x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Gastronomia "zîmbetului" la ceasul provocărilor

Gastronomia "zîmbetului" la ceasul provocărilor

de Simona Chiriac    |    16 Iul 2008   •   00:00

"Thai Cooking Class": Timp de trei zile, în perioada 23-25 iunie, folosind ingrediente exotice, în combinaţii inedite şi surprinzătoare, bucătarii români au reuşit să recreeze gusturi thailandeze, în inima României, urmînd un curs special de gastronomie

Bucătari din 15 restaurante importante din România au avut şansa de a descoperi o altă lume gastronomică, mai puţin cunoscută românilor: bucătăria Thai. Timp de trei zile, în perioada 23-25 iunie, folosind ingrediente exotice, în combinaţii inedite şi surprinzătoare, bucătarii români au reuşit să recreeze gusturi thailandeze, în inima României, urmînd un curs special de gastronomie. Evenimentul, care a purtat  numele "Thai Cooking Class", a fost susţinut de Ambasada Thailandei la Bucureşti, Autoritatea Turistică a Thailandei şi THR (Tourism, Hotel & Restaurant Consulting Group). Principalul scop al organizatorilor a fost promovarea Thailandei din punct de vedere turistic, tocmai prin ceea ce are atractiv şi inedit: bucătăria exotică, aromată, dar în acelaşi timp echilibrată şi sănătoasă. "Bucătăria este o parte a culturii thailandeze, este partea gustoasă, dacă am putea spune aşa, iar pentru că oamenii au o plăcere deosebită pentru a mînca sănătos şi gustos, ea poate fi şi un ambasador foarte bun pentru Thailanda." (Dominic Vîrtosu – PR & Marketing Assistant Autoritatea de Turism a Thailandei).

 

Invitaţie… aromată

Cursul a presupus pregătirea a unsprezece preparate tradiţionale, sub îndrumarea profesoarelor de gastronomie thailandeză Chayanit Prampate şi Ubon Deesawat. Toate reţetele pot fi pregătite cu ingrediente achiziţionate din România. "Am făcut o selecţie a reţetelor, astfel încît bucătarii să le poată învăţa uşor, folosind ingrediente aflate la îndemînă. Nu este bine ca reţetele să fie modificate. În primul rînd, mîncărurile şi-ar schimba gustul şi, în al doilea rînd, oamenii care au sperat să regăsească aroma unui anumit preparat thailandez ar fi dezamăgiţi. Important este ca românii să fie familiarizaţi cu acest fel de a găti şi sperăm ca bucătarii prezenţi la curs să includă în meniul restaurantelor astfel de preparate", ne-a mărturisit Bogdan Gligor, PR & Marketing representative Autoritatea de Turism a Thailandei.

Cele trei zile dedicate bucătăriei thailandeze s-au încheiat cu un concurs la care au participat toţi bucătarii români, competiţie care a avut două componente: pregătirea unui preparat thailandez şi realizarea unor ornamente din legume. După ce toate preparatele au fost analizate, admirate şi, în cele din urmă, gustate, juriul (din care a făcut parte şi Excelenţa Sa Rushda Thavaravej, ambasadorul Thailandei la Bucureşti) a decis cîştigătorul. Paul Ciprian Stancu a obţinut, în afară de o experienţă culinară unică, şi premiul special oferit de Autoritatea Turistică a Thailandei: o excursie de 7 nopţi în "Ţara Zîmbetului", în două dintre cele mai reprezentative locaţii – Bangkok şi Pattaya.


"Thailanda se poate promova foarte uşor prin virtuţile sale culinare, fiind de altfel una dintre cele şase bucătării clasice"
Bogdan Gligor ,Autoritatea Turistică a Thailandei


Cîştigătorul

"Sigur că am avut emoţii! A fost prima dată în cariera mea cînd am pregătit ceva atît de exotic…" Paul Ciprian Stancu, tînărul bucătar care a cîştigat dreptul de a petrece un sejur în Thailanda (şi şansa de a se iniţia la faţa locului în tainele gastronomiei thai), este de părere că "românii ar putea să asimileze gusturile thai dacă noi, bucătarii, vom introduce în meniuri ceea ce am învăţat aici". Întîmplător (sau nu), chiar în zilele în care avea loc "Thai Cooking Class" Paul a împlinit 24 de ani. Aşa că premiul e un cadou superb pentru el.

×
Subiecte în articol: reporter in tigaie thailandei