x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Pe gaz sau pe lemne și cărbuni: Cum alegem grătarul perfect?

Pe gaz sau pe lemne și cărbuni: Cum alegem grătarul perfect?

de Andreea Tiron    |    30 Mai 2024   •   09:45
Pe gaz sau pe lemne și cărbuni: Cum alegem grătarul perfect?
Sursa foto: Hepta

Fie că avem sau nu o curte la dispoziție, uneori ne dorim să găsim o soluție pentru a ne bucura de gustul unui grătar. Sigur că putem alege compromisul unui grătar în bucătărie, dar poate nu trebuie să le excludem pe celelalte. Așadar, dacă am vrea un grătar, ce ne-ar fi util?

Atunci când decidem că vrem să cumpărăm un grătar, trebuie să luăm în considerare mai multe aspecte, iar unul dintre acestea este reglementat prin lege. Mai exact, Legea picnicului, aprobată în 2012 spune așa: poate fi făcut picnic în anumite zone, dar nu în toate se poate aprinde focul. Sunt zone special amenajate pentru picnic, dotate cu utilităţi şi facilităţi și unde aprinderea focului este permisă. Dacă NU aveți în apropiere o astfel de zonă, singura soluție este să vă orientați spre cumpărarea un grătar cu suport, care permite să nu faceți foc pe pământ, protejând astfel natura.

Tipuri de grătar:

  • Grătar cu butelie (pe gaz): de obicei este ales pentru proprietățile care au curte și un spațiu suficient de mare pentru a-l adăpost la o distanță rezonabilă, astfel încât să nu pună în pericol restul proprietății. Atenție, însă: propanul este ideal pentru grătarele supuse temperaturilor scăzute (care rămân afară sau pentru a face un grătar iarna), dar sub nicio formă nu pot fi folosite în interior sau pe o terasă acoperită. Cele cu butan, însă, pot fi folosite și într-o încăpere amenajată cu acoperiș, dar doar pe timp de vară.
  • Grătar mixt, cu lemne și cărbuni: poate fi folosit și pe proprietate și la camping, dar trebuie luate în considerare dimensiunile. Pentru a fi transportat, este indicat să fie cât mai compact. Dacă, pe de altă parte, în folosim doar la casa de vacanță, atunci ne gândim de obicei la numărul de oameni pentru care gătim. Bine ar fi să facem un singur foc pentru toată masa. 
  • Grătarul pe cărbuni: este de obicei luat în deplasare, poate fi de dimensiuni mai mici și deja există aici o varietate de forme, de la cel rotund care seamănă cu un godin, până la cele pătrate sau dreptunghiulare. Există grătare care au și un mic rol de sobă: sunt din fontă, au picioare scurte și o bază amplă și rotundă care adăpostește cărbunii, iar deasupra vine grătarul. Din cauza formei compacte, nu prea poate fi folosit cu lemne, doar cu unele de foarte mici dimensiuni. Dar este ideal la cort, de exemplu.

Vă este realmente util un grătar cu tavă sau suport pentru cenușă, pentru că este obligatoriu ca aceasta să fie curățată după fiecare utilizare. Și depozitată corespunzător, de altfel. De asemenea este util un grătar care are mai multe trepte pentru montarea grilajului de gătire, astfel puteți regla distanța între alimente și flacără și controla căldura.

În funcție de materialul din care sunt realizate, grătarele pot fi din:

  • Inox: se curăță ușor, se încinge ușor, dar se răcește la fel de ușor. Sunt de evitate cele emailate, chiar dacă prima impresie este că arată mai bine.
  • Oțel cromat sau aliaj: este cel mai scump, dar și cel mai durabil. Rezistă și la șocuri, și la proba timpului și se încălzește omogen.

Fonta este un foarte bun conductor de căldură și păstrează căldura, dar o să aveți ceva mai mult de curățat la el și mare grijă la apă, ruginește! Dar vă poate încălzi și după ce ați mâncat ce ați pregătit la grill.

De ce aveți nevoie pentru grătar?

  • Chibrite sau brichetă
  • Brichete speciale îmbibate cu substanță inflamabilă pentru a vă ușura aprinderea
  • În lipsa acestora, hârtie sau iarbă uscată adunată din apropiere
  • Lemne subțiri pentru a porni focul
  • Cărbuni uscați! Atenție să nu fie prea fărâmițați, pentru că praful de cărbune va stinge flacăra
  • Perie pentru curățat grilajul
  • Slănină sau grăsime pentru a unge grilajul după ce s-a încins
  • Furculiță și paletă cu coadă lungă pentru a întoarce alimentele de pe grătar
  • Mănușă pentru a vă proteja de căldură și pentru a manevra ulterior grătarul încins, dacă e cazul

De ce ne-ar fi util un grătar? Hmmm… fiecare își poate răspunde la această întrebare, desigur. Noi avem și câteva sfaturi pentru pregătirea grătarului propriu-zis și le-am testat pe grill-ul din bucătărie și afară:

×
Subiecte în articol: gratar gaz carbuni lemne