x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Hrana si emotie

Hrana si emotie

11 Ian 2005   •   00:00

SANATATE/FRUMUSETE

MARA RADUCANU

De cate ori ne-am pus intrebarea in ce fel alimentele pe care le consumam ne influenteaza emotiile si sentimentele? Sau daca acestea contribuie la stabilitatea si la echilibrul nostru sentimental? Cand mananci ca sa-ti hranesti un sentiment, si nu pentru a-ti umple stomacul, acest lucru inseamna ca starea emotionala influenteaza foarte mult alimentatia. De cele mai multe ori, alegem alimentele pe care le consumam in functie de starea de spirit pe care o avem, de ceea ce se intampla cu noi si cu viata noastra.

In momentele fericite, alimentul ales poate fi friptura sau pizza, la suparare ne vom orienta spre inghetata sau prajituri, iar pentru starea de plictiseala, cele mai potrivite sunt chips-urile de cartofi.

Cu siguranta va intrebati care este cauza unor astfel de trairi? Iata un raspuns cat se poate de simplu: acest gen de alimentatie are motive diferite decat cel al foamei.

Cand foamea emotionala "bate la usa", una din caracteristicile specifice acesteia este aceea ca nu ne mai concentram asupra tuturor preparatelor, ci, dimpotriva, ne bazam pe un anume aliment care este cel... consolator. Sunt momente in care mancam fara sa ne fie foame, iar, daca acest lucru se intampla prea des, caloriile in plus se depoziteaza sub forma de grasimi, ceea ce poate conduce la obezitate si chiar la riscul imbolnavirii de inima.

Mare atentie! Indiferent daca este vorba despre o punga de chips-uri sau de o friptura, este bine sa incercam sa controlam acest gen de alimentatie si sa o moderam.

PIZZA CU PIEPT DE PUI - PENTRU EL..
.
  • INGREDIENTE: 500 gr piept de pui, o ceapa, bulion, 100 gr unt, 50 gr cascaval, 150 gr faina, sare, piper.

  • PREPARARE:
  • Carnea se fierbe si se taie cubulete. Aluatul se prepara din faina, patru linguri de unt, sare si putina apa. Ceapa se caleste in untul ramas, se adauga bulionul si se stinge cu putina apa. Sosul se toarna deasupra aluatului, presarandu-se cubuletele de carne si cascavalul ras.

    Pizza, friptura si salatele - alimente consolatoare specifice barbatilor.

    INIMIOARE DE CIOCOLATA - PENTRU EA...
  • INGREDIENTE: 200 gr margarina, 400 gr ciocolata de menaj, un pliculet de praf de copt, 300 gr faina, 100 gr unt proaspat, 200 gr zahar, 100 ml lapte, 200 gr nuci, 200 gr frisca.

  • PREPARARE:
  • Se amesteca ciocolata de menaj topita cu margarina, zaharul, laptele, ouale, faina si un pliculet de praf de copt. Se unge tava cu unt, se formeaza inimioare si se asaza in tava. Se lasa la copt 30-40 de minute.

    Inghetata, prajiturile si ciocolata - alimente consolatoare pentru femei.

    SFATURI
    PREVENIRE. Primul pas este sa recunosti cand te confrunti cu problema foamei emotionale, sa-i acorzi atentie si sa intuiesti ce anume ar putea determina un astfel de comportament.

    MISCARE. Incearca sa faci o plimbare, sa-ti suni un prieten, sa joci carti, sa faci curat in camera sau orice alta activitate care iti va indeparta gandurile de la dorinta de a manca.

    CUMPATARE. Cand simti nevoia acuta de a manca ceva chiar si atunci cand nu iti este foame, incearca sa impaci si "capra si varza" alegand un aliment consolator care sa fie in primul rand sanatos, nu numai satisfacator.

    ECHILIBRU. Este de preferat sa consumam portii mici de alimente consolatoare. De exemplu, o punga mare de chips-uri o poti imparti in mai multe pungute pentru a evita tentatia de a manca mai mult decat ai nevoie.
    ×