Colega noastră Alina-Ramona Anghel, sau Alis după cum obişnuim să-i spunem, este stăpîna incontestabilă a spaţiului pe care ne place să-l numim, “laborator de teste culinare”. Ea are grijă ca fiecare reţetă pe care v-o dezvăluim în paginile revistei să vă stîrnească simţurile şi, din acest punct de vedere, creativitatea ei este de nestăvilit.
Colega noastră Alina-Ramona Anghel, sau Alis după cum obişnuim să-i spunem, este stăpîna incontestabilă a spaţiului pe care ne place să-l numim, “laborator de teste culinare”. Ea are grijă ca fiecare reţetă pe care v-o dezvăluim în paginile revistei să vă stîrnească simţurile şi, din acest punct de vedere, creativitatea ei este de nestăvilit. Urmărind-o în bucătărie, te simţi iarăşi copil. De abia aştepţi să guşti ce se află pe farfurie. Şi pentru că are în fiecare zi de-a face cu nişte copii, mai mari ce-i drept, care au depăşit de ceva vreme adolescenţa, Alis ştie cu siguranţă cum poţi “să îndulceşti” un copil.
Care sînt preparatele ce pot fi gătite de către mămici sau
bunici cu ocazia petrecerilor la care sînt invitaţi copiii? Se pot servi foarte
multe preparate, începînd de la aperitivele cu şuncă şi brînză, deghizate în
corăbioare din felii de pîine, sărăţelele magice, care au luat forma unor
iepuraşi sau a altor animale, şi continuînd cu o pizza din multe legume proaspete
şi carne de pui. Dacă unii copii încă nu
“s-au împrietenit” cu legumele, puteţi să pregătiţi un tort, de această dată sărat,
în care, între blaturi de pîine, veţi aşeza legume de toate culorile, brînză şi
carne. Pentru a fi mai atractiv, tortul poate fi decorat cu diferite forme
din legume. Totul este să aveţi răbdare şi imaginaţie cît cuprinde. Cît
despre dulciuri, de mare efect sînt brioşele în formă de gărgăriţă, turta
dulce cu nucă sau prăjiturile cu diferite arome de fructe. Important este să
folosiţi întotdeauna ingrediente proaspete şi de cea mai bună calitate şi, nu în
ultimul rînd, să ţineţi cont şi de “indicaţiile” copiilor.
Ce deserturi pot pregăti rapid şi fără prea multe griji mămicile
care nu au foarte mult timp să stea în bucătărie? Salata de fructe este de
departe preferata copiilor, dar şi a mămicilor. Ca să o variaţi, adăugaţi-i
cîteva frunzuliţe de mentă şi puţin praf de scorţişoară. Implicaţi-i pe
copii să vă ajute, şi aceştia vor găsi cu siguranţă variante noi. Mai pot
fi pregătite mingiuţe din brînză de vaci cu piure de zmeură şi scorţişoară,
salată de pepene roşu cu mentă, nuci şi stafide.
Cred că toată lumea a trecut, măcar o dată, printr-o
experienţă mai neplăcută în bucătărie. Ce reţetă dulce nu dă greş? Blatul
de tort este unul dintre lucrurile cel mai uşor de preparat. Se folosesc zahăr,
ouă, praf de copt şi făină şi, după ce se coc foile, se umplu cu o cremă uşoară
de ciocolată sau cu frişcă şi miez de nucă măcinată.
Secret
Ascultaţi-i întotdeauna şi pe copii, atunci cînd pregătiţi ceva bun. Ei pot găsi soluţii ingenioase, iar rezultatul va fi de fiecare dată pe măsura aşteptărilor.
Tort Alis
Ingrediente: 10 ouă, 300 g făină, 400 g zahăr tos, 350 ml frişcă, 250 g ciocolată neagră, 50 g ciocolată albă, un kg căpşune, 200 g cireşe, o linguriţă de praf de copt, esenţă de rom, sare, mentă, cacao.
Preparare: Gălbenuşurile se amestecă bine cu 250 g zahăr tos, se mixează pînă îşi dublează volumul şi se albesc, iar albuşurile se bat cu sarea pînă se întăresc. Peste gălbenuşuri se pun făina, praful de copt, jumătate din sticluţa cu esenţă şi se se mixează două minute. Se adaugă albuşurile, apoi se amestecă uşor cu o lingură de jos în sus. Se tapetează o tavă cu hîrtie de copt, se presară făină, se pun cîteva linguri de aluat şi se întind cu lama unui cuţit. Se introduce tava în cuptor şi se coace la foc potrivit şapte minute. Se procedează la fel cu restul aluatului, apoi foile se lasă la răcit. Ciocolata se topeşte la bain-marie, se amestecă bine cu frişca mixată, zahărul rămas şi restul de esenţă. Se ung foile cu cremă, se aşază jumătăţi de căpşune, cireşe şi se suprapun. Se presară cacao, se decorează cu ciocolată şi frunze de mentă.