x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Gătind la Athos după reţetele din Bucovina

0
Autor: Tudor Cires 21 Oct 2010 - 00:00
Gătind la Athos după reţetele din Bucovina
5979-134378-untitled1.jpgAtunci când intră în mănăstirea athonită Cutlumuş, pelerinul român nu poate să nu plece capul, cu sfială, dinaintea amintirii voievozilor noştri care s-au numărat printre ctitorii ei. Nu degeaba, în vechile hrisoave i s-a mai spus şi "lavra românească de la Athos". A şasea, în ordinea ierarhică athonită, Mănăstirea Cutlumuş a fost fondată, se crede, în veacul al IX-lea, de către împăratul Bizanţului, Alexie Comnenul, şi de către călugărul Calist Cotlumuşeanul, care, după legendă, cică ar fi fost născut din mamă creştină şi tată arab.

În forma ei actuală, mănăstirea a început a se construi în secolul al XIV-lea, iar printre cei care au înzestrat-o nemăsurat s-a aflat şi Vlaicu Vodă (Vladislav I), domnitor al Ţării Româneşti. În semn de mulţumire, dinspre Athos avea să vină în Muntenia călugărul grec Nicodim, Sfântul Nicodim de mai târziu, cel căruia i se datorează aşezarea în "albia" ei a vieţii monastice la nord de Dunăre. După Vlaicu Vodă, şi alţi domnitori români au dăruit mănăstirii odoare, pământuri şi bani, hrisoavele numărându-i printre ctitori pe domnitorii Neagoe Basarab, Mircea cel Bătrân şi Vintilă Vodă.


PĂRINTELE IOANICHIE

Tot încercând să aflăm semne despre ctitorii români de la Cutlumuş, l-am întâlnit pe părintele Ioanichie, călugăr român, vieţuitor în mănăstire de 7 ani (s-a călugărit la Sihăstria, în 1976, şi a venit la Athos la sfârşitul anilor '70, în primul grup de călugări români de la Prodromu).

Aflând că, pentru o vreme, cuvioşia sa a avut ascultare la bu­cătăria lavrei, am început un dialog cu dânsul despre bu­catele mănăstireşti. "Doi ani am făcut mâncare la Cutlumuş", în­cepe el a ne istorisi. "Le-am făcut sarmale şi le-am demonstrat ce bună e reţeta noastră de acasă...". "Le-a plăcut?", îl în­treb. "Cum nu? Nu numai că le-a plăcut, dar au mai şi cerut su­pliment. Au luat din oală, direct. «Poli kalo, poli-kalo», până când au dat gata toată oala. Şi i-am certat, în glumă: «Eu cu ce mă mai duc la pelerini cu sarmale?»". "Cum le faceţi?", îl is­codesc. "Hai, ziceţi aşa, bucătăreşte..." "Bucătăreşte. Cu zarzavat mult, ceapă prăjită, orezul puţin muiat, de post - adică fără ulei, doar fiert în apă. Frunzele se opăresc, la fel... Orezul fierbe mai greu decât frunza... Se face deci prăjala asta, undit mai mult, ca să nu fie prăjită tare, şi-apoi pun tot ce e bun: şi suc de roşii, mărar, pătrunjel, oregano în loc de cimbru, ciuperci, măsline taiate... Tocat totul la cuţit. Le-am învelit în varză, ştevie (aici e de bază că e ştevie mul­tă). Se lasă să fiarbă la foc mic. Se încearcă frunza, dacă e sub­ţire înseamnă că e compoziţia deja făcută. Grecii nu obişnu­iesc să pună smântână la sarmale. Adesea, însă, servesc cu iaurt. Ca sos, ei pun mai mult ketchup sau muştar".


CALAMARI ŞI COZONAC
Încet-încet, părintele Ioanichie ne dă seama despre bucatele monahilor athoniţi. "Se mănâncă mult fructe de mare: calamari, caracatiţă, crevete. Folosim permanent. Ei, grecii, gătesc mai mult dintr-acestea. Noi, românii, nu prea ştim să facem mâncăruri greceşti cu peşte. Dacă ar fi să fa­cem, după mintea noastră..., dar ei au reţetele lor spe­­ciale, ştiu să fiar­bă vinul, co­nia­cul, să se moa­ie ca­la­marii, pentru că au carnea foar­te aţoasă. Am văzut eu cum îi pre­­gă­tesc, ca mân­care de post. Dar şi eu... de Paşti le-am fă­cut cozonac cu nucă şi cu ra­hat, cu mac, cum se fa­ce la noi, în Buco­vi­na. Le-am făcut şi plă­cin­te poale-n brâu, cu brân­­­ză telemea, pentru că brânză de vaci proaspătă nu există la Sfântul Munte. Dar desărăm puţin telemeaua şi o fa­cem ca şi cum ar fi proaspătă. Adăugăm mărar, ouă, stafide..."  

Părintele Ioanichie se arată harnic la vorbă, aşa că-l des­cos despre mâncarea lui preferată. "N-am o mâncare specială. Mie când mi-e foame, mă­nânc orice. Eu mă­­nânc de foame, nu de plăcere", mai zice. După ca­re: "Gătesc ca aca­să fiindcă aşa ştiu, nu fiindcă mi-ar fi dor de aca­­­să. Am rude mu­lte în Ro­mâ­nia, dar pă­rin­ţii mi-s morţi... Nu, nu mi-e dor. Noi suntem că­lugări. Casa noas­tră e aici!". "Veţi ră­mâne ­toată via­ţa în Sfân­tul Munte, pă­rinte?". "Numai Măicuţa ­Domnului ştie..."


CELE TREI VIRTUŢI
Mergem aga­le, împreună, pe aleile Cutlumu­şu­lui. "Ce simţiţi, părinte, când treceţi pe dinaintea portretelor sfinţilor voievozi români?" "Noi avem fiecare ascultarea noastră. Nu mă uit nici la picturi, nici la ziduri, eu acum mă ocup de flori, n-am vreme să mă uit. Dar se ştie aici de ctitorii noştri. Contează, se respectă, îi pomenesc la rugăciuni..." Apoi: "Am fost 13 călugări români la Cutlumuş şi am mai rămas doi... Acum, aici, călugării români vin numai în vizită. Nu vine nici unul să stea..." Şi încă, despre frica de Dumnezeu: "Sfatul meu pentru românii de pretutindeni: să aibă frică de Dumnezeu. Începutul înţe­lepciunii este frica de Dumnezeu. Caută numele lui ­Dumnezeu şi ­dreptatea lui şi celelalte lucruri vor veni de la sine. ­Dumnezeu dă numai ceea ce îţi este de folos, dar lumea caută numai ce nu e de folos. Omul caută prea mult, nu e mulţumit cu ceea ce are. Cu puţin trebuie să trăim... Credinţă, nădejde, dragoste, unde sunt cele trei virtuţi?"
Citeşte mai multe despre:   popasuri monahale

 



Mai multe titluri din categorie

Ediția specială de roast din cel de-al zecelea sezon iUmor a fost lider de audiență

Ediția specială de roast din cel de-al zecelea sezon iUmor a fost lider de audiență
Galerie Foto Ediția specială de roast a celui mai nou sezon iUmor, difuzată miercuri seara, între orele 20.30 – 23.39, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicul comercial din mediul urban, dar și la nivelul...

Păr puternic și strălucitor? Top 5 Tratamente Păr cu Ingrediente Naturale

Păr puternic și strălucitor? Top 5 Tratamente Păr cu Ingrediente Naturale
Părul este unul din atuurile prin care se face remarcată o femeie, iar dacă este puternic și strălucitor va atrage întotdeauna privirile. În dorința de a arăta bine, ne supunem firul de păr la acțiunea...

UE redeschide granițele pentru turiștii israelieni

UE redeschide granițele pentru turiștii israelieni
Uniunea Europeană a adăugat Israelul pe lista țărilor ale căror cetățeni pot călători în blocul comunitar. Se încearcă astfel stimularea turismului, grav afectat de restricțiile dure impuse din...

Începând cu 9 mai, Happy Channel va difuza miniseria Forsyte Saga, în fiecare duminică, de la 20.00

Începând cu 9 mai, Happy Channel va difuza miniseria Forsyte Saga, în fiecare duminică, de la 20.00
Galerie Foto Un remake al seriei cu același nume din anul 1967, miniseria Forsyte Saga (2002) va avea premiera duminică, 9 mai, de la ora 20.00, la Happy Channel....

Ce se va întâmpla cu festivalurile Untold și Neversea

Ce se va întâmpla cu festivalurile Untold și Neversea
Festivalurile Untold și Neversea ar putea fi organizate după data de 1 august 2021, potrivit premierului Florin Cîțu.  „Eu așa sper și așa vreau, dar nu cred că pot să aibă loc de la 1 iunie....

Dincolo de existenta materiala, prin portalurile de energie din Galeria Senso

Dincolo de existenta materiala, prin portalurile de energie din Galeria Senso
Arta este un mod exceptional de exprimare si un mijloc prin care iubitorii de frumos isi pot incanta privirea cu lucrari inedite. Unele dintre aceste lucrari, asa cum sunt si cele din expozitia de string art fluorescent...

Chefi la cuțite, lider de piață cu peste 1.9 milioane de telespectatori, Chef Florin Dumitrescu pierde primul concurent în sezonul 9: ”Îmi pare rău pentru el”

Chefi la cuțite, lider de piață cu peste 1.9 milioane de telespectatori, Chef Florin Dumitrescu pierde primul concurent în sezonul 9: ”Îmi pare rău pentru el”
Galerie Foto Marți, 4 mai, Chefi la cuțite a fost lider detașat de piață cu peste 1,9 milioane de români, ce au privit emisiunea în minutul de maximă audiență de la 22.00. Telespectatorii Antena 1 au avut parte de o nouă...

Dictatorul Maduro a primit sabia de samurai de la Steven Seagal

Dictatorul Maduro a primit sabia de samurai de la Steven Seagal
Cunoscut drept un apropiat al „băieților duri” aflați la conducerea Planetei, vedeta filmelor de acțiune de la Hollywood, Steven Seagal, i-a făcut o vizită președintelui venezuelean, Nicolas Maduro, căruia i-...

Ecaterina Andronescu și-a făcut temele pentru roast-ul iUmor: a citit cartea lui Mihai Bendeac și a ascultat melodiile lui Cheloo! ”Sunt expresiii pe care eu nu le-aș accepta niciodată!”

Ecaterina Andronescu și-a făcut temele pentru roast-ul iUmor: a citit cartea lui Mihai Bendeac și a ascultat melodiile lui Cheloo! ”Sunt expresiii pe care eu nu le-aș accepta niciodată!”
Galerie Foto În cel de-al zecelea sezon iUmor, diseară, de la 20.30, la Antena 1, ediția specială de roast se anunță legendară, iar invitații nu pot fi decât cu totul neașteptați! Ecaterina Andronescu nu a vrut să vină...

Grecia redeschide terasele cafenelelor și restaurantelor

Grecia redeschide terasele cafenelelor și restaurantelor
Grecia redeschide terasele cafenelelor și restaurantelor, după șase luni în care acestea au fost complet închise, scrie AFP. Pandemia de coronavirus a dat o puternică lovitură economiei Greciei, prin afe...

Comisia Europeană vrea să relaxeze condițiile de călătorie pentru cetățenii non UE

Comisia Europeană vrea să relaxeze condițiile de călătorie pentru cetățenii non UE
Comisia Europeană recomandă statelor UE să permită accesul străinilor vaccinați anti COVID-19 din țările extracomunitare fără restricţii suplimentare, scrie Reuters. "Comisia propune să se...

Chefii își aleg bucătarii și află culorile tunicilor în care vor lupta: ”Asta da surpriză”

Chefii își aleg bucătarii și află culorile tunicilor în care vor lupta:  ”Asta da surpriză”
Galerie Foto Aseară, pe Antena 1, chefii au dat startul unei noi etape eliminatorii, bootcampul, dar nu înainte de a primi o veste neașteptată din partea Ginei Pistol. Sezonul 9 pune în competiție pentru chefi o miză...

Bursele JTI pentru Jurnaliști: Continuarea programului și lansarea ediției 2021-2022

Bursele JTI pentru Jurnaliști: Continuarea programului și lansarea ediției 2021-2022
De Ziua Mondială a Presei, Bursele JTI pentru Jurnaliști anunță continuarea programului 2020-2021 și lansează și ediția următoare, 2021-2022. Programul este realizat cu sprijinul foștilor bursieri, al...

Accesoriul vedeta al anilor ’90 revine in forta in moda masculina. Da, vorbim despre borsete din piele

Accesoriul vedeta al anilor ’90 revine in forta in moda masculina. Da, vorbim despre borsete din piele
Noile tendinte in moda masculina se axeaza pe confort maxim inainte de toate, iar borseta a fost cel mai potrivit accesoriu care sa ofere acest lucru. Mai ales datorita modului de utilizare ,,hands-free” este un...

Zile de sărbătoare, cu ediţii speciale, surprize și voie bună, la Antena Stars

Zile de sărbătoare, cu ediţii speciale, surprize și voie bună, la Antena Stars
Galerie Foto La Antena Stars urmează zile de colecţie, cu ediţii speciale ale emisiunilor, cu invitați pe măsură, cu multă distracție și voie bună, dar și cu sfaturi utile pentru pregătirile din aceste zile de...
Serviciul de email marketing furnizat de