x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Gloria care nu a apus

0
Autor: Simona Chiriac 09 Apr 2008 - 00:00

Veliko Tarnovo, oraş ale cărui începuturi coboară cu multe milenii înainte de apariţia creştinismului, este una dintre cele mai frumoase, mai pitoreşti şi mai atractive aşezări ale Bulgariei.

Un oraş cu multe case albe ce se agaţă, într-un ­echilibru aproape nefiresc, de pantele dealurilor. Case din piatră, trainice, cu ferestre înguste şi întunecate, din dosul cărora poţi să observi în voie forfota de pe străzi. Străzi pietruite, şerpuite, late doar cât să treacă doi oameni ţinându-se de mâini; străzi care urcă abrupt, ramificându-se deodată în străduţe mici şi umbrite, unde, odată intrat, poţi să dai chiar şi peste un copac înflorit, în care au “crescut”, absolut uimitor, şiraguri de mărţişoare (aproape orice copac înflorit de pe aceste meleaguri este “blagoslovit” cu fire de mărţişor ce flutură la cea mai mică adiere a ­vântului).


Veliko Tarnovo, oraş ale cărui începuturi coboară cu multe milenii înainte de apariţia creştinismului, este una dintre cele mai frumoase, mai pitoreşti şi mai atractive aşezări ale Bulgariei. Şi, nu în ultimul rând, o călătorie la Veliko Tarnovo, în centrul istoric, poate fi echivalentul unei perindări în timpurile de acum 100 de ani.


La parterul caselor, meşterii populari îndeplinesc, într-un timp încremenit, aceleaşi gesturi ca mai demult. Olari, lucrători în aramă, armurieri, croitori, tâmplari, ţesători, iconari sau sculptori lucrează şi vând obiecte (vase de lut sau de alamă, costume populare măiestrit ţesute…), ce respectă întru totul vechea tradiţie bulgărească. Brutăriile sunt la mare căutare, semn că ­specialităţile regiunii (care sunt în această regiune ­influenţate de gastronomia turcă) nu îşi dezmint faima. Kataiful, halvaua, boza (o băutură preparată din seminţe de mei fermentate) sau banitsa sunt doar câteva dintre preparatele ce trebuie încercate.

 

Bine ai venit, frate român!

La marginea oraşului, pe dealul Tsarevets, la poalele căruia se unduieşte Râul Yantra, se află Cetatea Veliko Tarnovo, fosta reşedinţă a ţarilor Bulgariei începând cu prima jumătate a secolului al XII-lea. Două inele fortificate, aflate într-o foarte bună stare de conservare, înconjurau odinioară inexpugnabilul palat al ţarului şi Patriarhia Bulgariei. Intrarea în cetate se face pe sub o poartă de piatră impresionantă, străjuită de doi lei ce “păzesc” emblema Cetăţii Veliko Tarnovo. Drumul urcă din ce în ce mai abrupt, iar la un moment dat eşti întâmpinat de cuvinte rostite în limba română: “Bine ai venit, frate român!”.

Păpuşile, îmbrăcate în costume medievale, pun în scenă special pentru turiştii români un moment din trecutul ­glorios al cetăţii ce este şi astăzi, după atâtea sute de ani, încă viu. Ajuns la poalele marelui turn, îmbrăţişând cu privirea dealurile calcaroase, strălucirea Râului Yantra şi zidurile ce se aştern la vârfurile picioarelor, îţi dai seama că, ­pentru o fracţiune de secundă, istoria poate fi nu doar trăită, ci şi împărtăşită.

 

Kyulbastia

Este un preparat pregătit încă din ­Antichitate în regiunea de la sud de Dunăre, iar numele i s-a păstrat de atunci neschimbat. Se poate folosi carne de miel, viţel, pui sau peşte. Poate fi atât fiert, cât şi prăjit. Carnea se taie în felii, apoi se bate cu un ciocan pentru şniţele şi se presară sare şi piper. Se prăjeşte pe grătar, apoi se pune într-o tigaie. Se adaugă usturoi, oţet, sare, un vârf de cuţit de scorţişoară şi seminţe de chimion. Se acoperă cu ulei şi bulion şi se lasă să fiarbă până când se înmoaie. În altă variantă, carnea se taie în bucăţi şi se amestecă bine cu ceapă tocată fin, piper şi scorţişoară. Se înfăşoară în foaie de hârtie umezită şi se prăjeşte pe grătar.

 

Salată de ardei copţi

Se vor folosi două kilograme de ardei graşi roşii şi verzi, ulei vegetal, o legătură de pătrunjel, sare, oţet şi ardei iuţi chilli. Ardeii graşi se despică la vârf şi se presară sare şi cimbru. Se coc pe un grătar şi apoi se ţin într-o oală cu capac, timp de câteva ore, pentru a se înmuia. După ce se curăţă de coajă, se îndepărtează codiţele şi cotoarele. Se aranjează ardeii copţi într-un bol mai larg, iar într-o margine se pun ardeii chilli. Se presară sare şi se toarnă ulei şi oţet după gust. La sfârşit se toacă o legătură de pătrunjel şi se presară din abundenţă peste salată.

 

Supă din peşte sărat

Această reţetă mai poartă numele de “lomski presnosolnik” şi este foarte populară în regiunea Tarnovo. Se pre­pară din carne de peşte dezosată. Se taie în fâşii şi se pune la fiert într-o oală de apă în care s-au adăugat felii de păstârnac, sare şi piper.

Separat se călesc câţiva ardei tăiaţi în fâşii şi se adaugă şi ei în supă.

Când carnea şi legumele sunt fierte se ia oala de pe foc. Două ouă se bat bine şi apoi se toarnă în oală printr-o paletă pentru spumă.

Se mai adaugă iaurt şi câţiva căţei de usturoi întregi. Se serveşte caldă.

 

Drob sarma

Aveţi nevoie de o jumătate de kilogram de ciuperci, câteva cepe verzi, o ceşcuţă de ulei, o mână de orez, două ouă, o ceşcuţă de iaurt, piper, sare, pătrunjel, o bucăţică de unt, un morcov, frunze de ţelină şi un căţel de usturoi. Se toacă foarte fin picioruşele ciupercilor, se fierb într-o oală cu apă şi sare, apoi se strecoară. Într-o tigaie se încinge ulei şi se călesc ceapa verde şi morcovul tocate, apoi se adaugă ciupercile şi orezul. Se toarnă cam o jumătate de cană din zeama în care au fiert ciupercile. Se presară sare, piper, frunze de ţelină tocate şi usturoi zdrobit. Se pregătesc clătite, în mijlocul cărora se aşază umplutură de ciuperci. Se rulează şi se aşază într-o formă termore­zistentă unsă cu unt. Se lasă în cuptor să se coacă. Ouăle se bat şi se adaugă sare, iaurt şi pătrunjel tocat. Se toarnă compoziţia peste clătite şi se mai lasă în cuptor până când sunt gata. Pentru un gust şi mai aparte, se poate rade caşcaval proaspăt sau afumat peste compoziţia de ouă. Drobul sarma este excelent alături de iaurt cu usturoi.

 

Kavarma

Veţi avea nevoie de trei ceşcuţe de făină, şase ouă, un pachet de unt, 500 ml lapte, o linguriţă de sare şi una de oţet. Se plămădeşte mai întâi un aluat potrivit de tare din făină, sare, oţet şi puţină apă călduţă. Se împarte aluatul în cinci bile şi se lasă să stea la cald într-un vas acoperit timp de 30 de minute. Se întinde fiecare bilă de aluat într-o foaie subţire. Cu degetele se formează pliuri late de 6-7 centimetri şi 5-6 centimetri lungime. Se taie fiecare pliu în parte şi se aşază unul lângă altul într-un vas termorezistent uns cu unt. Se stropesc cu unt topit, iar deasupra se toarnă o compoziţie obţinută din ouă bătute, lapte şi brânză rasă. Se lasă în cuptor până când se aureşte deasupra.

 

Sare aromată

Luaţi două-trei legături de cimbru, patru-cinci linguriţe de paprika, 10-15 g sare şi 15 g seminţe de dovleac prăjite şi apoi măcinate. Se toacă foarte mărunt cimbrul (este mai bine dacă se foloseşte cimbru uscat), apoi se adaugă seminţele de dovleac, sarea şi ­paprika. Sarea aromată se poate păstra într-un borcan închis etanş şi se poate folosi la pregătirea garniturilor. La masă se pune în vase tradiţionale de ceramică, sticlă sau de lemn.

Citeşte mai multe despre:   sare,   intr-o,   europa gurmanda

 



Mai multe titluri din categorie

Cum facem vestiţii mucenici moldoveneşti

Cum facem vestiţii mucenici moldoveneşti
Mucenicii moldoveneşti sau sfinţişori, așa cum mai sunt denumiți în anumite zone ale țării, sunt preparatele care nu lipsesc de pe masă de Sfinții 40 de Mucenici, din 9 martie. Iată cea mai simplă...

Circuite noi pentru vizitatori, în jurul celor mai frumoase castele

Circuite noi pentru vizitatori, în jurul celor mai frumoase castele
Galerie Foto Castelul Peleș înseamnă și parcul din jurul clădirilor istorice. Tezaurul natural al domeniului Peleș este aproape la fel de important precum cel construit. Peisagiști renumiți au contribuit la frumusețea...

La 17 ani, Daria Ștefania merge în finala iUmor! Cea de-a treia ediție, lider de audiență

La 17 ani, Daria Ștefania merge în finala iUmor! Cea de-a treia ediție, lider de audiență
Cea de-a treia ediţie a celui mai nou sezon iUmor, difuzată miercuri seara, între orele 20.30 – 22.56, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicului comercial din mediul urban. Astfel, la nivelul...

Cea de-a treia ediție iUmor a fost lider de audiență

Cea de-a treia ediție iUmor a fost lider de audiență
Cea de-a treia ediţie a celui mai nou sezon iUmor, difuzată miercuri seara, între orele 20.30 – 22.56, la Antena 1, a fost lider de audiență la nnivelul publicului comercial din mediul urban. Astfel, la...

Chefi la cuțite – lider de audiență. Connect-R a venit în emisiune la rugămintea fiicei sale

Chefi la cuțite – lider de audiență.  Connect-R a venit în emisiune la rugămintea fiicei sale
Galerie Foto Marți seara Chefi la cuțite a fost din nou lider de audiență la nivelul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani. Conform Kantar Media, show-ul de pe Antena 1 a obținut o audiență medie de...

Donald Trump, roast istoric la iUmor, miercuri, de la 20.30, la Antena 1

Donald Trump, roast istoric la iUmor, miercuri, de la 20.30, la Antena 1
Galerie Foto Personaje istorice și contemporane îi vor ține pe cei trei jurați iUmor în alertă pe tot parcursul sezonului zece, iar miercuri, de la ora 20.30, la Antena 1, își face apariția însuși fostul președinte al...

Cum poți deveni make-up artist: sfaturi pentru primii pași și o viziune productivă

Cum poți deveni make-up artist: sfaturi pentru primii pași și o viziune productivă
Meseria de make-up artist presupune, înainte de toate, pasiune și dedicare. Nu toți pasionații de machiaj, look și tehnici de înfrumusețare pot face o carieră din asta, dar dacă eștii perseverent și îți...

Redescoperirea relației sau a căsniciei: ce poți face pentru a dezvolta constant pasiunea pentru partener

Redescoperirea relației sau a căsniciei: ce poți face pentru a dezvolta constant pasiunea pentru partener
Relațiile de lungă durată și căsniciile au nevoie de atenție, o bună gestionare a conflictelor și, de multe ori, compromisuri. Deoarece este foarte greu, spre imposibil, să ai aceleași sentimente ca cele din pr...

Chefi la cuțite – lider de audiență cu cel de-al doilea episod. Show-ul a fost urmărit de peste 2 milioane de telespectatori

Chefi la cuțite – lider de audiență cu cel de-al doilea episod. Show-ul a fost urmărit de peste 2 milioane de telespectatori
Galerie Foto Luni seara, Chefi la cuțite s-a clasat pe primul loc în topul audiențelor la nivelul publicului comercial. Conform Kantar Media, show-ul de pe Antena 1 a obținut o audiență medie de 9.7 puncte de rating și 29.2 co...

Parfumurile orientale: descoperă de ce au devenit atât de populare în întreaga lume?

Parfumurile orientale: descoperă de ce au devenit atât de populare în întreaga lume?
Galerie Foto Lumea fascinantă a parfumurilor este plină de varietate! Dacă te adâncești în subiect măcar puțin, vei observa imediat că tehnicile de realizare a parfumurilor, formele și compozițiile lor sunt...

Debut în forță pentru noul sezon Chefi la cuțite. Emisiunea a fost lider de audiență pe publicul comercial

Debut în forță pentru noul sezon Chefi la cuțite. Emisiunea a fost lider de audiență pe publicul comercial
Galerie Foto Sezonul 9 Chefi la cuțite a debutat în forță duminică seara la Antena 1. Conform Kantar Media, show-ul a fost lider de audiență la nivelul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani cu o...

Toto Dumitrescu se alătură distribuţiei serialului Adela, de la Antena 1

Toto Dumitrescu se alătură distribuţiei serialului Adela, de la Antena 1
Galerie Foto Toto Dumitrescu se alătură distribuţiei proiectului Adela, de la Antena 1. În cel mai nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production, difuzat în fiecare joi, de la 20:30, la Antena...

Burlacul, emoționat înainte de a se întâlni cu cele 25 de fete: ”Nu sunt bărbatul perfect, sunt omul care va încerca din răsputeri să te facă fericită!”

Burlacul, emoționat înainte de a se întâlni cu cele 25 de fete: ”Nu sunt bărbatul perfect, sunt omul care va încerca din răsputeri să te facă fericită!”
Galerie Foto Emoționat și nerăbdător să își întâlnească aleasa, Andi Constantin a ales să împărtășească toate aceste trăiri cu cele 25 de fete pe care le va întâlni vineri, 5 martie, de la 20.30, la Antena 1, în...

Ce conditii trebuie sa indeplineasca un stetoscop bun

Ce conditii trebuie sa indeplineasca un stetoscop bun
Cum sa alegi un stetoscop bun? Alegerea unui stestoscop presupune multa atentie si este nevoie sa tinem cont de anumite aspecte atunci cand vrem sa achizitionam unul potrivit. Asta pentru ca acesta este un element ese...

Ce spun ducii de Sussex în primul interviu după mutarea în California

Ce spun ducii de Sussex în primul interviu după mutarea în California
Primul interviu al ducilor de Sussex după renunțarea la obligațiile care le reveneau în cadrul familiei regale britanice a fost acordat celebrei realizatoare Oprah Winfrey și va fi difuzat integral...
Serviciul de email marketing furnizat de