x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Gondola si catifea

Gondola si catifea

de Max Gourmet    |    15 Mar 2006   •   00:00
Gondola si catifea
CRONICA DE RESTAURANT
Venind de la Roma, v-a dezamagit Capitala? Ternul cartierelor-dormitoare, aglomeratia insalubra, dughenele fara sarm v-au intristat? Cand ma bantuie si pe mine dezagreabilul sentiment, ma-ntorc la Bucurestiul anilor ’30: dupa o plimbare pe strazile vechi, sunt gata sa iert chiar si 1.000 de pacate! Bunaoara, dincolo de Piata Galati, am vazut o casa cu interiorul renovat dupa toate regulile decoratiunii ca sa devina Restaurantul "Maccheroni". Putini patroni reusesc sa depaseasca tentatia imbogatirii peste noapte si sa investeasca atat cat trebuie in calitate: un bucatar francez sau unul italian, o mobila la comanda, un personal cu scoala… Sunt exigente straine asa-zisilor profesionisti ai restauratiei de la noi.

Intru, asadar, pe la pranz, in casa de pe Strada Donici, nu numai sa vad oglinzile venetiene, dar sa si mananc "alla cucina romana". Auzisem de celebrul "Maccheroni" din Roma si de "gorgonzola gnocchi", de Madonna si de altele. Insa acel "ragazzo" brunet si misterios care ia comanda nu e la ora povestilor; nu insist nici eu, mai ales ca, in weekend, personalul poate fi obosit dupa o sambata grea. Cel putin impresia asta o lasa, aranjandu-si, parca nefiresc, tinuta. Interiorul restaurantului e insa impecabil. Domina albul, lumina nefiltrata, florile mari si tonul de verde crud anuntand o primavara romantica. Prin glasvanduri, vad intreaga casa, intr-un amestec de intimitate si libertate a privirii ce poate surprinde si consuma orice tablou. Admir si mananc.

La antipasti (antreuri), "prosciutto e melone" se dovedeste a fi o capodopera culinara inspirata din tablourile venetiene renascentiste: catifele roz de prosciutto fluturand deasupra gondolei de pepene galben. Azi renunt la paste si trec direct la felul principal. Mi se aduce, pe fond sonor de cantoneta, "Vitello Rossini", cu multe bucati de muschi in sange acoperite de ansoa, cascaval, legume prajite si crema balsamica. Iar desfatarea gastronomica pe care numai un bucatar italian o poate provoca atinge culmea o data cu "Panna Cotta" delicioasa, invelita in sos caramel si fructe de padure, urmata de un digestiv "amaro" din partea casei.

Am plecat, urmarit de privirea usor intrigata a patronului; pana apare cronica, pentru el sunt un anonim. Si inca unul subiectiv! Cred, sincer, ca la Maccheroni puteti avea parte de o bucatarie excelenta, la preturi de mare restaurant. Daca n-ar fi atat de scump, le-as trece si eu pragul mai des. Cine stie, poate nimeresc si un alt "cameriere"...

NOTELE LUI MAX
Restaurantul Maccheroni
Str. Al. Donici nr. 11
  • Mancare - 4/5
  • Servire - 2/5
  • Ambianta - 4/5
  • Pret - 4/5
  • DE GUSTIBUS
    SALMONE AL BURRO E SALVIA. Delicios, fara indoiala, acest fel de mancare aparent simplu! Cotletele de somon sunt pregatite pe gratar (pana si urma lasata pe carnea roz-portocalie a pestelui are gust savuros de… arsura!) si prezentate intr-un sos de vin, unt si salvie. Garnitura de broccoli e suculenta, iar in farfurie, privind jocul de linii al otetului balsamic si contrapunctul dat de piperul rosu feliilor de lamaie, imi pare ca am dinainte nu o simpla mancare, ci un tablou pe care mi-ar fi teama sa-l "degust".
    Pret: 29 RON
    ×