x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Gustul bucatelor din casele germane

Gustul bucatelor din casele germane

15 Aug 2007   •   00:00

Primii etnici germani au ajuns pe teritoriul Transilvaniei incă din secolul al X-lea. Au adus cu ei tradiţiile ţinuturilor de unde proveneau, obiceiurile şi tabieturile culinare care sunt păstrate şi astăzi intocmai. Pe lăngă o disciplină de fier, curăţenie şi cultură, au adus şi foarte multe feluri de preparate specifice gastronomiei germane.

Delicii

Baza hranei lor o constituie legumele, indeosebi cartofii, şi apoi carnea de vită şi porc. Preparatele din carne sunt recunoscute, de la celebrii lebervurşti la şuncile afumate şi cărnaţi. Supele şi măncărurile care au la bază cartofii şi varza, completate cu afumături, au făcut dintotdeauna deliciul bucătăriei germane. Smăntăna este ingredientul de bază al garniturilor şi sosurile groase. Pastele făinoase, de la tăiţei la foile de plăcintă, imbogăţesc meniul şi satură mesenii cu măncăruri delicioase. Cina germană se compune şi astăzi din tăiţei de casă cu felii de slăninuţă prăjită, opăriţi cu puţină grăsime şi daţi 10 minute la cuptor, serviţi alături cu o cană de lapte prins. Cozonacul, plin cu miez de nucă şi parfumat intens cu aroma de scorţişoară, răscoleşte oricănd poftele iubitorilor de prăjituri. Din nefericire, numărul etnicilor germani s-a redus considerabil, dar cei rămaşi işi aduc cu prisosinţă contribuţia la etalarea bogăţiei culturale, etnice şi a gastronomiei tradiţionale.

Knodel din cartofi fierţi

Ingrediente: 1,5 kg cartofi, 200 g făină, sare, 20 g unt, 50 g păine albă (tăiată bucăţele), doi litri de apă, un ou.

Preparare: Cartofii fierţi se pasează, se amestecă bine cu făina şi sarea pănă cănd se obţine o cocă. Se adaugă două-trei linguri de apă sau un ou. Aluatul se imparte in 12 bucăţi, care se aplatizează şi, in mijlocul lor, se pun bucăţelele de păine prăjită in unt. Se modelează apoi găluşte care se dau prin făină şi se pun in apă clocotită cu sare. Se fierb 5 minute la foc mic, apoi se dau deoparte şi se lasă să mai stea in apă 5-10 minute. Se folosesc pentru a inlocui garnitura de cartofi natur la mesele de duminică, la preparatele cu sos.

×