x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar GASTRONOMIE/INFO

GASTRONOMIE/INFO

06 Mar 2005   •   00:00

7 martie 2005
CREATIVITATE. Vechii chinezi foloseau orezul ca liant in contructii, asa cum spune o legenda, au constatat arheologii insarcinati cu restaurarea unor fortificatii din timpul dinastiei Ming. Qin Jianming, insarcinat cu restaurarea zidurilor de aparare din orasul Xi’an, a spus ca a facut aceasta descoperire cand a indepartat tencuiala aplicata pe zidurile de caramida. Tencuiala era uimitor de rezistenta si testele chimice urmate de o analiza spectografica au dezvaluit prezenta unui liant pe baza de orez in mortar. Potrivit specialistilor, aceasta tehnica ar putea explica rezistenta remarcabila a structurilor din caramida construite in epoca respectiva. Pana in prezent, numai legendele vechi faceau referire la aceasta tehnica de constructie. (Mediafax)

MODERNIZARE. La petreceri, tineretul chinez consuma whisky din ce in ce mai des. Whisky-ul a luat locul coniacului, care este considerat bautura vechii generatii, anunta agentia France Press. "Coniacul in China este asociat cu persoanele in varsta", explica John Band, cercetator la institutul de studii de piata Datamonitor. De exemplu, anul trecut in Pekin, vanzarile de Johnnie Walker s-au dublat, iar cele de Chivas Regal au crescut cu 12% in 2004. Expertii prevad ca Republica Chineza ar putea in curand sa depaseasca in vanzari de whisky o alta piata asiatica.

Grupaj realizat de Veronica Guzun

×
Subiecte în articol: gastronomie