x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Fructele toamnei si moda culinara

Fructele toamnei si moda culinara

de Cristina Andreea Calin    |    25 Oct 2006   •   00:00
Fructele toamnei si moda culinara
RECOMANDAREA SAPTAMANII
Placinte, tarte si dulceturi sofisticate. Fructele toamnei pot fi oricand personaje fascinante pe scena gastronomica. Ne ofera sugestii Orlando Zaharia, chef la un restaurant bucurestean.

Care sunt cele mai in voga deserturi preparate din fructe de toamna?
Anul acesta se poarta mult placintele, care se pot face din toate fructele, diferit fiind doar procedeul de preparare. Apoi: sufleurile, tartele, mousse-urile din fructe de toamna, zabaglionele sunt preferatele gurmanzilor.

Care sunt condimentele indicate pentru deserturile din fructe de toamna?
Scortisoara este una dintre cele mai cunoscute mirodenii, dar se mai pot folosi si altele. Nucsoara, de exemplu, se foloseste la dulceturile care au un mai mare timp de fierbere, pentru a-si imprastia aroma in toata compozitia. Se mai poate pune ghimber sau cuisoare.

Ati vorbit despre dulceturi. Mai sunt ele "la moda"?
Nu pot sa spun daca mai sunt sau nu la moda. Cert este ca a evoluat tehnica de pregatire. Acum se amesteca mai multe fructe, se pun in straturi. Chiar daca ele existau de mult in strainatate, dulceturile sofisticate - din ghimber, din migdale - au aparut acum si la noi. Se poate spune ca dulceturile mai sunt la moda, dar in alta structura.

Ce bauturi se pot face din fructele de toamna?
La noi nu exista o traditie decat in ceea ce priveste tuica, palinca si vinul, dar se mai pot face si rachiuri din diverse fructe. In strainatate exista si alte produse, cum ar fi cidrul, care se prepara din mere. De asemenea, putem mentiona aici si compoturile, care, chiar daca nu sunt o bautura in sine, se pot incadra in aceasta categorie.

Salata cu somon

  • Ingrediente: struguri rosii, pepene galben, mar verde, para, rosii cherry, salata rucola, andive, salata romana, capsuni, ceapa verde, sos de mustar, somon.
  • Preparare: Toate fructele si legumele se spala atent, sub jet de apa rece. Boabele de struguri se taie in doua. Rosiile se taie in jumatate. Marului i se scoate cotorul si se taie in felii foarte subtiri. Perei i se scot semintele si se taie in cubulete. Cateva felii de pepene se curata de coaja si apoi se taie in cubulete. Capsunile se taie in feliute subtiri. Salata rucola, salata romana si frunzele de andive se toaca marunt. Feliile de somon afumat se taie fasii. Toate aceste ingrediente se amesteca intr-un bol. Peste ele se toarna sos de mustar si se adauga un praf de sare. Se amesteca foarte bine, dupa care se monteaza pe o farfurie. Se decoreaza cu frunze de ceapa verde, feliute de capsuni si felii de pepene galben.
  • Taina bucatarului

    Combinatia de ingrediente a acestei salate pare un pic ciudata, dar chiar acest amalgam de gusturi o face sa fie interesanta. Gustul fructelor este neutralizat de cel al legumelor si al pestelui, rezultand un preparat unic.

    ×
    Subiecte în articol: taie