x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Food world

Food world

01 Noi 2006   •   00:00

Premii si medalii la Salonul Gastronomic

La Salonul Gastronomic desfasurat in cadrul Targului ROMHOTEL s-au decernat mai multe premii. La categoria Bucatar profesionist, premiul de excelenta in gastronomie a fost acordat echipei de la Cabana Vanatorilor Predeal. Premiul este o recunoastere in plus a celor care se vor prezenta in noiembrie la Cupa Mondiala de la Luxemburg.

Viticultura, in pericol

Incalzirea climaterica va lovi dur industria viticola australiana. Se estimeaza ca, pana in anul 2050, suprafetele de teren cultivate cu vita-de-vie se vor reduce cu pana la peste 40%. Situatia este cu atat mai grava, cu cat industria viticola este sectorul agricol aflat intr-o continua crestere in Australia.

Lapte in scolile din judetul Covasna

Incepand cu luna noiembrie, elevii din scolile judetului Covasna beneficiaza de lapte in cadrul Programului "Cornul si laptele". De la inceputul anului scolar, acest produs nu a fost distribuit, pentru ca nu a existat nici o firma care sa poata acoperi intregul judet.

Teste europene pe orezul american

Uniunea Europeana a decis sa impuna contrateste sistematice asupra orezului american cu bobul lung, pentru a evita ca noi loturi contaminate cu organisme modificate genetic (OMG) sa intre din nou in spatiul Uniunii Europene. Aceste masuri au fost luate dupa ce doua loturi de orez american cu bobul lung au fost depistate ca fiind contaminate cu OMG, in urma unor contrateste efectuate de autoritatile olandeze. Initial, aceste doua loturi fusesera certificate de americani ca nefiind contaminate.

Trofeul Someleriei

In perioada 1 octombrie - 30 noiembrie, la Azuga se desfasoara "Trofeul Someleriei 2006". Aceasta manifestare cuprinde o etapa de informare si una de testare si certificare, sub semnatura Cramelor Halewood.
Faza nationala a evenimentului va avea loc in perioada 27-30 noiembrie. In prezent, se afla in curs de desfasurare cea de-a treia grupa de pregatire, care cuprinde personal calificat din locatii de top din Iasi, Bacau, Ramnicu Valcea, Galati, Constanta si Slobozia. Pana la momentul decernarii premiilor se organizeaza cinci sesiuni de pregatire.

Tendinte gastronomice la Paris

Ce vom manca in anii urmatori? S-a straduit sa raspunda Salonul International al Alimentatiei (SIAL), desfasurat in octombrie, la Paris, sub semnul inovatiei si al mondializarii. 5.000 de expozanti din 99 de tari au creat impresia ca el marcheaza sfarsitul monopolului traditiei si aparitia modernitatii alimentare. La SIAL, estetica a fost o tendinta confirmata, dar s-a remarcat, deopotriva, emergenta unei constiinte morale alimentare, capabila sa boicoteze sau sa respinga, colectiv, un produs contrafacut. Mare popularitate au avut sandvisul de pui cu manioc si limes, buseurile de soia cu cocos, tartinele din ficat caramelizat de gasca si mere. Au fost premiate uleiul de masline solid sau petalele crocante din piure de masline, ansoa si capere - sugestii pentru omul de maine care va prefera sa manance din mers, in metrou sau in avion.

Solutii profesionale

Poate cea mai mare expozitie de genul acesta din sud-estul Europei, MetroExpo a prezentat la Bucuresti solutii profesionale pentru profesionistii din alimentatie. Sute de oferte speciale, articole alimentare si nealimentare, demonstratii practice de arta culinara. Un regal in materie din care n-au lipsit lectiile gastronomice pe viu ale unor maestri bucatari de talie mondiala.

×