FAST FOOD
SIMONA CHIRIAC
Se pare ca floricelele de
porumb se afla in stransa legatura cu o inventie a secolului XX: televizorul. Sa nu va mire. Din ce in ce mai multi oameni prefera sa stea in fata televizoarelor si sa consume cantitati uriase de floricele. La fel, daca mergi la cinematograf trebuie sa ai langa tine o punga cu floricele si o sticla cu suc. Se poate spune ca succesul unui film depinde intr-o oarecare masura de acestea. Si totusi, floricelele de porumb sunt vechi de peste cinci milenii.
AZTECII. Cele mai vechi boabe de porumb de floricele au fost descoperite in New Mexico, in anul 1950. In urma datarii cu Carbon 14, varsta acestora a fost stabilita la 5.600 de ani. Totusi, aztecii au fost cei care au reusit sa le conserve atat de bine, incat, la descoperirea lor, unele dintre ele inca mai puteau sa sara. Ramane o dilema: descoperitorii au incercat oare sa le arunce intr-un ceaun cu ulei sa vada daca se desfac? Iar daca da, au incercat sa le si manance? Unii dintre noi ar fi dorit poate sa afle daca mai erau gustoase.
Floricelele reprezentau pentru incasi o sursa importanta de hrana. Dar puteau fi folosite la fel de bine si in cadrul ceremoniilor. Cum era posibil acest lucru? Foarte simplu. Se confectionau siraguri din floricele sau chiar se impodobeau hainele. Mai mult decat atat, statuile zeitatilor aztece erau impodobite tot cu⦠floricele de porumb.
AMERINDIENII. Unele triburi amerindiene credeau ca in interiorul fiecarui bob de porumb salasluieste cate un spirit viu. Cand casuta lui (bobul de porumb) era incalzita, spiritul devenea foarte suparat, atat de suparat, incat in cele din urma reusea sa se elibereze din casuta, scuturand-o cu putere. Spiritul zvacnea in aer, inconjurat de aburi, iar in urma lui ramanea o mica floare alba.
Acum nu mai este necesar sa ai la indemana o oala cu ulei incins, ceea ce presupune mult fum si mizerie (nu se poate sa nu sara uleiul din oala pe perete sau, cel mai rau, chiar pe geam). Floricele la fel de gustoase obtii daca folosesti o alta mare inventie a secolului XX: cuptorul cu microunde.
Nu se stie cu certitudine daca spiritele inca se mai afla in casutele lor. Poate ca da, poate ca nu. Asa ca, atunci cand faceti floricele, fiti cu mare bagare de seama. Infuriindu-le cat mai tare, cu siguranta le veti obtine pe cele minunate.
.
.
FLORICELE CU SARE
INGREDIENTE: 100 gr boabe de porumb (special pentru floricele), ulei, sare.
PREPARARE: Boabele de porumb trebuie sa fie foarte uscate. In caz contrar, ele nu vor sari si se vor arde. Se toarna ulei intr-un ceaun, nu foarte mult, pentru a nu iesi uleioase. Se poate verifica daca uleiul s-a incins foarte tare, aruncand inauntru un bob. Daca incepe sa sfaraie, se poate da drumul celorlalte boabe. Se acopera ceaunul cu un capac. Boabele vor incepe sa sara. Se asteapta pana cand a sarit si ultimul bob. Se rastoarna intr-un castron si se amesteca foarte bine cu sare. In loc de sare se poate adauga praf de cascaval, unt sau sos caramel.
BULGARE DIN FLORICELE
INGREDIENTE: 100 gr boabe de porumb (special pentru floricele), ulei, zahar si apa.
PREPARARE: Se incinge foarte bine uleiul in ceaun si se adauga boabele de porumb. Dupa ce s-au desfacut toate, se rastoarna intr-un castron. Separat se face un sirop gros din zahar si apa. Se imbiba floricelele cu sirop, devenind lipicioase. Se lipesc unele de altele, formandu-se un bulgare. Se pot folosi si alte siropuri: de visine, de miere, de menta, de piersici, de caramel etc. Se lasa sa se intareasca si apoi se mananca. Este un desert special pentru copii. Nu exista restrictie in ceea ce priveste marimea bulgarelui. De altfel, cel mai mare a fost preparat in Statele Unite, in anul 1996 si avea 360 de cm diametru, fiind necesare aproximativ 900 de kg de floricele pentru a-l construi.
DESERT DIN FLORICELE CU CIOCOLATA
INGREDIENTE: 50 gr boabe de porumb (special pentru floricele), ulei, 200 gr ciocolata de menaj, 100 ml lapte
PREPARARE: Se incinge foarte bine uleiul in ceaun si se adauga boabele de porumb. Dupa ce s-au desfacut toate, se asaza intr-o tava (nu foarte inalta). Se topeste ciocolata, se adauga laptele si se rastoarna peste floricele, avand grija sa le acopere. Se pune tava in frigider pentru cateva ore, apoi se scoate si se taie patratele.