RECOMANDAREA SAPTAMANII
Placinte, tarte si dulceturi sofisticate. Fructele toamnei pot fi oricand personaje fascinante pe scena gastronomica. Ne ofera sugestii Orlando Zaharia, chef la un restaurant bucurestean.
Care sunt cele mai in voga deserturi preparate din fructe de toamna?
Anul acesta se poarta mult placintele, care se pot face din toate fructele, diferit fiind doar procedeul de preparare. Apoi: sufleurile, tartele, mousse-urile din fructe de toamna, zabaglionele sunt preferatele gurmanzilor.
Care sunt condimentele indicate pentru deserturile din fructe de toamna?
Scortisoara este una dintre cele mai cunoscute mirodenii, dar se mai pot folosi si altele. Nucsoara, de exemplu, se foloseste la dulceturile care au un mai mare timp de fierbere, pentru a-si imprastia aroma in toata compozitia. Se mai poate pune ghimber sau cuisoare.
Ati vorbit despre dulceturi. Mai sunt ele "la moda"?
Nu pot sa spun daca mai sunt sau nu la moda. Cert este ca a evoluat tehnica de pregatire. Acum se amesteca mai multe fructe, se pun in straturi. Chiar daca ele existau de mult in strainatate, dulceturile sofisticate - din ghimber, din migdale - au aparut acum si la noi. Se poate spune ca dulceturile mai sunt la moda, dar in alta structura.
Ce bauturi se pot face din fructele de toamna?
La noi nu exista o traditie decat in ceea ce priveste tuica, palinca si vinul, dar se mai pot face si rachiuri din diverse fructe. In strainatate exista si alte produse, cum ar fi cidrul, care se prepara din mere. De asemenea, putem mentiona aici si compoturile, care, chiar daca nu sunt o bautura in sine, se pot incadra in aceasta categorie.
|
Taina bucatarului |
Citește pe Antena3.ro