x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Gutui dulci, amărui

0
Autor: Tudor Cires 19 Oct 2013 - 00:00
Gutui dulci, amărui
Vezi galeria foto
Cât de mult vă doriţi o felie de cozonac? Sau o felie de ruladă cu gem de fructe? Dacă nu-i pofta atât de mare încât să daţi fuga până la magazin să vă cumpăraţi ceva dulce - care oricum nu s-ar compara cu nici un desert pregătit în casă, de o gospodină pricepută! -, eu zic să facem aşa: eu vă dau reţetele (mai bine zis, le intermediez, pentru că ele ne-au parvenit, via email, de la dna Paulina Raeţchi, din Alba-Iulia), iar dumneavoastră vă faceţi rost de ingrediente, vă înarmaţi cu răbdare şi cu multă voie bună şi purcedeţi la prepararea lor.

"La noi, în Apuseni, prin satele moţilor, se obişnuieşte ca la marile sărbători şi în zilele de duminică să se pregătească şi câte un cuptor cu cozonaci, a căror particularitate este că umplutura nu-i de nucă sau de cacao, ca la casele mari de la Cluj sau din Bucureşti, ci din dulceţuri, gemuri şi peltele din fructe specifice locului. Cel mai fain cozonac este cel cu dulceaţă de fructe de pădure - de afine, dar mai ales de mure. Aşa zic toţi vecinii şi prietenii mei. Mie însă mi-a rămas gândul din copilărie la cozonacul (ruladă - zic unii) cu gem de gutuie, în care bunica strecura şi câte o bucată de miez de nucă ori câteva cubuleţe de gutuie tăvălite prin zahăr şi caramelizate. Şi pentru că noi, ardelenii, suntem foarte pricepuţi când vine vorba despre tot felul de plăcinte şi despre prăjituri, eu o să vă mai trimit, alături de reţeta acestui cozonăcel, şi o tavă de plăcinte gemene cu brânză dulce, şi un trandafiraş cu umplutură de mere şi nucă, aşa cum am deprins a face de la o prietenă care a ajuns aici, în ţara lui Avram Iancu, venind de sub poala Carpaţilor Meridionali, de pe lângă Tismana. Mie mi-au plăcut foarte mult aceste dulciuri şi sper să vă placă şi domniilor voastre." Ce ziceţi, ne punem pe treabă?  

Cozonac cu gem de gutui
Pregăteşti mai întâi un aluat mai aromat, mai dulce şi mai elastic, cum este acela de cozonac, din ouă, făină, unt topit, zahăr, drojdie (topită cu puţin zahăr), un vârf de cuţit de sare, puţin ulei şi arome (dar să nu abuzaţi de ele). Aluatul se frământă mult, până face băşici, după care se lasă la loc cald, să se odihnească şi să crească. Pentru umplutură se alege un gem mai gros şi mai tărişor, pregătit din gutui, de cu toamna. Dacă ai gutui proaspete, pregăteşte şi câteva cubuleţe de gutui, pe care le caramelizezi într-o crăticioară în care ai pus la topit, pe foc potrivit, o lingură de zahăr. În lipsă, se mai pot folosi câteva bucăţi de gutuie din dulceaţă. Alege şi câţiva mieji de nucă, spală-i, dă-i la cuptor şi apoi curăţă-i de înveliş, cu buricele degetelor. Când aluatul a crescut, întinzi o foaie pentru cozonac şi pe trei sferturi din ea ungi cu gemul de gutuie, presari bucăţile de gutuie caramelizată şi miezuri de nucă, apoi rulezi şi aşezi în tăvile potrivite, unse cu ulei şi făină. Ungi cu ou bătut şi dai la cuptor.

 

Plăcinte gemene cu brânză dulce
Pregăteşti un aluat ceva mai tare din ouă, făină, apă, sare şi drojdie. După ce ai frământat bine, pui ligheanul sau covata la loc cald, acoperi cu un şervet şi laşi să crească vreo două ore. În acest timp, pregăteşti umplutura. Baţi spumă câteva albuşuri de ou, cu un praf de sare. Gălbenuşurile le freci bine cu zahăr şi zahăr vanilinat, esenţă de rom sau alt aromatizant, după plac. Brânza dulce se amestecă mai întâi cu două linguri de smântână, apoi cu gălbenuşurile şi abia la urmă cu albuşurile bătute spumă. Dacă se vor pune stafide în această umplutură, ele trebuie spălate şi puse un timp la înmuiat în lapte călduţ. Când aluatul a crescut suficient, se presară pe masă făină şi se întind foi de formă aproape dreptunghiulară. Se întind cu un sucitor mai subţire sau cu un melesteu, pentru ca să iasă suficient de subţiri, dar, atenţie, nu trebuie să se rupă! Umplutura de brânză se întinde cu lingura pe două laturi paralele ale foii de plăcintă, după care din fiecare margine aluatul începe a se rula către interior, până la mijlocul foii, unde cele două jumătăţi de rulou se întâlnesc. Pentru o tavă mare de cuptor, pot fi pregătite trei-patru astfel de plăcinte gemene. Se unge faţa plăcintelor cu gălbenuş de ou bătut cu puţin sifon şi se bagă tava cu plăcinte la cuptor, la foc potrivit, pentru 40-50 de minute, în funcţie de grosimea rulourilor.

 

Trandafiraşi cu mere şi nucă
Se pregăteşte un aluat de cozonac mai puţin dulce, dar e bun şi un aluat clasic de pâine, în care s-a adăugat puţin unt topit şi câteva linguri de zahăr. Pentru umplutură se aleg mere tari, din soiul creţesc. Nu se curăţă de coajă, pentru că totuşi coaja conţine multe vitamine. Merele se dau pe răzătoare. Într-o cratiţă se pun la caramelizat câteva linguri de zahăr, cu puţin unt, şi se călesc merele rase, lăsând pe foc cât este necesar ca sucul lăsat de acestea să scadă. Se adaugă apoi în compoziţia umpluturii nuci măcinate fin şi se ia umplutura de pe foc, lăsându-se să se răcească. Unii adaugă şi esenţă de rom sau chiar două-trei linguri de rom bun. Când aluatul a crescut frumos, se întind foi care se ung cu umplutura şi se rulează, după care rulourile se taie cu cuţitul în bucăţi de 12-15 cm lungime. Se pot folosi apoi forme mici pentru tartă, în care încape doar câte o bucată de rulou, sau forme mai mari, în care se pun mai multe astfel de bucăţi, una lângă cealaltă. Înainte însă, formele trebuie unse cu unt şi făină. Indiferent care este varianta aleasă, cea a "trandafiraşilor" sau a "buchetului de trandafiri", formele (tăvile) se pun în cuptorul încins, la foc potrivit. După ce încep să se rumenească, se scot şi se ung cu o glazură dintr-un sirop obţinut prin fierberea apei cu zahăr, apoi se mai dau puţin la cuptor.

Citeşte mai multe despre:   caiet de retete

 



Mai multe titluri din categorie

Antena 1 difuzează mini seria „Iisus din Nazareth”, produsă de Franco Zeffirelli

Antena 1 difuzează mini seria „Iisus din Nazareth”, produsă de Franco Zeffirelli
Începând de mâine, în fiecare vineri, de la 20:30, Antena 1 va difuza mini seria „Iisus din Nazareth”, producţie realizatã de Franco Zeffirelli, ce prezintã viaţa, moartea şi învierea lui Iisus din...

Grecia renunță la carantină pentru turiștii din UE

Grecia renunță la carantină pentru turiștii din UE
Autoritățile din Grecia renunță la măsura intrării în carantină timp 7 zile pentru turiștii din UE începând din 19 aprilie, scrie DPA. Planul trebuie aprobat și de experții epidemiologi. Va fi...

Cum să asortezi corect perechea de adidași cu rochia preferată

Cum să asortezi corect perechea de adidași cu rochia preferată
Galerie Foto Din moment ce moda a evoluat enorm în ultimii ani, astăzi ne e permis să combinăm diverse articole vestimentare  cu adidașii - lucru care în trecut era considerat subiect taboo. Atâta timp cât respecți...

George Tănase intră în pielea lui Michael Jackson pentru un roast istoric la iUmor

George Tănase intră în pielea lui Michael Jackson pentru un roast istoric la iUmor
Actorul George Tănase intră în pielea excentricului Michael Jackson astăzi, de la ora 20.30, la Antena 1, într-o nouă ediție iUmor.            ...

Ți-ai propus să redecorezi casa? Află de ce mobila din lemn este cea mai bună alegere!

Ți-ai propus să redecorezi casa? Află de ce mobila din lemn este cea mai bună alegere!
A venit momentul să îți înnoiești piesele de mobilier sau pur și simplu vrei să dai un aer proaspăt casei tale? Deși primul lucru la care te uiți este modelul, trebuie să pui accent, în primul rând, pe...

Chefi la cuțite – lider de audiență Chef Bontea a părăsit platoul Chefi la cuţite la proba amuletei

Chefi la cuțite – lider de audiență  Chef Bontea a părăsit platoul Chefi la cuţite la proba amuletei
Galerie Foto Marți seara, Chefi la cuțite a fost din nou lider de audiență și s-a situat în topul preferințelor telespectatorilor, atât la nivelul publicului comercial, cât şi la nivelul întregului public urban. Conform...

Chefi la cuțite, lider de audiență! Mihai Bendeac și actorul Radu Micu intră în bucătărie în această seară

Chefi la cuțite, lider de audiență! Mihai Bendeac și actorul Radu Micu intră în bucătărie în această seară
Galerie Foto Luni seara, Chefi la cuțite a fost din nou lider de audiență și s-a situat în topul preferințelor telespectatorilor. Conform Kantar Media, cooking show-ul difuzat în intervalul 20.24 – 23.54 la Antena 1 a...

La ce servesc rafturile metalice

La ce servesc rafturile metalice
Rafturile sunt un mod convenabil de a aranja spațiul. Zonarea este deosebit de importantă pentru zonele mici ale spațiilor. Dar această tehnică nu este doar foarte practică, deoarece tipurile de rafturi...

Cinci trucuri pentru o casă în stil minimalist

Cinci trucuri pentru o casă în stil minimalist
Iubești stilul minimalist și mereu apreciezi acele case extrem de aerisite și ordonate, unde există spațiu și totul este îngrijit. Cu toate acestea, îți este teamă să începi un astfel de proiect din cauza...

Cauti dezinfectantii ideali pentru casa ta? Iata 3 factori de care sa tii cont!   

Cauti dezinfectantii ideali pentru casa ta? Iata 3 factori de care sa tii cont!   
Galerie Foto Daca solutiile de dezinfectare erau, pana acum, numai in atentia centrelor medicale si a parintilor cu copii mici, pandemia de coronavirus a schimbat pentru totdeauna importanta acestora. Astfel, indiferent daca lucrezi...

Cum se montează corect aparatul de aer condiționat

Cum se montează corect aparatul de aer condiționat
Aparatul de aer condiționat este recomandat pe timpul verii datorită funcției de răcire care crează un ambient plăcut și oferă confortul dorit. Este indicat ca pentru montarea unui aparat de aer condiționat să...

6 soluții pentru o casa pe teren mic sau îngust

6 soluții pentru o casa pe teren mic sau îngust
În cazul în care vreți să aveți costuri de administrare mai reduse, dar și confortul necesar unei locuințe actuale și moderne, optați pentru proiecte case mici de la UberHause. Variantele și soluțiile ce pot f...

Chef Bontea şi-a adjudecat aseară o nouă amuletă Andrei Păunescu şi Maria Măgirescu, invitaţi speciali diseară la Chefi la cuţite

Chef Bontea şi-a adjudecat aseară o nouă amuletă  Andrei Păunescu şi Maria Măgirescu, invitaţi speciali diseară la Chefi la cuţite
Galerie Foto Cea mai nouă ediţie Chefi la cuţite, difuzată aseară, la Antena 1, a pus în joc o amuletă prețioasă: câștigătorul va putea opri timp timp de zece minute celelalte două echipe, cu excepția unui singur...

Un fost campion MMA și un preot vin să gătească la Chefi la Cuțite

Un fost campion MMA și un preot vin să gătească la Chefi la Cuțite
Galerie Foto Diseară, la ora 20.00, Chefi la Cuțite se întoarce cu o nouă rundă de degustări pe nevăzute și o nouă confruntare pentru mult râvnitele amulete. Concurenții care vor trece pragul show-ului de cooking de la...

Rapperul american DMX a murit la vârsta de 50 de ani 

Rapperul american DMX a murit la vârsta de 50 de ani 
Rapperul și actorul american DMX a murit la vârsta de 50 de ani, la cinci zile după ce a suferit un infarct, anunță BBC. Cântărețul se afla la terapie intensivă și a murit alături de familia sa. Numele...
Serviciul de email marketing furnizat de