x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Food world

Food world

13 Dec 2006   •   00:00

Salon ucrainean

Un salon cu specific ucrainean a fost inaugurat sambata in comuna suceveana Vama, intr-un complex hotelier, la eveniment participand viceconsulul Consulatului Ucrainean la Suceava, Mykhailo Lienkov, si viceguvernatorul Regiunii Cernauti, Iurie Sutac. Mykhailo Lienkov a declarat ca salonul cu specific ucrainean din complexul hotelier din comuna Vama a fost sfintit sambata in prezenta reprezentantilor Uniunii Ucrainenilor din Romania, a unor reprezentanti ai administratiei regionale de la Cernauti si ai Universitatii cernautene. Lienkov a spus ca, atunci cand vor veni delegatii din Ucraina sau oamenii de afaceri si de cultura in vizita in judetul Suceava, vor avea un loc cu specific ucrainean unde "sa se simta ca acasa". (C.C.)

Sarbatoarea bucatariei medievale

In decembrie, in Portugalia are loc Festivalul bucatariei medievale, ajuns deja la a XI-a editie. Cel mai important eveniment care deschide festivalul este cina medievala pentru 350 de persoane. Principalele preparate sunt cele vanatoresti. Totul se desfasoara intr-un decor medieval: chelnerii sunt imbracati in costume speciale, iar fiecare preparat este anuntat cu trambite. (A.B.)

Cel mai tanar barman
Chris Hardacre provine dintr-o familie de barmani, invatand meseria de la tatal lui. La varsta de doar 12 ani, acesta si-a luat licenta de barman. Din acest moment poate sa lucreze in orice bar, dar sub atenta supraveghere a unui adult. Chris a declarat pentru BBC ca ii place foarte mult sa stea in puburi, deoarece este o atmosfera foarte placuta si oamenii sunt draguti. "Cred ca este bine sa studiez tot ceea ce inseamna mixologia." (C.C.)

Un "zgaraie nori" de ciocolata
Un bucatar francez "a construit" o casa din ciocolata de sase metri si jumatate in inaltime. "Creatia dulce" cantareste peste 1.000 de kilograme. Constructia este inspirata de caracteristicile marilor "zgarie nori" Empire State Building si Rockfeller Center, dupa cum a marturisit insusi bucatarul arhitect. Astfel a fost stabilit un nou record culinar.
Festival umanitar in Cartea Recordurilor In Vietnam a avut loc festivalul "Taste of the World" ("Gustul Lumii"). Cu aceasta ocazie, 200 de bucatari au pregatit cel mai mare rulou de legume din lume, folosind o cantitate impresionanta de ingrediente. La sfarsit, ruloul masura nu mai putin de 103 metri, reusind sa doboare vechiul record. Aceasta actiune a avut scopuri caritabile, ruloul fiind apoi portionat si vandut vietnamezilor. La acest festival al mancarurilor au participat foarte multe restaurante din Vietnam care au dorit sa convinga cat mai multi clienti sa viziteze localurile lor, oferind mancare la preturi mult mai mici decat cele obisnuite. (C.C.)

Prix Culinaire

Pierre Taittinger la Paris
La inceputul lunii decembrie, la Hotelul Concord La Fayette din Paris, are loc concursul gastronomic international "Prix Culinaire Pierre Taittinger". Timp de cinci ore, opt bucatari-sefi din tarile europene se vor intrece in prepararea unor mancaruri regale. Obligatoriu, unul dintre preparate trebuie sa fie cu specific vanatoresc. Premiul a fost oferit pentru prima data in anul 1966 de Claude Taittinger, in onoarea tatalui sau, Pierre, membru al Academiei de Gastronomie. (A.B.)

×