x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Grafic fluctuant

Grafic fluctuant

06 Apr 2005   •   00:00

Sefii-bucatari din restaurantele si hotelurile care lucreaza cu carne au foarte mari batai de cap in cazul in care vor sa prepare ceva deosebit.

  • de JOSEPH HADAD, Executive Chef Casa Vernescu
  • Este foarte greu sa lucrezi cu carne de calitate superioara. Parerea mea este ca aici, in Romania, este o problema foarte mare, pentru ca nu este carne de calitate medie si peste medie. Aici nu este la fel ca in firmele mari din afara. In America de Sud, in Uruguay si Argentina, este cea mai buna carne, are cele mai multe vitamine. Acolo este clima foarte buna, animalele au hrana de care au nevoie, crescatorii au foarte mare grija la toate detaliile. Acolo, inainte de a taia o vita, de exemplu, i se face masaj, astfel incat muschii sa se relaxeze si sa fie de cea mai buna calitate, sa fie frageda. Apoi, carnea este lasata sa stea aproximativ 10 zile la o temperatura de 0°C, pentru ca muschiul sa fie proaspat. In Romania, animalul se vinde imediat ce a fost taiat. Nici nu este bine sa consumi carnea asa de repede.

    Cel mai rau este ca aici nu este o firma care sa creasca animalele de mici. In Romania se respecta doar criteriul banilor. Important este doar sa iasa carnea si sa se vanda. Muschiul de vita nu este muschi, e subtire, fara gust. Ficatul nu este bun, nu este cum trebuie. Daca tai vaca batrana, nu o sa fie buna decat pentru ciorba, in cel mai bun caz. Este o mare problema, mai ales pentru ca nu se respecta un standard. Este ca un grafic ce are urcusuri si coborasuri foarte mari. De aceea, aici se lucreaza cu carne adusa din afara. Mie, ca sef-bucatar strain, imi pare rau, pentru ca este atat teren in tara unde se poate face ceva deosebit, ceva mai de calitate. Avem nevoie de asociati din strainatate de la care sa invatam si atunci vom avea de castigat cand vom intra in Uniunea Europeana. Si trebuie inceput de pe acum, pentru ca nu mai este timp. Este drept, de cateva ori am primit marfa buna si din Romania, dar asta s-a intamplat foarte rar. Si daca intra un client si o data ii dau muschi de vitel de calitate A, alta data de calitate B, nu mai vine in restaurant. Sunt firme in tara care lucreaza cu cotlet de miel adus din Australia, maturat, congelat. Este carne foarte buna, se vede ca animalul a fost foarte bogat. Si aici se poate face asa ceva, daca institutiile abilitate ar ajuta producatorii. Si asta pentru viitorul alimentatiei si al agriculturii.

    ×
    Subiecte în articol: gastronomie