x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Gusturile copilăriei. Rețeta tradițională de socată

Gusturile copilăriei. Rețeta tradițională de socată

de Redacția Jurnalul    |    20 Mai 2024   •   14:30
Gusturile copilăriei. Rețeta tradițională de socată

Socata tradițională este o băutură delicioasă, ușor acidulată și răcoritoare.

Atunci când culegi florile de soc trebuie să le alegi pe cele care au mugurii proaspăt deschiși și se află în zone fără trafic intens sau le poți cumpăra din piață. Le scuturi bine pentru a îndepărta insectele iar acasă le clătești ușor cu apă rece. 

Florile de soc bune pentru socată au un diametru între 10- 30 cm. Dacă le vei culege în diferite momente ale maturității lor vei observa că au nuanțe de culoare și miros distinct, în funcție de perioadă. Uneori se întâmplă ca și zona de unde le culegi sau vremea să influențeze calitătatea florilor de soc.

Fiecare floare pe care o tai reduce recolta din toamnă. Adună doar cât ai nevoie și nu lua mai mult de 20-30% din flori de la o plantă. Căută florile proaspete, complet deschise, care nu au devenit încă maronii. Cel mai bine este să le culegi dimineața devreme.

Asigură-te că florile de soc sunt culese din zone necontaminate și că nu au fost tratate cu substanțe chimice.

În cele mai multe zone ale lumii florile sunt albe, însă mai există și socul negru, în anumite părți ale Europei și în estul Americii de Nord. În vestul Americii de Nord poți găsi soc albastru.

Ingrediente

  • 20-25 de inflorescențe de soc (flori proaspete)
  • 2 lămâi
  • 200 g zahăr
  • 10 căni de apă
  • 5 g drojdie.

Mod de preparare

Se spală ușor florile de soc pentru a elimina orice impurități. Se îndepărtează florile de soc de pe tulpini, pentru a nu rămâne părți verzi, deoarece acestea pot da un gust amar.

Într-un vas mare, se adaugă apa și zahărul. Se amestecă bine până când zahărul se dizolvă complet. Apoi se pun florile de soc și felii de lămâie în vasul cu apă îndulcită. Se acoperă lejer cu un prosop curat și se lasă 24 de ore.

Apoi se adaugă drojdia proaspătă. Se acoperă din nou și se mai lasă 48 de ore pentru a fermenta. După perioada de fermentare, se strecoară lichidul într-un recipient curat sau sticle de sticlă închise ermetic. Se aruncă florile de soc și felii de lămâie.

Se păstrează la frigider pentru a se răci și a se matura timp de cel puțin 1-2 zile, pentru a dezvolta aroma și efervescența.

Poți ajusta cantitatea de zahăr sau adăuga alte ingrediente, cum ar fi mentă sau ghimbir. În loc de drojdie, pentru fermentare, poți pune boabe de orez sau oțet de mere.

Se pot adăuga mai multe lămâi, dar și limete sau portocale, potrivit hellotaste.ro.

 

×
Subiecte în articol: socata reteta