x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Fructe tepoase

Fructe tepoase

de Veronica Guzun    |    11 Oct 2005   •   00:00
Fructe tepoase

Pe rafturile cu fructele exotice din marile magazine pot fi intalnite si fructe de cactus. Pentru a sti cum sa le preparam, trebuie sa rasfoim cartile de bucate mexicane.

Nopales este un soi de cactus comestibil. Frunzele si fructele lui sunt un ingredient important in multe retete din bucataria traditionala latino-americana. Pentru a pregati un Nopales nu trebuie sa fii foarte priceput in ale bucatariei, este suficient sa cunosti calitatile acestei plante.

Fructul - care poate avea culoare rosie, galbena sau oranj, este un ingredient utilizat in salate de fructe, in compoturi, marmelade si sosuri. Numite si smochine indiene, fructele de cactus Nopales au miezul rosu cu gust dulce-amarui si, de obicei, se consuma proaspete, in special in lunile caniculare ale anului. Sucul lui se poate servi in combinatie cu cel de struguri si de mere. Se obtine astfel o bautura aromata si de o culoare intensa. Semintele acestui fruct sunt prajite sau tocate pentru dulciuri. Atentie insa la tepii de pe coaja, ei pot fi o sursa de infectie, iar coaja fructului nu este comestibila.

LA RECE. Corect pastrate, fructele si frunzele pot sta chiar si o saptamana in frigider. Ele se gasesc de vanzare curatate de spini, insa, inainte de a le pune la rece, frunzele se curata de partile uscate si de cele fibroase, apoi se spala si se pun in pungi de plastic gaurite, pentru a asigura o buna circulatie a aerului. Se crede ca persoanele care consuma aceasta planta sunt mai putin predispuse sa se imbolnaveasca de cancer la colon sau de scorbut.

CROCANT
Daca fructele de cactus se folosesc de obicei in de-serturi, frunzele pot fi un ingredient important in preparatele traditionale mexicane, usor picante. Frunzele sunt ovale si au o textura crocanta. Gustul lor se aseamana mult cu cel de fasole verde, asparagus sau ardei gras. Frunzele de cactus Nopales contin betacaroten, fier, vitaminele A, B, C si calciu. Ele pot fi consumate crude sau tratate termic. Aceasta planta nu are nevoie decat de cateva minute sa stea la abur pentru a se inmuia un pic. Frunzele trebuie sa isi pastreze textura crocanta, acesta fiind secretul lor. Prajite putin in unt, se pot adauga in omlete sau in salate. Mexica-nii insa au doua metode preferate de a pregati cactusul: fie il perpelesc la gratar, fie il prepara in combinatie cu rosii, ardei iute si porumb.
×
Subiecte în articol: gastronomie frunzele