoperi în Komi, satul care găzduieşte an de an în luna mai Festivalul anghinarei. Şi nu întâmplător, pentru că doar aici, în Arhipelagul Cicladelor, se găsesc cele mai delicioase anghinare din întreaga lume. Aproape 10.000 de inflorescenţe se strâng pentru marea petrecere, iar după ce sunt curăţate şi gătite în zeci de feluri sunt oferite turiştilor, o mostră de ospitalitate grecească. Marinate, prăjite pe grătar, umplute (se prepară o umplutură de carne tocată şi brânză, iar apoi anghinarele se scufundă într-un sos din smântână şi nucşoară), gătite împreună cu fasole, mazăre, creveţi, iaurt, peşte sau carne de miel, adăugate în salate, pilafuri sau între foi de plăcintă.  De multe ori se servesc pur şi simplu alături de sosuri sau se decorează platourile pentru mesele festive.

Cea mai întâlnită reţetă este însă cea de omletă cu anghinare, una foarte simplă, dar surprinzătoare datorită prospeţimii sucului de lămâie şi frăgezimii anghinarei. Asta dacă este depăşită cu succes partea cea mai cumplicată: curăţarea. Mai întâi se taie în jumătate, transversal, anghinarea. Se vor observa trei straturi: unul verde (frunzele groase ale inflorescenţei, foarte amare care pot fi tăiate uşor la vârf cu o foarfecă sau se îndepărtează), altul galben (cel mai gustos) şi cel din mijloc violet. Se îndepărtează cu o lingură partea violetă şi se vor obţine ceea ce bucătarii numesc „inimi de anghinare”. Se freacă fiecare cu lămâie şi se ţin în apă rece pentru a preveni oxidarea. Se fierb în apă cu suc de lămâie până când se înmoaie, căpătând consistenţa unui cartof fiert. Cât despre gust, ar putea fi asemănat cu cel al sparanghelului sau chiar al ţelinei, iar dacă este coaptă pe grătar capătă o nuanţă dulceagă. Se mai adaugă ouăle bătute peste anghinarea fiartă şi tăiată cubuleţe, presărându-se şi câteva fire de ierburi aromatice mediteraneene.

Italienii au descoperit şi o altă întrebuinţare a anghinarei, fiind unul din cele 13 plante care intră în compozţia unui lichior aperitiv - Cynar. O intensă culoare maronie şi un gust uşor amar ce poate fi atenuat prin adăugarea sucului de portocală sau de lămâie.

Citeşte mai multe despre:   culinar

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Ennio Morricone încheie epoca „Spaghetti Western”

Ennio Morricone încheie epoca „Spaghetti Western”
Galerie Foto Celebrele filme western ale anilor ’60 și-au pierdut, ieri, compozitorul coloanelor sonore, după moartea artistului Ennio Morricone, la vârsta de 91 de ani. Celebrul compozitor italian va fi înmormântat în cadru...

„Lemnul afrodiziac”, din care se extrage unul dintre cele mai scumpe uleiuri esențiale

„Lemnul afrodiziac”, din care se extrage unul dintre cele mai scumpe uleiuri esențiale
Arborii din această specie sunt pe cale de dispariţie, iar pentru a împiedica "dispariţia" chiar şi a celui mai insignifiant copac, fiecare creangă este numerotată, ţinându-se astfel o evidenţă foarte...

Ce mănâncă un dictator? La masă cu Ceaușescu, Tito și Stalin

Ce mănâncă un dictator? La masă cu Ceaușescu, Tito și Stalin
Fostul preşedinte al Republicii Socialiste România, Nicolae Ceauşescu, nu era deloc un gurmand rafinat. Conform volumului semnat de Victoria Clark şi Melissa Scott, dicatorul comunist cerea când se afla acasă,...

Cel mai rar pește din Europa trăiește în România. Despre ce este vorba?

Cel mai rar pește din Europa trăiește în România. Despre ce este vorba?
Cel mai rar peşte din Europa, care trăieşte numai în Argeş. Este o specie endemică, cu areal foarte restrâns, pe numai 10 km din lungimea unui râu. O specie nocturnă, insectivoră, bentică, strict reofilă,...

Premiile „Eminescu, ziaristul ” Duminică - 5 iulie 2020 (ediția a VIII- a). Din nou un EVENIMENT ONLINE, pentru o manifestare de referință a UZPR

Premiile „Eminescu, ziaristul ” Duminică - 5 iulie 2020 (ediția a VIII- a). Din nou un EVENIMENT ONLINE, pentru o manifestare de referință a UZPR
Premiile ˝Eminescu, ziaristul˝ se află la cea de-a opta ediție. Au fost răsplătiți, de-a lungul anilor, academicieni, profesori universitari, oameni de cultură (peste 20 de personalități) care și-au...

Tort de mere - rețetă din copilărie

Tort de mere - rețetă din copilărie
De mic copil mi-a plăcut zahărul, l-aș fi pus în orice, de la tocănițe la ciorbe drese cu smântână. Rețeta ce urmează am făcut-o măcar o dată la sărbători. E tortul de mere al zilelor de vară și de...

Aeroportul Hellenikon din Atena va fi dărâmat pentru construirea unei imense stațiuni de lux

Aeroportul Hellenikon din Atena va fi dărâmat pentru construirea unei imense stațiuni de lux
Autoritățile din Grecia vor să transforme fostul aeroport Hellenikon, aflat în apropierea Atenei, într-o stațiune turistică. Dacă planurile se vor realiza, aceasta va fi una dintre cele mai mari din Europa,...

Ce spune codul bunelor maniere despre sărutatul mâinii

Ce spune codul bunelor maniere despre sărutatul mâinii
Vă propun să vorbim azi despre o formă de manifestare a respectului – după codului bunelor maniere – am de gând să vă vorbesc astăzi. Despre... sărutatul mâinii. Să ne imaginăm că întreg...

Circul Metropolitan București se redeschide! Seria spectacolelor în aer liber debutează vineri, 3 iulie 2020, de la ora 19.00

Circul Metropolitan București se redeschide! Seria spectacolelor în aer liber debutează vineri, 3 iulie 2020, de la ora 19.00
Vineri, 3 iulie 2020, de la ora 19.00, Circul Metropolitan București deschide seria spectacolelor care vor fi jucate în aer liber, pe tot parcursul verii, în zona special amenajată pentru public în vecinătatea...

Centrul de Agrement din Poiana Braşov s-a redeschis de la 1 iulie

Centrul de Agrement din Poiana Braşov s-a redeschis de la 1 iulie
Centrul de Agrement din Poiana Braşov s-a redeschis de la 1 iulie. Administratorul a anunțat că suprafaţa centrului permite aplicarea măsurilor sanitare împotriva răspândirii COVID-19. Tu...

Din 6 iulie, de la 20:00, Happy Channel va difuza serialul turcesc “Jurământul”

Din 6 iulie, de la 20:00, Happy Channel va difuza serialul turcesc “Jurământul”
Din 6 iulie, în fiecare luni, de la 20:00, Happy Channel va difuza serialul turcesc fenomen “Jurământul” (“Yemin”), o producţie 2019 şi o uimitoare poveste de dragoste ce a cucerit milioane de...

Producătorul Harvey Weinstein a oferit victimelor sale despăgubiri de 19 milioane de dolari

Producătorul Harvey Weinstein a oferit victimelor sale despăgubiri de 19 milioane de dolari
Producătorul Harvey Weinstein a oferit despăgubiri de 19 milioane de dolari mai multor femei pe care le-a agresat sexual, transmite AFP. Acesta a fost condamnat pentru viol în luna martie. Despăgubirile urmează...

De ce a lipsit Mircea Badea de la televizor

De ce a lipsit Mircea Badea de la televizor
Realizatorul Mircea Badea nu a mai prezentat emisiunea sa zilnică „În gura presei”. Acesta a explicat la Sinteza zilei motivul absenței sale de pe micul ecran.  Mircea Badea se află în vacanță, moment...

iUmor caută numere de comedie care să doboare noi recorduri

iUmor caută numere de comedie care să doboare noi recorduri
iUmor a început preselecțiile pentru sezonul cu numărul nouă, la Antena 1, iar înscrierile se pot face deja pe adresa http://casting.a1.ro/iumor/. De-a lungul celor opt sezoane de până acum, umoriști din...

Silvio Berlusconi va locui în vila celebrului regizor Franco Zeffirelli

Silvio Berlusconi va locui în vila celebrului regizor Franco Zeffirelli
Fostul premier italian, Silvio Berlusconi, a confirmat că vrea să locuiască în vila din Roma a regizorului de film Franco Zeffirelli, transmite DPA. "O să-mi mut reşedinţa şi birourile mele...
Serviciul de email marketing furnizat de