x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar "Găteşte cu credinţă în Dumnezeu!”

"Găteşte cu credinţă în Dumnezeu!”

de Simona Lazar    |    19 Oct 2012   •   19:16
"Găteşte cu credinţă în Dumnezeu!”
Sursa foto: Victor Stroe/Intact Images

Strecurată printre florile de muşcată, lumina lină a amiezii pătrunde dincolo de verandă, în cancelaria Mănăstirii Dintr-un Lemn. Maica stareţă, Stavrofora Emanuela Oprea, ne desluşeşte cu blândeţe câte ceva din tipicul mesei monahiilor ce se nevoiesc la Mănăstirea Dintr-un Lemn.

"Dichisul” îl fac bucatele, că-s pregătite numai din ingrediente proaspete. Legumele sunt din grădina mănăstirii. Smântâna abia-i luată de pe laptele prins, brânzica o pregătesc maicile, mămăliga-i ca un boţ de aur fierbinte… "În zilele în care nu se ţine post, masa începe cu brânză, smântână şi mămăligă caldă. Este aperitivul de elită pentru prânzurile mănăstireşti”, îmi spune maica stareţă. Mai multe aş vrea să aflu despre reţetele notate într-un caiet aflat în grija celor două cămărese, Maica Onufria şi Maica Paisia.

Cât am ţinut în mână, cât am răsfoit caietul de reţete al Mănăstirii Dintr-un Lemn, mi-am spus că pentru un jurnalist (şi-un gurmand) pornit în căutarea bucatelor autentice acesta e un privilegiu rar. Notez, ca să dau la rându-mi mai departe, reţeta aluatului pentru "Prăjitura cu mere sau brânză” (pe care măicuţele au "împrumutat-o” de la "sora Maicii Iordana”): "10 linguri de ulei, 10 linguri de făină, să fie o compoziţie ca de unt topit. Aluatul: 10 linguri de ulei, 10 linguri de apă fierbinte, 20 linguri de făină. Se amestecă, se întinde foaia, se toarnă compoziţia de ulei cu făină. Se rulează şi se împarte în patru bucăţi. Se pune la frigider. Apoi se întind câte două bucăţi pentru o foaie de prăjitură. înăuntru se pun mere sau brânză”.

Deşi laconică, reţeta e "pe înţeles”. Şi-apoi – pregătind-o de atâtea ori, fie pentru sărbători, fie pentru prânzurile duminicii – pentru măicuţe însemnările din caiet sunt doar simple repere.
Ca la "Dintr-un lemn”, mi-a fost dat să aflu multe reţete mănăstireşti, în aşezămintele monahale din ţară şi de prin alte locuri. De curând, m-am ntors cu reţete cipriote şi greceşti, mai demult  am adus cu mine reşetele monahilor  şi monahiilor din renviatele mănăstiri ale Basarabiei. M-am delectat cu bucatele - şi-am aflat tainele lor – şi-n mănăstiri de rit catolic, în Italia, Franţa, Spania sau Elveţia. Şi de fiecare dată mi s-a spus că ingredientul "secret” este credinţa cu care găteşti şi crucea făcută deasupra oalelor cu mâncare, a coveţilor cu aluaturi şi la gura cuptoarelor generoase.

Melcişori cu nucă
● Ingrediente
: pentru aluat: 600 g făină, 3 gălbenuşuri, puţină sare, 200 g lapte călduţ, 3 linguri de zahăr, o felie cât degetul mic de drojdie, o cană de smântână (200 g); pentru cremă: două pachete de margarină sau de unt, 400 g zahăr, nucă; pentru sirop: o cană de lapte, două plicuri de zahăr vanilinat.
● Preparare: Se amestecă toate ingredientele pentru aluat. După ce se frământă, aluatul se lasă o oră la dospit, apoi se unge cu crema care a fost pregătită dinainte, frecându-se bine toate ingredientele. Se rulează foaia şi se taie felii cam de un deget grosime, se pun în tavă şi se mai lasă o jumătate de oră la dospit, după care se pun la cuptor. Când este cam pe un sfert copt, se pune cu o lingură mare, pe fiecare melcişor în parte un sirop pregătit dintr-o cană de lapte şi două vanilii (două plicuri de zahăr vanilinat).

Gogoşari umpluţi cu vinete
● Ingrediente:
gogoşari, vinete, bulion, sare, zahăr.
● Preparare: Se curăţă vinetele de coajă şi se taie cubuleţe, se prăjesc în ulei încins, după care se scot, se sărează şi se pun în strecurătoare. După ce s-au scurs, se umplu cu vinete gogoşarii curăţaţi de sâmburi. Se aşază într-o cratiţă, se adaugă bulion, până nu-i acoperă. În bulion se pune sare şi zahăr după gust şi se lasă să fiarbă 15 minute. Cât sunt calde, se aşază în borcane, se leagă şi se pun în haine până se răcesc.

Zacuscă mănăstirească
● Ingrediente:
12 vinete mari, 30 ardei sau gogoşari, o cană de zahăr, o cană de oţet, două căni de ulei, sare; facultativ: câţiva căţei de usturoi.
● Preparare: Se coc legumele, se curăţă, se rup fâşii şi se pun într-un vas. Se sărează după gust şi se adaugă o cană de zahăr, una de oţet şi două căni de ulei (sau mai puţin ulei). Se poate adaugă şi usturoi. Se aşază în borcane şi se fierbe "la baie marină” 30 de minute.

Crap pe carton
● Ingrediente:
1,500 kg crap, o lămâie, cimbru, usturoi, piper, boia dulce, ulei.
● Preparare: Crapul se curăţă în interior, dar nu se îndepărtează solzii. Se taie şi se desface pe lat. Se unge un carton gros cu ulei, se sărează peştele pe solzi. Se aşază pe carton cu solzii în jos, deasupra se unge cu ulei şi se stoarce o jumătate din cantitatea de lămâie. Se presară piper, cimbru şi boia dulce. Usturoiul, tăiat rondele, se aşază din loc în loc. Se introduce în cuptor pentru o jumătate de oră. Se serveşte cald, având grijă ca porţiile să fie scoase, astfel încât solzii să rămână pe carton. Garniturile potrivite sunt legume asortate, morcovi, cartofi şi fasole verde.

Rozete cu gem
● Ingrediente:
două kg făină albă, un kilogram zahăr, 10 ouă, un kilogram margarină, vanilie, coajă de lămâie, 30 g bicarbonat, 500 g arahide, 300 g gem, ulei.
● Preparare: Din opt ouă, făină, zahăr, margarină, vanilie, coajă de lămâie şi bicarbonat se frământă un linzer obişnuit. Se întinde o foaie de un centimetru grosime şi se taie în forme rotunde. Bucăţile obţinute se împart în două părţi, iar uneia din părţi i se face un orificiu la mijloc. Acestea din urmă se ung cu ulei, se dau prin ouăle rămase şi se presează în arahide măcinate dur. Se pun la copt pe tăvi de metal. După răcire, pe partea fără orificiu se pune gemul şi se aplică bucata presată în arahide.

×