x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Food world

Food world

25 Oct 2006   •   00:00

La masa cu Jamie

Cartea de bucate a celebrului Jamie Olivier - "La masa cu Jamie" - a ajuns si in Romania. Editura Curtea Veche le ofera astfel gurmanzilor posibilitatea de a beneficia de sfaturile bucatarului. Cartea nu vrea sa invete pe nimeni sa gateasca meniuri de restaurant, ci ofera variante pentru a ne hrani mai bine. Volumul este impartit in 11 capitole, iar retetele sunt insotite de fotografii. Cartea se bazeaza pe ideea ca putem manca sanatos fara sa cheltuim foarte multi bani. Astfel, Jamie Olivier spune in "Introducere": "Nu este vorba despre fripturi sofisticate, homari si alte asemenea lucruri. In majoritatea retetelor se folosesc ingrediente standard pe care le puteti cumpara de la magazinele din cartier ori de la supermarket-urile din toata tara sau chiar din toata lumea".

"In majoritatea retetelor se folosesc ingrediente standard pe care le puteti cumpara de la magazinele din cartier ori de la supermarket"

Festivalul Cartofului

Ambasadorul Slovaciei in Romania, Excelenta sa Jan Soth, a participat la Sarbatoarea Cartofului de la Sinteu, ajunsa la cea de-a XI-a editie. Comuna Sinteu este renumita pentru aceasta cultura, devenind prima microzona inchisa din Bihor destinata producerii cartofului de samanta.
Sarbatoarea Cartofului a oferit participantilor, pe langa felurite preparate din cartofi si concursuri, dansuri si muzica. Cel mai mare cartof, cel mai frumos, cea mai buna mancare pregatita din cartofi, cele mai gustoase chiftelute au strans in jurul concurentilor o sumedenie de "arbitri" dornici de a gusta din aceste minuni culinare.

Tort de nunta cu diamante
O prajitura facturata ca fiind cel mai scump tort de nunta din lume, in valoare de 20 de milioane de dolari, a fost prezentata la Los Angeles, fiind atractia unei expozitii de produse de lux pentru nunti. Extravaganta prajitura, expusa la Luxury Brands Bridal Show, nu se poate insa manca, deoarece este acoperita cu diamante.
Nutritie
Gigantul american de divertisment Disney a lansat o cruciada impotriva obezitatii prin decizia de a-si utiliza numele numai pentru promovarea alimentelor sanatoase pentru copii. Numai produsele pentru copii, care raspund normelor de sanatate in materie de calorii, grasimi si zaharuri, vor putea obtine licenta de a fi utilizate sub numele companiei sau sub numele personajelor animate create de Disney.

Marci buzoiene
A doua editie a Festivalului vinului de Pietroasele, carnaciorilor de Plescoi si covrigilor de Buzau a adunat in Piata Dacia peste 20.000 de buzoieni si turisti. Sarbatoarea buzoiana s-a desfasurat in centrul orasului, timp de trei zile, fiind la a doua editie. Standurile producatorilor de vin din podgoriile locale si ale celor care fabrica vestitii carnati de Plescoi au fost luate cu asalt de buzoienii gurmanzi si pofticiosi. La eveniment a participat si un grup de turisti chinezi care au revenit in Romania special pentru carnatii de Plescoi.
Dovleacul-minune
In Rhode Island (SUA), unul dintre fermierii locali a fixat un nou record: a reusit sa creasca un dovleac de 681,3 kilograme. La intrebarea ce o sa faca el cu dovleacul-minune, fermierul a ezitat sa dea un raspuns, spunand ca inca nu s-a gandit. Anul trecut a crescut si in Europa (Germania) un dovleac de 559 kilograme.
Gusturi rafinate
Saptamana gustului din Franta a avut anul acesta tema "Impreuna aparam cauza gustului". Evenimentul a adunat gurmanzi din Hexagon. Gastronomii in pantaloni scurti au fost marii privilegiati, bucatarii fiind invitati in scoli pentru a da celor mici "lectii de gust".

×