RETETE CU ADRESA
In zonele tropicale, nuca de cocos sustine existenta oamenilor. Cu ea se hranesc si din laptele ei isi fac majoritatea bauturilor. Au ustensile casnice facute din lemnul cocotierului, cosuri, mobila, din nuca de cocos extrag uleiul pentru gatit sau prepara cosmetice. Despre originea cocotierului, istoricii nu au prea multe date, insa, din cele pe care le-au strans, au tras concluzia ca a ajuns la tropice din Malayesia sau Indonezia.
DESCOPERIRE. Primii exploratori care au ajuns in zona au luat nuci de cocos cu ei pentru a le schimba cu alte bunuri, dar si pentru placerea lor personala. Primele scrieri sanscrite mentioneaza ca indienii foloseau acest fruct pentru hrana. Traducerea din sanscrita a numelui nucii de cocos era "fructul care ne da tot ce ne trebuie".
Foarte impresionat de nucile de cocos a fost exploratorul Marco Polo. Cand le-a descoperit le-a numit "nucile faraonului", fiind convins ca negustorii le duceau si in Egipt si ca acolo erau foarte apreciate.
CANTITATI. La inceputurile patiseriei, nuca de cocos a fost unul dintre ingredientele preferate ale specialistilor in domeniu. Astfel s-a ajuns ca in anul 1900 sa se aduca din Ceylon 60.000 de tone de nuca de cocos.
MULTIFUNCTIONAL
|
Uleiul de nuca de cocos este bogat mai ales in acizi grasi saturati - peste 80 de
procente - acid lauric, palmitic, miristic. Aceasta compozitie explica inactivitatea acestui ulei in cazul hipercolesterolemiilor. Din inflorescenta nucii de cocos se obtine vinul de palmier, care, odata fermentat, rezulta arackul - o bautura alcoolica.
Peretii miezului de nuca de cocos servesc
la fabricarea periilor, a covoarelor,
a palariilor si a franghiilor.
|
Citește pe Antena3.ro
|
CREVETE CU NUCA DE COCOSRULADA CU NUCA DE COCOS |