x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Hanul din vremea Unirii

0
Autor: Anna Borca 24 Ian 2007 - 00:00

BUCATARIA DE ALTADATA
"Vechea ospetie romaneasca este un dar sfant de la stramosi, sa-l pastram ca unul ce onoreaza caracterul natiei si niciodata sa nu-i para rau strainului ca a venit de s-a asezat la vatra noastra", domnitorul Al.I. Cuza

BUCATARIA DE ALTADATA
Arhiva Ion C. Rogojanu

"Vechea ospetie romaneasca este un dar sfant de la stramosi, sa-l pastram ca unul ce onoreaza caracterul natiei si niciodata sa nu-i para rau strainului ca a venit de s-a asezat la vatra noastra"
domnitorul Al.I. Cuza

Han, ratos, rates, cerdac, carciuma-han, ospetie... Adevarate popasuri de intalnire ale drumetilor, calatorilor, diplomatilor, misionarilor, negustorilor... Un loc de odihna si ospatare, de povesti reale, mituri si legende... Un astfel de loc, al ospetiei moldovenesti din Iasi, a fost Hanul lui Binder. I s-a mai zis si "Hanul Unirii".

Care este povestea acestei vetre de popas? O aflam in cartea "Cu Iasii mina-n mina..." scrisa de inginerii-cronicari Constantin Ostap si Ion Mitican. Lucian Vasiliu, un po(d)gorean adevarat, ii numeste pe autori "urmasi ai memorialistilor de tip Iacob Negruzzi si George Panu".

Mit si legenda

Arhiva Ion C. Rogojanu
Istoria acestui local incepe in anii ’50 ai veacului Unirii. Iosef Ciolcin Binder, mester butnar (cel care face butoaie), deschide un han, situat exact in calea postalioanelor dinspre Tara de Sus si Tara de Jos. Firma era batuta intr-un stalp cu felinar si infatisa un postalion inalt cat muntele, ceea ce insemna ca aici era "locul voiajorilor popositi in capitala". Camerele erau largi, aveau mobilier de mahon, crivaturi (pat inchis de jur imprejur, avand dedesubt un sertar mare pentru albituri), oglinzi venetiene, cristaluri si portelanuri. Pe aici au trecut atat simpli calatori, negustori, cat si diplomati ai curtilor din Viena si Sankt Petersburg.

Finete

Cu ce mancaruri isi rasfata hangiul Binder oaspetii? Borsuri si zamuri, jamboane rumenite, chiftele, carnati sau "saleamuri", placinte, "zalatine", adica gelatine de smeura sau fragi si inghetate frantuzesti... Se spune ca "supa chisata" din pui si franzelele prajite, faramitate in "chiulite", si dulcele "blamanje" se pregateau dupa retetele cercate si publicate de maestrii M. Kogalniceanu si C. Negruzzi.

Bucatele erau stropite din belsug cu "baterii" de sticle cu sampanie, vinuri invechite si cu renumita bere vieneza, aduse de la ghetarii si din hrubele celor doua beciuri. Iar ca sa-si potoleasca "setea de noutati", oaspetii, savurand cafeaua, citeau ziare sosite de la Paris si Viena.

Amintiri si istorie

Arhiva Ion C. Rogojanu
A fost locul unde s-a desfasurat o serie de manifestari importante in perioada anilor 1848-1859. Scriitorul D.C. Moruzi, descendent din vechea familie princiara a Moruzestilor, noteaza ca in zilele lui ianuarie 1859 hanul era plin de oaspeti din toata Moldova, veniti sa participe la insemnatele evenimente. Treceau coloane de "bonjuristi", marsaluind intre casa lui M. Kogalniceanu si Palatul Ocarmuirii. Peste tot rasunau cantecele unionistilor, adunati sa intampine delegatia ce venea cu mandatul alegerii domnitorului Alexandru Ioan Cuza si in Muntenia. Iar in seara zilei de 28 ianuarie, la Binder, s-a dat un banchet cum nu se mai vazuse pana atunci, la care au luat parte mii de ieseni.

Agape

Aici, junimistii isi organizau celebrele aniversari. Memorabila a ramas seara din 24 noiembrie 1878. Prof. Iacob Negruzzi, unul dintre fondatorii "Junimii" si un excelent amfitrion, noteaza ca atunci "deodata au facut intrare 6 amici din Bucuresti in frunte cu Titu Maiorescu, Mihai Eminescu, I.L. Caragiale si Ioan Slavici". Invitatiile la intruniri erau compuse de I. Negruzzi, sufletul acestor agape si un adevarat manuitor de verb.

Iata cum suna una dintre "citatiuni": "Membrii tuturor triburilor societatii «Junimea» fundatori lipoveni, caracuda si cei noua, sunt citati ca in ziua de 26 octombrie sa se afle la scaunul societatei din Iasi, unde se va da cu mult chef si cu putine parale, in otelul Binder, oarele 6 sara, al 20-lea praznic traditional. Mincarea va fi fudulie, iar bautura temelie. Spritul nu este de rigoare. Secretar, I.N". Au ramas doar amintirile, povestile si un loc incarcat de istorie...

Popasuri iesene de odinioara

Hanul lui Petrea Bacalu. Vechiul han a ramas in istorie ca locul de unde a fost urmarita marea hora a Unirii care s-a incins dupa anuntarea alegerii ca domnitor a lui Al.I. Cuza. Aici, in incinta localului, au aparut in fata publicului iesean celebrii actori Grigore Manolescu, Aristizza Romanescu si altii. Si tot aici, in anul 1885, a stat poetul Mihai Eminescu.
Hanul lui Vanghele. Potrivit unui document din 17 aprilie 1857, hanul avea 29 de camere, o sala de biliard, camere mai mici pentru argati, patru beciuri speciale si o pivnita cu hrube de piatra. Era vestit in toata Tara Moldovei pentru cuhnia sa.
Hanul lui Coroi. A fost construit in prima jumatate a secolului al XIX-lea de spatarul Vasile Coroiu. Avea printre altele si doua dughene. Una era folosita ca bacanie, unde se vindeau diverse produse: "coloniale", "dulceturi de zmeura proaspata foarte buna si ieftina" si altele.
Hanul "La trei sarmale". Se pare a fi cel mai vechi han. In secolul al XVII-lea apartinea de Manastirea Socola, iar in anul 1863, o data cu aprobarea Legii secularizarii, a trecut in proprietatea Primariei din Iasi. Se spune ca aici, conform traditiei, trecatorilor li se ofereau vinuri si bucate alese. I-au trecut pragul Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu si Ion Creanga.
Citeşte mai multe despre:   hanul

 



Mai multe titluri din categorie

Roast istoric mult așteptat în ultima ediție de audiții Lady Diana va urca pe scena iUmor

Roast istoric mult așteptat în ultima ediție de audiții  Lady Diana va urca pe scena iUmor
Seria roast-urilor istorice continuă și astăzi cu o prezență mult așteptată. Lady Diana, prințesa poporului englez, face o vizită emisiunii iUmor, în această seară, de la 20:00, la Antena...

Prima parte a seriei Singur acasă, lider detaşat de audienţă, la nivelul tuturor targeturilor

Prima parte a seriei Singur acasă, lider detaşat de audienţă, la nivelul tuturor targeturilor
Cel mai aşteptat film de Crăciun al tuturor timpurilor, Singur acasă, s-a văzut ieri la Antena 1. Telespectatorii au urmărit în număr foarte mare prima parte a seriei Singur acasă, aceasta impunându-se ca lider...

Ștefan Banică consideră că X Factor-ul este în echipa sa

Ștefan Banică consideră că X Factor-ul este în echipa sa
Galerie Foto Seara trecută la X Factor, Ștefan Bănică a ales concurenții cu care va merge mai departe în competiție. Andrei Duțu, Mihai Turbatu și Ionuț Hanțig sunt cei trei cu care juratul se va prezenta în...

Un celebru actor american a refuzat 35 de milioane de dolari pentru o zi de filmare

Un celebru actor american a refuzat 35 de milioane de dolari pentru o zi de filmare
Celebrul actor american George Clooney a refuzat 35 de milioane de dolari pentru o singură zi de filmare dar a refuzat, scrie DPA. "Mi s-au oferit 35 de milioane de dolari pentru o zi de filmări la o reclamă a...

Serialul Adela, lider de audienţă, peste Masked Singer România

Serialul Adela, lider de audienţă, peste Masked Singer România
Galerie Foto #dacăejoieAdela! Telespectatorii au urmărit aseară în număr foarte mare serialul produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, în intervalul comun de difuzare cu Masked Singer România, serialul de la Antena 1...

Din 6 decembrie, în fiecare luni, marţi şi miercuri, la Antena 1,  Nea Mărin spune Poftiţi pe la noi: Poftiţi prin ţară!

Din 6 decembrie, în fiecare luni, marţi şi miercuri, la Antena 1,  Nea Mărin spune Poftiţi pe la noi: Poftiţi prin ţară!
Galerie Foto Timp de şapte sezoane a strunit vedetele și le-a pus la treabă pentru a da o mână de ajutor celor aflați la nevoie, iar începând din 6 decembrie, Nea Mărin revine la Antena 1 cu un nou sezon al emisiunii...

Grupa lui Ștefan Bănică încheie Bootcamp-ul X Factor 2021 ”Este momentul vostru!”

Grupa lui Ștefan Bănică încheie Bootcamp-ul X Factor 2021  ”Este momentul vostru!”
În această seară, etapa Bootcamp-ului X Factor va fi încheiată cu băieții lui Ștefan Bănică, de la 20:30, la Antena 1. Mentorul va fi nevoit să aleagă cei trei concurenți cu care va merge mai departe în...

A fost aleasă cea mai bună înghețată din lume. SURPRIZĂ de proporții la Campionatul Mondial din Italia

A fost aleasă cea mai bună înghețată din lume. SURPRIZĂ de proporții la Campionatul Mondial din Italia
Cea mai bună înghețată din lume a fost aleasă ''Fruct de fistic'', realizată de Adam Fazekas din Budapesta, la Campionatului Mondial de la Bologna, Italia. Juriul a fost format din 11 experți. 

Stilul business: 5 reguli de etichetă pentru bărbatul modern

Stilul business: 5 reguli de etichetă pentru bărbatul modern
  Odată cu apariția primelor costume bărbătești s-au conturat și primele reguli de etichetă. Unele norme de purtare a pieselor vestimentare masculine sunt respectate cu strictețe și în ziua de...

Ziua României, Ziua românilor din toată lumea

Ziua României, Ziua românilor din toată lumea
Galerie Foto Românii americani, spun „mă duc acasă” când merg în România, „am fost acasă”, „ce mai este pe acasă?”. Când se referă la America, spun „my country” (țara mea), iar României îi spun...

Sărbătorile de iarnă se fac pe munte, în zăpadă

Sărbătorile de iarnă se fac pe munte, în zăpadă
Cele mai căutate destinații din România, în această perioadă, sunt stațiunile montane, în care se pot practica și sporturi pe zăpadă. Mulți turiști caută pârtiile de schi din nordul țării, pentru a evita...

Ediţia specială România, Râzi cu RoaST!, lider detaşat de audienţă

Ediţia specială România, Râzi cu RoaST!, lider detaşat de audienţă
Galerie Foto Telespectatorii au ales din nou, în număr foarte mare, Antena 1, pentru a sărbători în familie, cu un festival de râs şi distracţie, de Ziua Naţională a României. Şerban Copoţ şi Dan Badea au spus...

Finala ediţiei speciale Chefi la cuţite, lider detaşat de audienţă. Chef Bontea şi chef Scărlătescu şi-au tatuat chipul lui chef Florin Dumitrescu

Finala ediţiei speciale Chefi la cuţite, lider detaşat de audienţă. Chef Bontea şi chef Scărlătescu şi-au tatuat chipul lui chef Florin Dumitrescu
Galerie Foto Aseară, la Antena 1, concurenții Asia Express – Drumul Împăraților au continuat întrecerea la bancurile de lucru, sub atenta îndrumare a celor trei chefi, Scărlătescu, Bontea și Dumitrescu. Ultima ediţie...

Laura Nureldin şi Florin Căruceru prezintă Observator 17, de luni până vineri, de la ora 17:00, la Antena 1

Laura Nureldin şi Florin Căruceru prezintă Observator 17, de luni până vineri, de la ora 17:00, la Antena 1
Galerie Foto Începând de astăzi, la 5 după-amiaza, de luni până vineri, poveștile sunt inima noului Observator. Laura Nureldin și Florin Căruceru vor face echipă pentru o oră de știri despre oameni, în fiecare zi, de...

Programele Antenei 1, preferatele românilor şi în a doua zi de sărbătoare

Programele Antenei 1, preferatele românilor şi în a doua zi de sărbătoare
Galerie Foto Şi în a doua zi de sãrbãtoare  la Antena 1, telespectatorii au preferat programele speciale ale staţiei, încã de la primele ore ale dimineţii şi pânã târziu în noapte. Astfel, conform datelor oferite...
Serviciul de email marketing furnizat de